פענחו בעצמכם: האם הילד מיובש?
מחקר אמריקני גילה לאחרונה שמעל חצי מהילדים אינם שותים מספיק וקרובים להתייבשות. הסכנה: פגיעה בכליות, כאבי ראש, הפרעות ריכוז, עצבנות ובעיות שינה. איך תדעו אם הילד שלכם שתה מספיק?
הילד שלכם כנראה לא שותה מספיק: ממצאים חדשים מגלים שיותר ממחצית הילדים בארה"ב נמצאים במצב הקרוב להתייבשות, פשוט משום שהם ממעטים לשתות נוזלים. התוצאה עלולה לסכן את בריאותם, וגם לדרדר את התפקוד שלהם בחיי היום יום ובלימודים.
גופנו מכיל כ-60% מים, ולא בכדי הוא נוזל החיים הדרוש לתפקוד תקין של כל תא ותא. המים משמשים כנשאים של חומרים חיוניים וחומרי פסולת, והם גם חיוניים לתפקוד תקין של חלבונים, של חילוף החומרים, של וויסות הטמפרטורה, הצמיחה, הגדילה והפעילות של איברי הגוף.
מחקרים נוספים:
מחקר ענק: פער גדול בין בני זוג = סיכון מוגבר לאוטיזם
מחקר ישראלי גילה: מתי ילדים מתחילים לשקר?
מחקר ישראלי: הורים מעשנים גורמים גם לילדיהם לעשן
התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולירידה של כשליש ביכולת הגופנית לבצע גם מאמצים קלים. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.
התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר , מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.
כתבות נוספות - בפייסבוק הורים של ynet
אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.
בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.
אם החום מגיע לרמה בה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעו בכל תא ורקמה בגוף.
כמה פעמים הוא הולך לשירותים?
המחקר שנערך לאחרונה על ידי בית הספר לרפואה באוניברסיטת הארוורד, בקרב 4,000 ילדים בגילאי 6 עד 19, מצא כי מעל מחציתם אינם שותים מספיק, ונמצאים בשלבים שונים של התייבשות.
סימני ההתייבשות מתבטאים ביובש בריריות: הפה והלשון יבשים, העיניים יהיו ללא לחלוחית והבכי יהיה ללא דמעות. כמו כן יופיעו עצבנות, עייפות, חוסר ריכוז, כאבי ראש, אפתיה, חום גוף גבוה, ומיעוט במתן שתן.
אחת הדרכים הפשוטות לזהות התייבשות, היא באמצעות השתן: מיעוט במתן שתן (מעל 8 שעות ללא מתן שתן) וצבעו, נותנים אינדיקציה טובה מאוד להתייבשות.
וזו טבלת צבעי השתן השונים, דרכם תוכלו לאתר חשד להתייבשות:
אם גוון השתן אינו צהוב בהיר, מדובר על חשד גבוה להתייבשות, וככל שהשתן כהה יותר הדבר מעיד על חשש הולך וגובר להתייבשות חמורה הדורשת פניה לטיפול רפואי שייתכן ויצריך אישפוז ומתן נוזלים לתוך הוריד.
כמה צריך לשתות ביום?
אלה ההמלצות המעודכנות המקובלות בארה"ב ובישראל:
- עד גיל חצי שנה: כלכלת חלב האם או הפורמולה מספיקים ואין צורך להוסיף מי שתיה.
- גיל 6 חודשים עד שנה: 700-800 מ"ל ביממה.
- 1-3 שנים: 1,300 מ"ל מים ביממה.
- 4-8 שנים: 1,700 מ"ל ביממה.
- 9-13: בנים: 2.6 ליטר ביממה, בנות: 1.8 ליטר ביממה.
- 14-18: כ-3 ליטר ביממה לבנים, 1.8 ליטר לבנות.
- גיל 19 ומעלה: גברים: 3 ליטר, נשים: 2.2 ליטר ביממה.
- בהריון: 2.3 ליטר ביממה
- בהנקה: 3.1 ליטר ביממה.
הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet.