גרמניה סגרה את תיק החקירה על האזנות אמריקניות למרקל
לא השגנו ראיות שיוכלו לשמש בבית משפט - כך הודיעה הפרקליטות הגרמנית שסגרה את תיק החקירה בפרשה שהעיבה על היחסים בין שתי המדינות
הפרקליטות בגרמניה סגרה היום (ו') את תיק החקירה בנוגע להאזנות הסתר שבוצעה, לכאורה, למכשירי הטלפון של הקנצלרית, אנגלה מרקל, על ידי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA). הסיבה: לא הושגו ראיות שיוכלו לשמש בבית משפט.
החקירה נפתחה בחודש יוני שעבר והעיבה על היחסים בין המדינות. כבר בחודש דצמבר הודיע התובע הכללי של גרמניה, הארלד רנאגה, כי החקירה לא מתקדמת באופן חיובי וציין כי לא נמצאו ראיות.
הפרשה התפוצצה בסוף שנת 2013 כשהמגזין הגרמני "דר שפיגל" ציטט מידע מתוך מסמכים שסיפק המדליף אדוארד סנואודן. מלשכתו של רנאגה נמסר כי הם לא הצליחו לשים את ידיהם על מסמים מקוריים שמוכיחים כי ארה"ב ריגלה אחרי גרמניה וכי ניתן לפרש בדרכים שונות עותק של מסמך של ה-NSA שנמצא ברשות התביעה.
בהודעה שפרסמה הפרקליטות נמסר כי "המסמכים שפורסמו עד כה בתקשורת ואשר הגיעו מאדוארד סנואודן אינם מכילים שום ראיה חזקה מספיק לשימוש בבית משפט על כך שבוצעו ציתותים לטלפונים סלולריים שבהם השתמשה הקנצלרית".
ארה"ב לא הודתה
גורמים בפרקליטות אמרו כי ההצרה של סנואודן על אודות האזנות סתר אינה מהווה אינדקיציה לכך שיש לו מידע אישי על מעקב שבוצע אחר הטלפון של מנהיגת גרמניה. עוד נמסר כי התגובה המעורפלת של גורמים אמריקנים על מעקב אפשרי אחר התקשורת הסלולרית של הקנצלרית על ידי שירותי הביון האמריקנים לא יכולה להיחשב כהודאה באשמה כפי שהיא נתפסה בציבור ולא פותרת אותנו מנטל ההוכחה המשפטי.לפי הדיווח של המגזין הגרמני, תוכנית הציתותים הסודית של הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב ריכזה לא פחות מ-300 דו"חות בנוגע לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. מנהיגת גרמניה הופיעה ברשימה לצד עוד 121 ראשי מדינות וממשלות שהפכו, כך נטעו, החל ממאי 2009 ליעד עבור סוכנות הביון האמריקנית שריכזה מידע אודותיהם. "דר שפיגל" דיווח כי עיתונאי העיתון ראו את מאות המסמכים שנאספו על מרקל, וכן מנהיגי פרו, סומליה ובלארוס.
בחודש אוקטובר שוחחו מרקל ואובמה בטלפון. "מרקל אמרה לאובמה שאם מעקב כזה אכן התרחש הרי שהדבר 'בלתי מקובל' לחלוטין ומהווה הפרה חמורה של האמון, וצריך להיפסק מיד", אמר אז דובר ממשלת גרמניה. "הגשנו במהירות בקשה לשותפים האמריקנים שלנו, שבה ביקשנו הבהרות מיידיות ומקיפות". דובר הבית הלבן באותה תקופה, ג'יי קרני, אמר אז כי "אובמה הבטיח למרקל כי ארה"ב לא עוקבת ולא תעקוב אחר ההתקשרויות של הקנצלרית".
אובמה ומרקל, ארכיון
צילום: AP
מומלצים