שתף קטע נבחר
 

נכי צה"ל עם המלווים: "כועסים על המדינה"

נכי צה"ל הגיעו להפגנה שערכו מלוויהם במחאה על תנאי העסקתם. בן שפיצר, שנפצע קשה בעופרת יצוקה: "החלפתי עד היום כבר 5 מלווים, זה עונש". אשתו של פגוע ראש ממלחמת יום כיפור: "המלווים עובדים מאוד קשה אך לא מתוגמלים כראוי. משרד הביטחון לא מבין שבלעדיהם לא נוכל לחיות". משרד הביטחון: "זכויות המלווים של נכי צה"ל עולות משמעותית על המקובל בתחום"

עשרות מלווי נכי צה"ל הפגינו היום (ד') מול הקריה בתל אביב במחאה על תנאי העסקתם. במקום נכחו גם נכי צה"ל רבים, שהגיעו לתמוך במאבק. "הם המלווים שלי ואם הם לא יהיו מרוצים, אז לי יהיה קשה", אמר ל-ynet בן שפיצר (27), שנפצע באורח קשה בעופרת יצוקה. "החלפתי עד היום כבר 5 מלווים. זה עונש. לוקח זמן עד שמתקרבים ומרגישים בנוח. אני מאוד כועס על המדינה".

 

 

מלווי נכי צה"ל, המועסקים באמצעות חברות כוח אדם סיעודי, התאגדו לפני כשנתיים המלווים והקימו ועד במסגרת ההסתדרות הלאומית. בסוף החודש שעבר הכריזו על סכסוכי עבודה נגד חברות כוח האדם ומשרד הביטחון,  בדרישה לקלוט אותם להעסקה ישירה, וכעת הם מאיימים בשביתה. במהלך ההפגנה הרימו המפגינים שלטים עם הכיתובים "מלווים = עבדים" ו"מה אני שווה - אני רק מלווה", קראו לשר הביטחון משה יעלון לצאת מהבניין ולדבר איתם, ואף חסמו בשלב מסוים את  התנועה ברחוב קפלן לזמן קצר.

 (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
(צילום: בילי פרנקל)

אביו של בן, עופר, סיפר ל-ynet כי הבעיה מתחילה בהיעדר הכשרה בסיסית למלווים. "כשילד נפצע בפציעה כל כך חמורה ומורכבת כמו שבן נפצע, לא חושבים על כלום. לוקח זמן לעכל את זה. שנה לאחר שנה אתה סחוט לחלוטין ורק רוצה לצאת מבית החולים, להתחיל להתארגן ולבנות לו בית. זה לא משהו שאפשר לעשות בקלות כמו קודם, אבל אז נופלת עליך המכה הקשה שנקראת מלווים.

 

"זו לא מכה שאלוהים הנחית - מאז קום המדינה יש בארץ פצועים ונכים אבל עד היום לא השכילו לטפל בנושא ולהעניק להם אפילו קורס בסיסי של כחצי שנה לטיפול בהם", הוא אומר. "מה שקורה בפועל, זה שחברות כוח האדם מפרסמות שהן מספקות אנשים מקצועיים - אבל זה קשקוש. מבחינתם מקצועי זה טוב לב ואני לא יכול לבדוק כלום חוץ מלעשות ראיון ויזואלי".  

 

בן ועופר שפיצר (תמונת ארכיון) (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
בן ועופר שפיצר (תמונת ארכיון)(צילום: צפריר אביוב)

עופר הוסיף כי "המכה הקשה ביותר עבורנו זו החלפה של המלווים. כל החלפה זה סרט, שמצריך התמודדות של שלושה ארבעה חודשים. לא פשוט לקבל מישהו חדש שיהיה ברגעים הכי אינטימיים, מהמקלחת ועד קינוח האף. מלווים רבים לומדים את הכל תוך כדי עבודה, אבל לא מקבלים הכשרה בסיסית שתאפשר להם להגיב כמו שצריך ושלא ירצו לעזוב. זה הכל שאלה של ניסיון ומקצועיות.

 

"רבים מהמלווים הם צעירים שבאים לשנתיים שלוש אחרי הצבא ואז מתחלפים. מי ירצה לעבוד תמורת 23 שקלים לשעה? זה בושה וחרפה. אנחנו נותנים את הדבר הכי יקר שלנו, לאחר שהצלחנו לשמור עליו בחיים בכוחות אדירים. אני חושב שהמדינה צריכה להעניק למלווים משכורות גבוהות יותר ולשפר את תנאי העבודה".

המפגינים חומסים את הכביש (צילום:דרור עינב) (צילום:דרור עינב)
המפגינים חומסים את הכביש(צילום:דרור עינב)

בן סעדיה, שמלווה את שפיצר מזה כשנה וחצי, סיפר כי "חברות הקבלן מעבירות אותנו מדי ליד מדי שנה במכרזים. אלוהים יודע מאיפה יביאו את המלווה הבאה. התחלופה משמעותית ובקצב כל כך גבוה קשה ללמוד ולהכיר את הנכה כמו שצריך". מלווה אחר ציין כי "אלו גיבורי ישראל. קודם הם מופיעים בטלוויזיה כשהם נפצעים, אבל אחר כך זורקים אותם לעובדי כוח אדם".

 

"המלווים לא מקבלים מה שמגיע להם"

נכי צה"ל, שנכחו בהפגנה, סיפרו ל-ynet כי הפגיעה בתנאי המלווים, פוגעת בסופו של יום גם בהם. "המלווים לא מקבלים את מה שמגיע להם", אמר עזרא מגן, שחלה בפוליו בעת שירותו הצבאי בשנות ה-70. "משרד הביטחון סוחב את הנושא כבר שנים ולא מטפל בו כמו שצריך. הכל נעשה דרך חברות כוח אדם, שהם כמו הסרסורים של משרד הביטחון. זה פוגע בנו כי קשה למצוא מלווים. כל פעם צריך להכיר וללמוד מחדש. זה משפיע על כל החיים".

עזרה מגן (מימין). "משפיע על כל החיים" (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
עזרה מגן (מימין). "משפיע על כל החיים"(צילום: בילי פרנקל)

 

חווה אבטליון נכחה אף היא בהפגנה עם בעלה, נתי, פגוע ראש ממלחמת יום כיפור בעל 100% נכות. "המלווים עובדים סביב השעון ומטפלים בכל מה שצריך", סיפרה. "הגענו להפגין הזדהות. הם עובדים מאוד קשה אך לא מתוגמלים כראוי ומשרד הביטחון לא מבין שבלעדיהם לא נוכל לחיות". המלווה שלהם סיפר כי "הבקשות שלנו לא מוגזמות. אנחנו לא מתלוננים על העבודה, אנחנו אוהבים אותה והיא מלאת סיפוק, אבל 5 שנים טבלאות השכר לא מתעדכנות". 

בני הזוג אבטליון ומלווה של נתי. "בקשות לא מוגזמות" (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
בני הזוג אבטליון ומלווה של נתי. "בקשות לא מוגזמות"(צילום: בילי פרנקל)

שרון מזור, פגועת ראש 100%, אמרה "המלווים משקיעים הרבה בנכים וזה לא הוגן שהם לא מקבלים את התנאים שלהם". המלווה שלה, אתי כהן, סיפרה שהיא עוסבקת בתחום כבר 28 שנה. "לא מעריכים אותנו בכלל", היא אומר. "כבר 20 שנה שאני עובדת בתעריף של 30 שקל לשנה. זו עבודה פיזית קשה, אבל ביטוח לאומי לא מכיר בכאבי הגב שנגרמים כתוצאה מכך. זו פשוט בושה, אבל אהבה הנכים יקבלו".

שרון מזור ואתי כהן (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
שרון מזור ואתי כהן(צילום: בילי פרנקל)
 

בסך הכל מועסקים בישראל כ-2,300 מלווים, המטפלים בכ-2,000 נכי צה"ל הנדרשים ללווי 24 שעות ביממה. פעמים רבות הם נדרשים למשמרות ארוכות, שנמשכות מספר ימים ברצף במהלכם הם ישנים בבית הנכה ואחראים לכל הטיפול השוטף. חרף תנאים בלתי פשוטים אלה, המלווים קובלים על תנאי עבודה ושכר ירודים לצד הכשרה לקויה בתחום.

 

בין היתר טוענים העובדים כי אגף השיקום במשרד הבטחון מכתיב את תנאי העסקתם במכרזים, ללא הידברות ובדיקת צרכי העבודה. עוד הם קובלים כי טבלאות השכר שלהם לא עודכנו מזה כעשור והיעדר תגמול הולם עבור שעות העבודה הארוכות.  

 

עו"ד בטי מצר לוי, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית, מסרה כי "חברות כח האדם ומשרד הביטחון אחראים במשותף לתנאי העבודה וזכויותיהם של מלווי הנכים. לא יכול להיות שעובדים אלה יקופחו בתנאי עבודתם וכולם יתעלמו מכך. זכויות המלווה הן למעשה זכויות הנכה ואין להפקירן". איתמר שרוני, ראש מערך הגיוס בארגון, ציין כי "מדובר במאבק שאין צודק ממנו לשיפור תנאיהם של מי שאמונים על הטיפול בנכי צהל הקשים ביותר, ששילמו מחיר יקר על הגנת המדינה"

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "אגף השיקום במשרד הביטחון רואה לנגד עיניו את רווחתם ושיקומם של נכי צה"ל, ולצד המעטפת השיקומית המלאה שמוענקת לכל נכה, שוכר המשרד גם חברות סיעוד המתמחות במתן שירותי טיפול וסיעוד רפואי. יודגש כי כבר כיום זכויות המלווים של נכי צה"ל עולות באופן משמעותי על המקובל בתחום הסיעוד והליווי הרפואי בעקבות דרישת משרד הביטחון מהחברות המעסיקות לשפר את זכויות המלווים מעל למקובל בתחום".

 

"משרד הביטחון דוחה מכל וכל את הניסיון לכפות עליו להוסיף למעלה מ-2,000 מלווים, עובדי חברות הסיעוד, כעובדי משרד הביטחון. משרד הביטחון הנחה את חברות הסיעוד לדאוג שאף נכה נזקק לא יוותר ללא ליווי רפואי סיעודי מתאים, ככל שתפרוץ שביתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בילי פרנקל
בן שפיצר. "כועס על המדינה"
צילום: בילי פרנקל
מומלצים