אופ"ק מאבד מהשפעתו על שוק האנרגיה
פגישת אופ"ק שהתקיימה בסופ"ש האחרון העלתה מחדש את חילוקי הדעות בין החברות בקרטל המדינות המייצאות נפט. מתברר שתקרת ההפקה המוצהרת - 30 מיליון חביות ביום, נחשבת כהמלצה בלבד. החשש של הארגון: הסכם הגרעין עם איראן שיגדיל הצע הנפט ויביא לירידה נוספת במחירים
בסוף השבוע האחרון נפגשו המדינות החברות בקרטל הנפט, לפגישה החצי שנתית המסורתית בוינה - שם התברר עד כמה הארגון חלוק בדעתיו. הארגון דוחה מזה תקופה את ההחלטה לבחירת מזכיר חדש לארגון במקום הנציג הסעודי, שהקדנציה שלו צפויה להגיע לסיום השנה.
לסקירות נוספות של אוהד חיים בערוץ שוק ההון
שוק הנפט מתמודד עם ביקושים מפתיעים
חילוקי הדיעות בנוגע למדיניות התפוקה של הארגון נמשכים - על אף ההצהרה כי כמות התפוקה של הארגון תוותר ללא שינוי, על 30 מיליון חביות נפט ביום. ערב הסעודית לא ממצמצת וממשיכה להוביל את המדיניות הנוכחית - זאת למורת חזרתו של הנפט הלובי והאיום האיראני להציף את השוק ברגע שהסנקציות על הרפובליקה האיסלמית יוסרו.
לא שומרים על משמעת על כמות הנפט
אופ"ק ציין כי ברבעון הראשון של 2015 נרשמה התאוששות בביקושים בעיקר באירופה, עם עלייה מפתיעה של 7% בביקושים לדיזל. הביקושים לבנזין באירופה שומרים על יציבות מסוימת. נעימי - מזכיר אופ"ק ציין כי עיקר הביקושים מגיעים מאסיה, כשסין והודו היו המדינות עם הצמיחה הגבוהה ביותר. הביקושים מסין הם עדיין תחת סימן שאלה. לא ברור אם הם לצורך המשך בניית המלאי האסטרטגי או שהם נובעים מביקושים של הצרכן הסיני.
במהלך הוועידה גברו ספקולציות, כשבשיאן אף דובר על העלאת תקרת ההפקה הרשמית, תרחיש זה אמנם לא התממש, אך בצורה בה התקבלה ההחלטה, המספר 30 מיליון חביות נפט ביום, הוא יותר סמן דרך למדינות בארגון ולא תקרה אמיתית.
יש לציין כי מאז הפגישה האחרונה לפני מספר חודשים, לא שמר הארגון על משמעת וחרג לא אחת מעל תקרת ההפקה המוצהרת. בממוצע, הפיקו המדינות כ-800 אלף חביות נפט ביום מעל הרמה המוצהרת. נראה כי הארגון בחר להיות עם ולהרגיש בלי. לפי שעה מפיקות המדינות כל אחת לפי יכולתה, כשרק בעיות טכניות או/ו גיאופוליטיות מונעות מהן להפיק את המקסימום, כדוגמת ניגריה,לוב ואיראן.
מבינים שמחירי האנרגיה לא יגיעו שוב ל-100 דולר לחבית
נציגי מדינות שונות כמו עיראק טענו כי מחיר שווי משקל לשוק האנרגיה הוא במחיר נפט של 75-80 דולר, אך מדובר כנראה יותר במשאלת לב של המדינות ולא ניתוח כלכלי אמיתי. מציאת שווי המשקל של השוק הפכה למאתגרת הרבה יותר משום שעל אף התחזקות מסוימת בביקושים, שוק הנפט עדיין נמצא בעודף היצע שצפוי לגדול עם חזרתו של הנפט הלובי והאירני.
ערב הסעודית - יצואנית הנפט הגדולה בעולם, ממשיכה את מדיניות שמירת נתח השוק של הארגון, בוועידה ציינו הסעודים כי יש להמתין ולראות את ההשפעה על תעשיית פיצלי השמן האמריקאית. ערב הסעודית מעוניינת לראות הפחתה בתפוקה אצל חברות בהן עלות ההפקה יקרה יותר והן מושפעות יותר ממחירי הנפט.
נתון מפתיע: הירידה החדה במספר אסדות הקידוח, עדיין לא באה לידי ביטוי בירידה בתפוקה. להפך, נרשמה אף עלייה מסוימת בתפוקה. העלייה בתפוקה מושפעת משיפור ביעילות ההפקה בחלק מהמקומות. בהחלטה שהתקבלה לפני שישה חודשים ציינו באופ"ק שמתחיל מאבק שלא ברור מי יצליח לשרוד אותו, אומנם עדיין מוקדם לקבוע את תוצאות המאבק, אך אפשר לומר כי חברות האנרגיה לא מוותרות. על פי ספר הבז' האחרון (ספר הבז’ משמש את ועדת השוק הפתוח (FOMC) בקביעת המדיניות המוניטרית של הבנק הפדרלי בארה"ב ומתפרסם שמונה פעמים בשנה) נרשמה ירידה של 20-30% בעלויות תפעול שדות נפט מתחילת השנה. הירידה בתשומות הובילה לעדכון כלפי מטה של מחיר שווי משקל לחבית נפט סביב ה-60 דולר.
חזרתה של אינדונזיה לאופ"ק מפתיעה
בחצי שנה אחרונה, גברו הדיבורים כי אופ"ק מאבד מהשפעתו על שוק האנרגיה, אך מבחינת אינדונזיה אופ"ק עדיין מקום שחשוב להיות בו. אינדונזיה בעברה הייתה חברה בארגון, אך ב-2009 עזבה אותו, כשהפכה להיות יבואנית נטו של נפט.
אינדונזיה עדיין יבואנית נטו של אנרגיה ולכן הסיבות שלה להצטרף לארגון של יצואניות אנרגיה אינן ברורות לפי שעה. בהצהרה לעיתונות, טען שר האנרגיה האינדונזי כי הוא מעוניין שמדינתו תהיה "גשר" בין המפיקות לצרכניות. אך השת"פ ביניהן אינו ברור דיו.
אופ"ק ובעיקר ערב הסעודית מבינים כי מחירי אנרגיה גבוהים מ-100 דולר לחבית לא יחזרו בטווח הנראה לעין. תעשיית פיצלי השמן הופכת ליעילה וגמישה יותר, אך יחד עם זאת, מחיר שווי המשקל של התעשייה עדיין גבוה. עבור אופ"ק סביבת המחירים הנוכחית פוגעת בייצוא הנפט הגולמי, אך מצד השני תומכת בייצוא התזקיקים.
יש לציין כי ערב הסעודית פיתחה את תעשיית הזיקוק שלה והגבירה את יכולת הזיקוק שלה. מה שעוזר לה להתמודד עם המחירים הנוכחיים. נזכיר כי בסוף החודש מגיעות שיחות הגרעין לסיומן (שוב פעם), ובמידה וייחתם הסכם, הנפט האיראני צפוי לחזור לשווקים. הערכות בנוגע למספר החביות הוא רחב, אך האיראנים הצהירו כי ברגע שהסנקציות יוסרו הם לא יהססו להציף את השוק בנפט.
להערכתנו, אי הוודאות לאחר הפגישה גוברת, והלחץ לירידה בטווח הקצר במחיר הנפט גובר. מחד שוק האנרגיה נמצא בעודף היצע, שצפוי להתגבר במידה ואיראן תחתום על הסכם, מאידך המתיחות הגיאופוליטית גוברת, והפתעה נוספת בביקושים עשויה לשנות את התמונה. מורכב כבר אמרנו?
הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון