הילד שמשגע את האתלטיקה הקלה
הוא שבר שני שיאים ביום, מתפתח לכדי לוחם קרב 10 מצויין ובקיא בכל פרט טריוויה בענף. אבינעם פורת שוחח עם אריאל אטיאס (16), ההבטחה של מלכת הספורט. וגם: מה קרה לשודד שניסה לברוח מאתלט?
אטיאס, בלי הרבה מושג בידוי פטיש, השיג שיא נוסף לגילאי 15, 32.53. השיא האחרון ברמה ירודה והוא אפילו לא מתגאה בו. בכל מקרה, שני שיאים ביום אחד, עוד פרט לסטטיסטיקה.
בחודש שעבר חגג 16. אריאל אטיאס, הוא הילד המשגע את חובביה הקנאים של מלכת הספורט. הוא מחזיק בשיא הקרב 10 לקדטים, וגם בשיא הכדור ברזל. פתאום הבליחה לו הדיפה ל-18.25 מ' שהשאירה מאחור את השיא הקודם בן 7 השנים של איגור באסוב, 17.67. הבונוס המיידי על השיא היה כרטיס השתתפות באליפות העולם לקדטים בקאלי, קולומביה, בחודש הבא.
בעוד רווחת הדעה שהנוער הישראלי לא מתעניין ברובו באתלטיקה, אריאל מוכיח בדיוק את ההיפך. קודם כל, לפני השיאים, הוא פריק של מלכת הספורט. "החברים קוראים לי 'גוגל', ושואלים מה שהם לא יודעים", מספר אריאל. "אני מתמצא בעיקר באתלטיקה של השנים האחרונות, אבל לא רק".
עיקר אהבתו כמובן היא הפעילות באצטדיון. "אני אומר לאנשים שהכתובת השנייה שלי בתעודת הזהות היא ה...אצטדיון. הכוונה לאצטדיוני מכבי חיפה בנווה-שאנן, פנימית נעורים שם הוא מתאמן בהדיפות וזריקות, הדר-יוסף ורשל'צ, המקומות שבהם הוא מתחרה.
מאמנו, דני וולפברג, מנסה לצנן מעט את ההתלהבות הגדולה של הנער המוכשר. "דני מנסה להרגיע אותי שלא אתאמן כל כך קשה. 'תרגע',סבלנות', זה מה שהוא אומר לי כל הזמן. לפני כן הוא הפסיק, בגלל גילי, את אימון המשקולות שהייתי עושה פעם בשבוע. אני מגיע לאימון ראשון ועוזב אחרון", הוא אומר. עוד משהו על דני: כאדם בוגר ומבין עניין, הוא התנגד תקופה ארוכה לפרסום ראיון עם הילד. עכשיו, אחרי שנכנס חזק לטבלת השיאים, הוא הסיר את התנגדותו.
אימון אחר-הצהריים? אטיאס מתחיל את היום הרבה לפני כן. "בתחילת השנה האתלטיקה נכנסה לפנימיית המחוננים בווינגייט. חשבתי לעבור לשם, אבל ההורים שלי התנגדו. דווקא סבא וסבתא היו בעד. אני לומד בבית-הספר הריאלי ואמא, נורית שהיא לבורנטית שם, רוצה שלפני האתלטיקה אסיים עם תעודת בגרות טובה. מאחר ובבית-הספר יש מסלול ריצה טוב, ביקשנו מהנהלת בית-הספר לעזור לי להתאמן שם. ההנהלה הלכה לקראתי וקבעה ששלוש פעמים בשבוע אני אתחיל רק מהשעה השלישית. בשעות האלה אני עובד בעיקר על כושר ושחרור".
בן לאימא ילידת ארגנטינה ואבא יעקב (מורה במקצועו בבית-ספר אחר) ממוצא מרוקאי. "האמת שאני לא כל-כך אוהב ללמוד", הוא מודה, "אבל פיתחתי שיטה איך להצליח בלימודים. כשאני בשיעור, אני מרוכז באופן מקסימאלי. ככה שגם בלי לאהוב ללמוד, ממוצע התעודה שלי הוא 94". ולמי שלא יודע, בית-הספר הריאלי בחיפה הוא מהמשובחים ברמתו ומהמקפידים בין בתי הספר בישראל. פרט נוסף, הוא העובדה ששמו זהה לשר לשעבר בממשלת אריאל אטיאס. "איך זה יכול ששר בישראל, בן 50 וחרדי, לומד בכיתה שלנו?". אמר בחיוך המורה באחד משיעורי פתיחת השנה.
עד כדי כך אריאל פריק אתלטיקה, שאפשר למצוא אותו בקבוצת הפייסבוק "אתלטיקה מלכת הספורט" בוויכוחים על נושאים חשובים. מי שלא הכיר אותו, לא היה מאמין לפני כמה חודשים שבר הפלוגתא הוא בסך הכל בן 15 פלוס. עכשיו, כבר אמרנו, היעד הגדול שלו הוא השגת תוצאות. במיוחד בקרב 10, שם השיא הלאומי של ארז מלצר, 7,095 נקודות, מחזיק מעמד כבר 21 שנה.
כדי לחזק את יכולתו במקצועות בהן יכולתו חלשה יחסית, גם בגלל שהתחיל בהם מאוחר ובצורה חובבנית, הוא שורף אחת לכמה זמן מרחקים מחיפה. נוסע להתאמן בנעורים בהדרכת סלבה איזמאילוב בהדיפות ובזריקות, לומד מרומן קוגן את תורת הקפיצה במוט. במקצוע המוט, הוא ממש טירון ולא היה חסר באליפות הקרב 10 שיפסיד את התואר בגלל 0 נקודות. אטיאס נכשל פעמיים ב-3.20, עד שעבר בקושי בניסיון השלישי. כשיתבגר, ישקיע יותר בקפיצה במוט "כי מי שעושה פחות מ-4.60 אין לו מה לחפש בין הטובים בקרב 10".
היכולת שלו מאוד מגוונת. מצד אחד, הוא מחזיק בשיאי גילאים בדיסקוס וברזל, די קרוב ל-50 מ' בכידון, מצד שני הוא רואה כמטרה לא רחוקה את ה-7 מ' בקפיצה למרחק (בינתיים 6.69). ב-100 מ' רשם 11.57 וב-110 משוכות, 15.56, שתי תוצאות לא רעות לנער בן 16 המתמחה בקרב-10. הבסיס, בהחלט קיים ומצוין.
כמי שנושא את הכינוי "גוגל", אני שואל את אריאל אטיאס אם אשטון איטון, שיאן העולם והאלוף
האולימפי בקרב 10 מארה"ב, הוא המודל שלו. "לאו דווקא איטון", "הוא מחזיר כבר-סמכא בענייני קרב-10. אני אוהד של טיירי הארדי שעושה בסביבות 8,500 נקודות ולא מעל 9,000 שיאו של איטון , אבל הארדי מצטיין במקצועות הכוח כמו הזריקה וההדיפה, וזו ההעדפה שלי".
יש לו שני אחים צעירים ממנו, יובל בן ה-13 ודן (7), שמעדיפים לשחק כדורסל בקבוצות של נשר. לפני שהגיע לאתלטיקה במכבי חיפה, הספיק להיות בחוגי כדורגל, כדורסל, כדורעף ועוד כמה ענפים אישיים. "מצאתי שהענפים הקבוצתיים לא מספיק מעניינים אותי, וגם האישיים לא מסקרנים כמו האתלטיקה". בין מגוון חבריו אפשר למצוא כדורגלנים וכדורסלנים מקבוצות העיר חיפה. לאחר שוויתר על הענפים הקודמים לטובת האתלטיקה, נחת במכבי חיפה ועבר שורה של מאמנים כמו פאולינה, ולארי, אהרון שבתייב שמאמן את הקופץ במשולשת תום יעקובוב.
אתה בוודאי מבין שהרוב מעדיפים, בניגוד אליך, כדורגל. מדוע אתה לא בוחר לנסות את הכסף הגדול של הכדורגל במקום האתלטיקה שלא נותנת פרנסה בשפע?
"קודם כל, כי אני לא אוהב את הדימוי של אלו שעומדים בראש הכדורגל או משחקים אותו. אני קורא על ,גנבים', 'נוכלים', 'שודד זקנות' ועוד. אני יודע שיש גם הרבה אנשים יותר טובים בכדורגל, אבל מה לעשות כשזה הדימוי בעיני".
אבל מה תהיה הפרנסה, אם תמשיך באתלטיקה?
"אם אמשיך ברמות שאני מצפה להן, לפחות רמה אירופית בבגרותי אם לא אולימפית, בוודאי אקבל סיוע לעסוק בדברים שאני באמת אוהב".
יש לך קבוצת מעריצים בני גילך?
"יש לי קבוצת חברים שרוצה ומתעניינת בהצלחתי. הבעיה שכמעט לא מתחרים בחיפה וקשה לכל החבורה לנסוע לת"א. הייתי מאוד רוצה בתחרויות בחיפה, כדי שכול האוהבים יוכלו לעודד מקרוב".
הכל טוב ויפה, אבל אתה יודע שיש לא מעט דוגמאות של אתלטים מבטיחים מאוד עד גיל 20 בארץ (ובעצם בכל העולם) שלא מצליחים בבגרותם לשחזר את שנות העשרה שלהם.
אני ער מאוד לכל האפשרויות, ולכן לא מדבר על דברים מוגמרים. מה שיקבע לקראת מה אלך בקריירה שלי, יהיה ההתפתחות הגופנית שלי. בשביל זה דני המאמן דואג שאאט קצת את הקצב".
חדשות האתלטיקה
השודד שניסה להתעסק עם אתלט
לפני מספר ימים חטף נער מאישה בקניון 1,400 שקל ומכשיר סלולרי, והחל להימלט. לרוע מזלו, הגנב נקלט בעיני חבר נבחרת ישראל לשעבר העובד בחנות "אדידס" בקניון, שתפס אותו.
המאמן של מאייבסקי לרועי וסרמן: בוא להתגורר בפולין
רועי וסרמן, שיא הנוער בהדיפת כדורברזל, 18.05 מ', נסע לפני תקופה קצרה לפולין כדי לקבל מידע מאולשינסקי. מי זה אולשינסקי? מאמנו של תמאש מאייבסקי, האלוף האולימפי הפולני בהדיפת כדור ברזל.
בסופן של הפגישות, הציע אולשינסקי: "בוא להתגורר בפולין, ותתאמן אצלי. יש לך פוטנציאל גדול שאפשר לקדם". בשלב זה, רועי בן ה-20 מתמהמה עם ההצעה. להורים מתאים שיישאר בבית. ברמה המקצועית, בהחלט מוטב שייסע.
מה קורה בקפיצה במוט?
בכוורת הקפיצה במוט, המקצוע שהפך לאחד הפופולאריים בארץ בזכות שפע המאמנים המצויינים, יש תמיד חדשות. למשל, נעמה ברנשטיין בת ה-22 ממכבי ת"א, קבעה בגדנסק, פולין, שיא אישי, 3.60 מ'. בכך, נעמה השוותה את תוצאת השנה של אולה דור-ברונשטיין.
3.60 מ' עדיין איננה תוצאה בסדר גודל בינלאומי, אבל יחסית למשבר המקצוע בין הנשים בשנים האחרונות, זו בשורה משמחת, במיוחד כאשר קיים הפוטנציאל להישגים טובים עוד יותר.
כדאי מאוד לשים לב לאחים גולדובסקי, המתאמנים בהדרכת התאומים ואלרי ופאבל קוגן. הצעיר מביניהם, מקסים בן ה-14.5, מתנשא לגובה 1.85 בנוי מצוין, השווה את שיא גילאי ה-15 של איתמר באסטקר כשקבע 4.15. אחיו, דניס, בן ה-19, ניתר ל-4.65 מ' והשווה את שיאו האישי. ועוד לא דיברנו על לב סקוריש שהשיג את תוצאת העונה שלו, 5.15, ויהווה יריב חזק לבאסטקר (5.20 העונה), באליפות ישראל.
אלן פרבר חוצה את גבול ה-70 מ'
סוף-סוף, לאחר תקופה ארוכה, יש לנו מטיל כידון למרחק יותר מ-70 מ'. אלן פרבר, שיאן הנוער (69.98) שעבר לגיל הבוגרים, הטיל ל-72.10 והוא מדורג שלישי בכל הזמנים אחרי השיאן ואדים בביקין (81.94) ואלכס פיינגרט 78.38, לפני 23 שנה. הרבה מחמאות למאמנו גרגורי גרשקוביץ'.