חשש שדאעש יטבח בדרוזים: "ישראל, תעזרי"
אלפים הפגינו בכפרים הדרוזים וקראו לסיוע לאחיהם בסוריה, לאחר שכבר פתחו באיסוף תרומות: "על ישראל לאפשר להם לעבור את הגבול". המורדים בדרום סוריה מנסים להרגיע את הדרוזים, אך גם בצפון הג'יהאדיסטים מאיימים
הם עלולים להיות הקורבן הבא: יותר מ-200 אלף איש נהרגו במלחמת האזרחים שנמשכת כבר ארבע שנים בסוריה, אבל הדרוזים במדינה כמעט לא נפגעו. כעת, לאחר התקדמות דאעש וארגונים ג'יהאדיסטים אחרים למעוזיהם, המצב עלול להשתנות. הנשיא ראובן ריבלין הזהיר מכך בשבוע שעבר, ואמש (יום שבת) הפגינו אלפים בכפרים הדרוזים בצפון, ביניהם בראמה וכפר סמיע. "הפסיקו את הרציחות", "אנחנו רוצים את הדרוזים בינינו", "לא נשתוק אל מול הטבח", קראו המפגינים. הם איימו גם בפתיחת שביתה.
ההפגנות אירעו לאחר שבימים האחרונים ערכו שייחים מהכפרים מפגשים מיוחדים וקראו לאחראים להציל את אחיהם שבסוריה. בנוסף הם החליטו לאסוף לדרוזים הסורים תרומות, ובהם מזון, תרופות ובגדים. דרוזי מהכפר בוקעתא שברמת הגולן סיפר על החשש הכבד: "אני מאוד דואג וחושש לגורל בני משפחתי וחבריי שבסוריה. אנחנו מנסים לעזור להם למרות כל הקשיים. בימים אלו אלפים משתתפים במבצע ההתרמה לדרוזים בסוריה".
דרוזי מהכפר מסעדה שבגולן הוסיף: "מה שקורה בסוריה לא נורמלי. איך מרשים לכנופייה הזו, דאעש, לרצוח ולערוף ולהשתלט על אזורים ענקיים. יש לי קרובי משפחה וידידים שאני מאוד דואג להם ומנסה לעזור להם בכל מה שאני יכול. אני מקווה שמדינת ישראל תעזור להם ויאפשרו להם להגיע למסעדה. כולנו מוכנים לקבל אותם אצלנו בבתים".
טבח? "זו תקלה מצערת"
גם אתמול עסקה העיתונות הערבית בהרחבה בגורלה של העדה הדרוזית בסוריה לאחר שעשרות מבני עדה נהרגו על ידי שלוחת אל-קאעידה בסוריה בצפון המדינה ביום רביעי בערב. על פי הדיווחים אותה תקרית לא הייתה על רקע עדתי, אך כלי התקשורת המזוהים עם המשטר הסורי וחיזבאללה כבר כינו אותה "טבח" ומשתמשים באירוע בניסיון לגייס את הדרוזים לצדם.
מנגד, פרסמה אתמול ג'בהת אל נוסרה, שלוחת אל קאעידה בסוריה, הודעה חריגה ברשתות החברתיות, לפיה היא מצרה על אותה תקרית. היא טענה כי מדובר בתקלה "שאין לה תירוצים", ובוצעה ללא ידיעת ההנהגה.
בימים האחרונים המורדים מתמקדים בכיבוש אזורים בדרום המדינה, לאחר שהשתלטו על הבסיס של חטיבה 52 של צבא סוריה בפרברי דרעא. קרבות עזים התנהלו בין הצבא הסורי לבין המורדים באזור שדה התעופה הצבאי א-ת'עלה הסמוך לעיר הדרוזית א-סווידאא, אך נכון לרגע זה נראה שידם של המורדים על התחתונה והמשטר הצליח להשיב לעצמו את החלקים שנכבשו על ידיהם.
על רקע הניסיון של המשטר לצייר את עצמו כמגן המיעוטים, מפקדים בשורות המורדים שהתראיינו לעיתונות המזוהה עם סעודיה ניסו להרגיע את הרוחות. זאת, בדומה למנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, שניסה להנמיך את הלהבות ותקף את משטר אסד ואת ישראל על התנהלותם בנושא. אחד מאותם מפקדים אמר אתמול בבוקר לעיתון הסעודי 'אל-עוכאז' כי אם הם יתקדמו אל א-סווידאא וישתלטו על שדה התעופה הם יקימו יחידה מיוחדת שתגן על בני העדה הדרוזית מפני דאעש וארגונים קיצוניים אחרים.
היוזמה: הברחת הדרוזים ללבנון
מפקד אחר בחזית הדרומית הבהיר לעיתון "א-שרק אל-אווסט", על רקע החשש כי יהיה ניסיון להתנקם בעדה הדרוזית שנותרה נייטרלית במהלך מלחמת האזרחים בסוריה ונטתה יותר לצד של המשטר, כי אין למורדים כוונה לחסל חשבונות וכי הם יגנו על העיר גם מפני המשטר וגם מפני דאעש.
לדבריו, יש שינוי בהלך הרוח בעדה. הוא נתן כדוגמה את הימנעותם לפני כחודשיים של רבים מהדרוזים מלחימה לצד המשטר באזור בוסרא א-שאם שבדרום סוריה, מה שהקל את כיבושה. עם זאת, שלשום דיווח מרכז המעקב הסורי אחר זכויות האדם כי הדרוזים נטלו חלק במאמץ להדוף את המורדים משדה התעופה הצבאי האסטרטגי שמהווה, לפי המורדים, את שער הכניסה לעיר עצמה.
ומהדרוזים בדרום סוריה לדרוזים בצפונה, באזור אידליב שבהר א-סמאק. אתמול דווח בביטאון חיזבאללה "אל-אחבאר" כי לאור המצב של הדרוזים באזור העלה מחדש ג'ונבלאט, המתנגד לאסד, רעיון שכבר הועלה על ידו בעבר ומדבר על הברחתם של אותם תושבים מאידליב דרך טורקיה ומשם ללבנון. גורמי דת בעדה הדרוזית ששוחחו עם העיתון טענו כי מדובר בפתרון רציני, אך נראה שההכרעה לגביו עוד רחוקה והעיסוק בגורלה של העדה הדרוזית גם בדרום וגם בצפון סוריה יימשך עוד תקופה ארוכה.