פרופ' תרם לטכניון 50 מיליון דולר
נותן התרומה הנדיבה הוא אנדרו ויטרבי, ממייסדי קוואלקום וממציא אלגוריתם ויטרבי. הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון תיקרא על שמו ועל שם רעייתו המנוחה ארנה
תרומה חריגה ומרשימה לטכניון: הפקולטה להנדסת חשמל תזכה לתרומה בסך 50 מיליון דולר, מידיו של איש ההיי-טק והפילנתרופ, פרופ' אנדרו ויטרבי, ממייסדי חברת קוואלקום, המייצרת מוליכים למחצה. ההכרזה על התרומה התקיימה הערב (שבת) בקבלת פנים שערכו נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, ורעייתו לחברי הקורטוריון (חבר הנאמנים) של הטכניון בחיפה. הפקולטה תישא מעתה את שמו של פרופ' ויטרבי ושל רעייתו המנוחה, ארנה פינצ'י ויטרבי.
"גאה על קישור שמי לטכניון"
"אני גאה מאוד על קישור שמי לטכניון, מהמוסדות המדעיים-טכנולוגיים המובילים בעולם", אמר פרופסור ויטרבי. "לבוגרי הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון חלק מרכזי בייסודו של ענף ההיי-טק הישראלי ובשגשוגו, החיוני להצלחתה הכלכלית של מדינת ישראל".
הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון נכללת ברשימת עשר הפקולטות הטובות בעולם להנדסת חשמל ומחשבים. היא מילאה תפקיד מהותי בהתפתחותה של תעשיית ההיי-טק הישראלית ובהפיכתה של ישראל ל"אומת הסטארט-אפ".
"אנו אסירי תודה לאנדרו ויטרבי", אמר הערב פרופ' לביא. "מעורבותו בחיי הטכניון, עם רעייתו היקרה ארנה ז"ל, והכרתו בהשפעה הכבירה של תחום הנדסת החשמל על מדינת ישראל, יסייעו לטכניון למשוך את הסטודנטים ואת חברי הסגל המבריקים ביותר".
ממציא האלגוריתם שעומד בבסיס פעולתם של מכשירים ניידים
פרופ' ויטרבי הוא ממציאו של האלגוריתם הקרוי על שמו, נוסחה מתמטית העומדת בבסיס פעולתם של רבים מהמכשירים הניידים הקיימים כיום. אלגוריתם ויטרבי מאפשר פענוח מהיר ומדויק של אותות רבים ובו-זמניים, ומסייע בניטרול הפרעות. נוסחה מתמטית זו משמשת כיום בכל אחד מארבעת התקנים הבינלאומיים לטלפונים סלולריים וכן במסופי מידע, במקלטים של שידורי לוויין דיגיטליים ובטלמטריה (מדידה מרחוק) של החלל העמוק. האלגוריתם משמש גם בתוכנות זיהוי ובאנליזה של DNA.
קשריו של פרופ' ויטרבי עם הטכניון החלו ב-1967, כאשר העביר כאן סדרת הרצאות במסגרת השבתון שלו מאוניברסיטת דרום קליפורניה, לוס אנג'לס. הקשרים העמיקו ובשנת 2000 כיבד אותו הטכניון בתואר "פרופסור אורח מיוחד" בתחום הנדסת החשמל.
במקביל תרם גם כספים רבים למוסד, ואף זכה בתואר "גארדיין" של הטכניון – תואר השמור לתומכים שתרומותיהם לטכניון גדולות במיוחד.
החברה שבבעלותו מחזיקה מרכז פיתוח בחיפה והשקיעה בשנים האחרונות בחברות סטארטאפ ישראליות.
"ידידינו ותומכינו המסורים שנים רבות"
"אנדרו ויטרבי אינו רק פרופ' אורח מיוחד בפקולטה שלנו. הוא חלוץ אמיתי בתחומים של הנדסת חשמל והנדסת מחשבים. אלגוריתם ויטרבי, בדומה להמצאות ולפיתוחים חלוציים נוספים של פרופ' ויטרבי, מהווה בסיס לרבות מהטכנולוגיות המתפתחות כיום בתחומי התקשורת והמידע. אנו גאים מאוד על כך שהפקולטה תישא את שמו", אמר פרופסור-מחקר אמריטוס יעקב זיו.
"הקישור בין הפקולטה שלנו לשמו של פרופ' אנדרו ויטרבי הוא כבוד גדול עבורנו", אמר פרופ' אריאל אורדע, דיקן הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון. "זהו שילוב נדיר, הקושר את שמו של מנהיג מדעי וטכנולוגי דגול, לפקולטה המלמדת את תרומותיו המדעיות בקורסים המתקדמים שלה.
"פרופסור ויטרבי ואשתו המנוחה ארנה פינצ'י ויטרבי הם ידידינו ותומכינו המסורים מזה שנים רבות. תרומה יוצאת דופן זו תעגן את מעמדנו כמרכז עולמי למצוינות אקדמית ותאפשר לנו להמשיך להגשים את יעודנו בשגשוגה של מדינת ישראל ובביטחונה. יתר על כן, התרומה סוללת דרך לאופקים חדשים ולרמות חדשות של הישגים מדעיים וטכנולוגיים", אמר פרופ' אורדע.