הירדנים נגד "שגרירת ההומואים"
בשעה שישראל חוגגת את שבוע הגאווה, אצל שכנתנו סוערות הרוחות בעקבות השתתפות השגרירה האמריקנית בכינוס פומבי של קהילת הלהט"ב. "פגיעה באללה ובשליחו והתערבות בענייניה הפנימיים של ירדן"
בזמן שישראל חוגגת את שבוע הגאווה, בירדן השכנה לא ממש מגלים סובלנות כלפי קהילת הלהט"ב (לסביות, הומוסקסואלים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים). הכול החל כשהמגזין "מיי קאלי" בשפה האנגלית, שעוסק בחירויות הפרט ובזכויות הומוסקסואלים ולסביות, פרסם כי שגרירת ארצות הברית בירדן, אליס וולס, השתתפה בכינוס פומבי של בני הקהילה הגאה בעמאן לרגל היום הבינלאומי נגד הומופוביה.
אין זו הפעם הראשונה שכינוס מסוג זה מתקיים בממלכה, דיווחה רשת CNN בשפה הערבית, אולם השתתפותה של השגרירה האמריקנית בו עוררה סערה ציבורית גדולה שהעמידה אותו על הכוונת של השמרנים והקיצוניים במדינה הערבית. "זרמים פוליטיים, מפלגתיים וחברתיים ירדניים דרשו לגרש את השגרירה בעקבות נוכחותה בכינוס והיא כונתה 'שגרירת ההומוסקסואליים'", נכתב בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון.
"אנו מגנים את נוכחותה של השגרירה ומחשיבים אותה להתערבות בענייניה הלאומיים והפנימיים של ירדן", נכתב בהודעה שפרסמה "חזית הפעולה האיסלאמית", הזרוע הפוליטית של תנועת "האחים המוסלמים" בירדן. התנועה השמרנית אף הפצירה במנגנוני הביטחון להתערב כדי למנוע בעתיד קיום של מפגשים מזוג זה. באגודת חכמי הדת של ירדן טענו כי "הפעילות הזו היא בבחינת מלחמה באללה ובשליחו ופגיעה ישירה בערכים המושרשים של החברה הירדנית".
השגרירה האמריקנית לא הייתה היחידה שחטפה את חצי הביקורת וגם השלטונות ספגו ביקורת קשה והואשמו שאישרו לכאורה לארגן את הכינוס נגד הומופוביה.
בעקבות הסערה הציבורית שפרצה פרסם המגזין "מייק אלי" הבהרה בעמוד הפייסבוק שלו שבה נכתב כי השגרירה האמריקנית השתתפה בכינוס באופן פרטי ולא מתוקף תפקידה כשגרירה או כנותנת חסות לאירוע. עוד נמסר כי הכינוס נועד להגביר את המודעות לסוגיית ההומוסקסואלים והטרנג'נדרים בירדן ולא לדרוש לקבל זכויות. "בכינוס נכחו נציגים מכמה שגרירויות של מדינות אירופיות, בהם נציגי השגרירות האמריקנית, באופן לא רשמי מתוך אמונתם במטרה של הכינוס".
טארק אבו אל-ראע'ב, עורך דין מקומי, לא השתכנע מהודעת ההבהרה של המגזין, והגיש עתירה נגד השגרירה, נגד השרה לפיתוח חברתי ונגד יוזמי הכינוס בעיר הבירה. אף שהחוק הירדני לא אוסר על הומוסקסואלים להופיע בפומבי ולדבר על בעיותיהם ובכלל על סוגיית אפלייתם בחברה, עורך הדין הירדני טען שהחוקה הירדנית אוסרת להפר את הסדר הציבורי ושחוק העונשין אוסר על "עידוד פריצות".
עורכת הדין אינעאם אל-עשא סיפרה לרשת CNN בשפה הערבית כי החוק הירדני מעניק לשלטונות, משרד הפנים למשל, את הזכות לאסור קיום מפגשים מסוג זה. "זה מנוגד לחוקה הירדנית שקבעה כי הדת של המדינה היא האיסלאם ושנטיות מיניות אלה נוגדות את ההלכות האיסלאמיות", היא אמרה.
ירדן איננה המדינה הערבית היחידה באזור שבה לא מגלים סובלנות יתר לבני קהילת הלהט"ב, והם נמצאים לא פעם תחת מתקפה פיזית ומילולית בשל נטייתם המינית.
מוסא בן ה-23, חברה הקהילה הגאה בירדן, דווקא מתנגד לקיום מפגשים מסוג אלה שבהם השתתפה השגרירה האמריקנית משום שלטענתו הם רק מגבירים את האיבה כלפי הקהילה ומעמידים את חבריה בסכנה.
על פי הערכות בירדן, הקהילה מונה כ-1,500 בני אדם. "הקהילה נמצאת כאן כבר זמן רק והיא עובדה קיימת", אמר איש הקהילה שהזדהה בשם איימן.