זה השואו שלי: הדילמה האולימפית של אזרבייג'ן
באקו תארח ממחר את המשחקים האירופיים, עם אלפי ספורטאים ותיירים - ומשלחת גדולה מישראל. כמו קטאר היא מנצלת את משאבי הנפט האדירים שלה כדי לעלות על המפה, אבל המחיר הוא חיטוט בינלאומי גובר במעשיה: מעצרים פוליטיים, התעללויות - וקו רקיע "נקי" משכונות עוני
במרחק של פחות משני קילומטרים מהאצטדיון האולימפי החדש והזוהר של העיר באקו, מאיר בית זיקוק את השמיים. הלהבות שלו עולות בקנה אחד עם הקו השיווקי שבאמצעותו מנסה אזרבייג'ן להיפתח לתיירים פוטנציאליים - "ארץ האש" - אבל הן גם משמשות תזכורת רבת עוצמה למשאבי הנפט האדירים של אזרבייג'ן, אלה שאפשרו לה מלכתחילה לבנות את האצטדיון המרהיב שבו 68 אלף מקומות.
עוד חדשות בעולם :
- הווירוס: שווייץ ואוסטריה יחקרו חשד לריגול
- הבריחה הנועזת מהכלא: נמשך המצוד אחר הרוצחים
- צרפת: בני רה"מ טסו לצ'מפיונס ע"ח המדינה
- אובמה הכי נורא לישראל מכל נשיאי ארה"ב?
החל ממחר תארח אזרבייג'ן את "המשחקים האירופיים",
אם תרצו "האולימפיאדה של אירופה" והמקבילה האירופית ל"משחקי אסיה" שחלק מהישראלים זוכרים בוודאי משנים עברו. האירוע שבו יתחרו יותר מ-6,000 ספורטאים ב-20 מקצועות, נועד מבחינת האזרים להציב את המדינה הסובייטית-לשעבר שלהם על המפה, ואולי גם להניח את הקרקע לאירוח האולימפיאדה בבאקו בעתיד. מנגד, תשומת הלב העולמית הזו גוררת גם פשפוש בינלאומי בהתנהלותה המושחתת לכאורה של ממשלת אזרבייג'ן ובאופן שבו היא מתייחסת - או לא מתייחסת - לזכויות אדם. על זה תשומת הלב הזו - הבכירים האזרים היו שמחים בוודאי לוותר.
אזרבייג'ן שייכת לדור חדש של שחקנים שנויים במחלוקת בזירה הספורטיבית הבינלאומית. היא עשירה במשאבים אבל יש לה גם מוניטין ירוד בכל הנוגע לזכויות אדם, ובנוסף יש לה מסורת צנועה יחסית של הצלחות ספורטיביות. יש שימצאו דמיון בין בינה לבין קטאר, שזכתה באירוח מונדיאל 2022 אף שאין לה שום מסורת של הצלחות בעולם הכדורגל (היא מעולם לא העפילה למונדיאל), ולקזחסטן, הרפובליקה המרכז-אסייתית העשירה בנפט שהגיעה לקו הגמר במרוץ לאירוח אולימפיאדת החורף של 2022.
לאירוח המשחקים האירופיים יש משמעות מיוחדת עבור אזרבייג'ן, שבה יש רוב מוסלמי, משום שהיא מנסה זה שנים להציג את עצמה כמדינה אירופית ולא כמדינה אסייתית, בדומה לשכנתה טורקיה. "אזרבייג'ן היא מדינה צעירה מאוד", מסביר סיימון קלג, ראש הוועד האולימפי הבריטי לשעבר שהוביל את ההכנות של באקו לאירוח המשחקים, "המשחקים האירופיים יאפשרו לאזרבייג'ן להציג את עצמה לקהילה הבינלאומית ולכל העולם כמדינה מרתקת ודינאמית שהחברה בה היא חילונית מאוד".
של מי הסמים האלה?
בטקס הפתיחה בבאקו מחר ישתתפו מנהיגים מרחבי העולם, בהם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. בין האנשים שלא יהיו שם אפשר להזכיר את חדיג'ה איסמאילובה, עיתונאית שנאסרה בשנה שעברה משום שאספה חומר על פרשת שחיתות שבה היה מעורב לכאורה הנשיא. פעילי אופוזיציה אזרים אומרים שמאסרה היה רק חלק ממבצע דיכוי נרחב יותר נגד האופוזיציה לקראת המשחקים האירופיים.
"החברה האזרחית באזרבייג'ן די הוכחדה, ולא נשארו למעשה קולות עצמאיים", אומר לבאן אסטיאני, שחוקר את אזרבייג'ן עבור ארגון זכויות האדם אמנסטי, "בשנתיים האחרונות היינו עדים להתגברות של הדיכוי. הממשלה יצרה לעצמה שטח חופשי מביקורת לקראת המשחקים". לדבריו כוחות הביטחון של אזרבייג'ן נוהגים להשתמש בעינויים כדבר שבשגרה: "השלטונות שותלים סמים אצל פעילי אופוזיציה ואז נוקטים נגדם הליכים משפטיים. רוב הפעילים שנמצאים עכשיו בכלא בגין עבירות סמים אומרים שהתייחסו אליהם שלא כשורה במהלך החקירות וחלקם אומרים שהם חתמו על הודאה בפשע תחת עינויים". איסמאילובה, העיתונאית שנכלאה, הורשעה בהעלמת מס ובעידוד עמית שלה לבצע התאבדות.
פעילי זכויות אדם זרים נתקלו במכשולים בניסיון להביא מידע על אירוח המשחקים האירופיים באזרבייג'ן. ארגון אמנסטי תכנן לשגר משלחת לאזרבייג'ן במהלך המשחקים, אבל נאלץ לוותר על כך משום שממשלת אזרבייג'ן הבהירה לארגון שהמשלחת שלו לא תורשה להיכנס. אמה הוג'ס, עיתונאית בריטית ופעילת זכויות אדם המבקרת את ממשלת אזרבייג'ן, לא קיבלה אישור להיכנס לאזרבייג'ן כשנחתה שם שלשום, והיא נעצרה בנמל התעופה של באקו אף שהיה לה אישור כניסה לסיקור המשחקים.
פטריק היקי, ראש הוועד האולימפי האירופי, אמר היום כי הוא העלה את נושא זכויות האדם בשיחות עם ממשלת אזרבייג'ן שערך "מאחורי הקלעים". עם זאת, הוא הוסיף: "אנחנו לא יכולים לקבוע למדינה ריבונית איך לנהל את ענייניה".
915 מיליון דולר, לא סופי
לאחרונה, הירידה החדה במחירי הנפט, המהווה כמעט את כל הסחורה שמייצאת אזרבייג'ן, מקשה כלכלית על ממשלת אזרבייג'ן. לפי הצהרות אזרבייג'ן, התקציב למשחקים האירופיים עומד על 915 מיליון דולר, ויותר ממחציתו הושקע בבניית האצטדיון האולימפי. עם זאת, ייתכן שהמספר האמיתי גבוה יותר, אם כוללים את ההשקעה בתשתיות כמו כבישים חדשים.
פעיל זכויות האדם גיאורגי גוגיה טוען כי בעוד אזרחים זרים נוהרים לבאקו לקראת המשחקים מנסים השלטונות להרחיק מעיניהם אזרחים אזרים עניים, כדי להסתיר את הניגוד העצום בין עשירים לעניים במדינה. הוא סיפר כי גדר גדולה לאורך הכביש משדה התעופה מסתירה את השכונות העניות, ויש כבר מי שמכנים אותה "חגורת האושר".
המשחקים האירופיים יתקיימו תחת אבטחה כבדה. פיגועים הם דבר נדיר באזרבייג'ן, אבל החשש מטרור איסלאמיסטי מדאיג אותה תמיד. על כל פנים, לפחות
לאחת מבעיותיה של אזרבייג'ן נמצא פתרון זמני: הסכסוך ארוך השנים בין אזרבייג'ן לארמניה על השליטה בחבל נגורנו קרבאך לא ימנע מהארמנים להשתתף במשחקים, בצעד נדיר של רצון טוב בין שתי המדינות. "הרוח האולימפית ניצחה שוב", קובע היקי.