משרד הבריאות: "מתביישים בשירותי בריאות הנפש של ישראל"
בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת, תקפו חברי הוועדה את סגן שר הבריאות ליצמן על הרפורמה הצפויה, ממנה עולה חשש כי ישראלים רבים יישארו ללא טיפול נפשי. ליצמן: "לא יעזור לאף אחד, הרפורמה יוצאת לדרך". מנכ"ל משרד הבריאות ארנון אפק אמר בתגובה: "מערך הפסיכיאטריה בישראל מביש"
דיון סוער בועדת הבריאות של הכנסת לקראת החלת הרפורמה לבריאות הנפש בעוד כשבועיים: 23 חברי כנסת מכל סיעות הבית, תקפו את סגן שר הבריאות הרב ליצמן, בשל החשש כי אלפים ישארו ללא טיפול נפשי.
הרפורמה יוצאת לדרך:
הרפורמה בבריאות הנפש יוצאת לדרך: הטיפול עובר לקופ"ח
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הבהיר בדיון: "אנחנו פתוחים לדיונים ושינויים. לא אגיד שיש לי תשובות לכל הדברים. אבל לא יעזור לאף אחד: הרפורמה תצא לדרך בתחילת יולי. אני מודה לראש הממשלה ושר הבריאות על תמיכתו. סוף סוף תהיה גישה לשירותי בריאות הנפש בפריפריה וביישובים המרוחקים".ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) קטע את דבריו של סגן השר ואמר: "לפתוח חדר במרפאה ד' בדימונה זה לא נקרא לפתוח שירותים בבריאות נפש". בתגובה ענה סגן השר: "מי שעשה למען הפריפריה זה אני ולא השרה הקודמת".
"לא נסגרו מרפאות - אלא נוספו 61 חדשות"
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק אמר כי מערך בריאות הנפש בישראל היה עד היום מביך: "אני מתבייש בשירותים ובטיפולים שהענקנו עד כה בתחום. תקציב טיפולי בריאות הנפש
שאלות ותשובות
הכל על הרפורמה בבריאות הנפש
ד"ר איתי גל
ביולי הקרוב תיכנס לתוקפה הרפורמה בבריאות הנפש שמבטיחה לחולל מהפכה בתחום ולשפר את הטיפול והשירות למטופלים. מה כוללת הרפורמה, האם היא טובה לכולם, איך ישתנו השירותים ולמי פונים בעת הצורך? שאלות ותשובות
יהיה רב שנתי והוא יקודם כמו כל התוספות התקציביות שניתנות בסל הבריאות. לא רק שלא נסגרו מרפאות, אלא נוספו 61 חדשות".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) התפרץ לעברם ואמר: "זה שדירדרתם את המערכת, זה לא אומר שצריך להרוס אותה. הכסף שיוקצה לרפורמה לא יהיה "צבוע" רק עבורה ויטבע בים השירותים שנותנות קופות החולים. כל האינפורמציה המאוד רגישה של טיפולים נפשיים תהיה חשופה לחלוטין". ליצמן: "העברתי כסף במיוחד לסעיף הזה של בריאות נפש, אז אין צורך שיהיה צבוע".
ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המושתפת) אמר כי במגזר הערבי קיימת אפליה בתחום הטיפול הנפשי: "בחברה הערבית יש סטיגמה בנושאי בריאות הנפש. העברת הנושא לקופות חולים משמעו אובדן החיסיון הרפואי, במיוחד במקרי נשים וילדים נפגעי אלימות. זה יכול להיות קטסטרופלי, כי פעמים רבות הרופאים והצוות הם בני משפחה. בנוסף, יש מחסור אדיר באנשי מקצוע בקרב האוכלוסייה הערבית".
חברי פורום הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים עזבו את אולם הדיונים, במחאה על שלטענתם לא נשמעה התנגדותם לרפורמה.
יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) כי בכוונתו להקים ועדת משנה למעקב אחר הרפורמה. בראש ועדת המשנה צפויה לעמוד ח"כ נורית קורן (הליכוד). הוא הוסיף כי בשבועות הקרובים יתקיימו דיונים נוספים ברפורמה, בה ידונו שרותי בריאות הנפש לגיל הרך והתנגדות הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים לרפורמה.
סגן השר יעקב ליצמן וח"כ אלי אלאלוף בדיוני הוועדה
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים