לסביות לליצמן: רוצות לממש את זכותנו להריון משותף
100 נשים לסביות שלחו אתמול מכתב לסגן שר הבריאות בדרישה לאפשר אמהות משותפת לשתי בנות הזוג, כלומר שאחת מהן תוכל לשאת ברחמה עובר מביצית של בת זוגה. "רוצות להפוך לתא משפחתי שלם, בו יש שתי אמהות לילד משותף", הן מבקשות
הורות כמו כולם: כמאה נשים לסביות שיגרו אתמול (ג'), יחד עם ארגון "משפחה חדשה", מכתב לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן, בדרישה לאפשר אמהות משותפת לשתי בנות הזוג. הנשים דורשות לאחת מבנות הזוג לשאת ברחמה עוּבר מביצית של בת זוגה.
מחקרים בתחום:
מחקר קובע: ילדים של הומואים ולסביות – מאושרים ובריאים יותר
מחקר: ילדים לאמהות לסביות מוצלחים יותר
מחקר: לסביות מגיבות לגירוי מיני כמו גברים סטרייטים
עד שנת 2010 היה חלון הזדמנויות לקיים הריון משותף, ואפילו אישה אחת הרתה מביצית של בת זוגתה. אולם עם חקיקת חוק הביציות באותה השנה, הדבר נאסר על ידי משרד הבריאות. על פי החוק, תורמת ומקבלת התרומה צריכות להישאר אנונימיות במהלך התהליך.
החוק לא מתייחס לזוגות נשים
"לצערי החוק הזה בכלל לא עוסק במקרה של אמהות משותפת", טוענת עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ומייסדת ארגון "משפחה חדשה". "החוק מדבר על תורמת ונתרמת, מצב שהוא לא נכון במקרים האלו כי אין כאן תורמת ונתרמת, כי כל הנפשות הפועלות נשארות באותו תא משפחתי.
"כשמישהי תורמת ביצית היא תורמת אותה באופן אנונימי ויוצאת מהתמונה, אבל כאן בת הזוג שנתנה את הביצית, הופכת שותפה בגידול הילדים. בדיוק כמו שאישה אינה פונדקאית של בעלה כי היא אשתו, כך אישה אחת אינה פונדקאית של בת זוגה".
"אנו פונות אליך בשם עשרות נשים הנוגעות בדבר, בנושא שהוא בבחינת דיני נפשות שיש בו כדי לאפשר הגשמת חלום לאמהות", כותבות הנשים במכתב.
"מדי יום זוגות נשים רבות מבקשות להרות זו מביציותיה של בת זוגה באמצעות תרומת זרע, וזאת במטרה לשאת במשותף במאמץ ההריון וההולדה ולהפוך לתא משפחתי שלם בו שתי אמהות לילד משותף".
את מכתבן הן חותמות בבקשה מסגן השר לאפשר את קיום התהליך - "לפיכך, אנו פונות אליך בשם הנשים הכמהות להיות אמהות יחד - נצל את סמכותך ופעל לאישור נוהל פשוט שיאפשר ויסדיר סוגיה זו".
רוצות ילד משותף כמו זוגות הטרוסקסואלים
בין הנשים החתומות על המכתב גם בנות הזוג ד"ר שירי אורי-בלפולסקי (37) ומירי אורי-בלפולסקי (44) מהוד השרון. השתיים בנות זוג למעלה מעשור והן אמהות ליובל בת השנה וארבע חודשים, ששירי היא אמה הביולוגית.
"אנחנו הרבה שנים יחד והחלטנו שאנחנו רוצות להביא ילד לעולם באמהות משותפת", מספרת מירי.
"לשתינו יש עוברים מוקפאים מאותו תורם ואנחנו רוצות לשים את העובר המוקפא בגופה של שירי בגלל שאני יחסית מבוגרת. הרופא הביע את הסכמתו אך משרד הבריאות לא מאשר את זה".
כתבות נוספות - בפייסבוק הורים של ynet
גם רוני קרני (29) ובת זוגה גו' (25) ביקשו להביא ילדים באותה השיטה ונתקלו בסירוב. "אנחנו לקראת חתונה ורוצות להביא ילדים אבל רק בתנאי שהביצית שלי תהיה ברחם שלה או להפך", סיפרה אתמול רוני.
"אנחנו מצפות שסגן השר ייתן אישור מיוחד ויכיר במצב שלנו. זו זכותנו שהילד יהיה של שתינו בדיוק כמו אצל זוגות הטרוסקסואלים".
מלשכת סגן שר הבריאות נמסר: "קיבלנו את הפניה והיא תועבר לבדיקה וטיפול בידי הגורמים המקצועיים שיפעלו בהתאם לחוק והנוהל".