שתף קטע נבחר
 

המלונאים נגד הסאבלט לתיירים בת"א

נשיא התאחדות המלונות פנה לראש עיריית ת"א-יפו בבקשה להסדיר את שוק הדירות המושכרות לתיירים ברחבי העיר. לטענתו, הסדרת השוק תניב לעירייה מסים בגובה כ-175 מיליון שקל. הוא גם פנה לשוכרים: "הזינוק בדירות אלה מייקר את שכר הדירה". תושבת העיר: "אנחנו בכלל לא בתחרות עם בתי המלון, אם הם מתנגדים לסאבלט - שיציעו מחירים יותר אטרקטיביים"

המלונאים יוצאים נגד תופעת "הסאבלט" לתיירים בתל-אביב: נשיא התאחדות המלונות בישראל, אלי גונן, פנה במכתב לראש עיריית ת"א-יפו, רון חולדאי, לגבי מה שהוא מכנה - "מאבק נגד תופעת צמיחת מספר הדירות הלא חוקיות ברחבי העיר המושכרות לתיירים".

 

עוד על דירות להשכרה לתיירים בערוץ הנדל"ן :

 

גונן מתייחס לדירות למגורים שמושכרות לתיירים לתקופות זמן קצרות (סאבלט), באמצעות אתרים ייעודיים. על פי אומדן של התאחדות המלונות, מספר דירות אלה עומד על כ-6,500 ברחבי העיר ללא הפסקה, ועל יותר מ-10,000 דירות ברחבי הארץ.

 

במכתב ששלח לראש העיר כותב גונן: "בעולם מגיעות העיריות למסקנה כי תופעת הדירות להשכרה לתיירים ללא דיווח מסודר ומאורגן, ללא עמידה בכללי החוק הכללי והתקנות המוניציפליות, ועל בסיס 'כלכלה שחורה' (ללא גביית מסים), היא תופעה מעוותת, ולכן עיריות בכל העולם פועלות ביד תקיפה להסדירה".

 

גונן טוען כי "הדירות המושכרות לתיירים מצמצמות בפועל את מלאי הדירות לצרכי מגורים בשכירות של ישראלים, ומביאות להתייקרות שכר הדירה בעיר. התופעה מביאה להיעדר גבייה ממסים, שהייתה יכולה להגיע לכ-175 מיליון שקל בשנה, גם לקופת הממשלה וגם לקופת העירייה".

על פי אומדן התאחדות המלונות, בת"א קיימות כ-6,500 דירות המושכרות לתיירים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
על פי אומדן התאחדות המלונות, בת"א קיימות כ-6,500 דירות המושכרות לתיירים(צילום: shutterstock)

לדבריו, "יזמים, בעלי מלונות, משקיעים מאות אלפי שקלים בבניית מלונות חדשים, עשרות מיליונים בשיפוצים ובהפעלה, ובסופו של דבר צריכים להתמודד עם כלכלה שחורה, עם משכירי חדרים, שאינם עומדים בשום קריטריון של החוק".

 

לטענתו, ב-2010 ערכה עיריית ת"א-יפו, בשיתוף משרד התיירות, כנס יזמים לעידוד בניית בתי מלון בעיר, ומאז לא מעט חדרי מלון חדשים נפתחו ואלפי חדרי מלון נמצאים בתהליכי בנייה. "היזמים נענו לפנייה, ולא ייתכן שיועמדו עתה בפני תחרות לא הוגנת וכלכלה שחורה. הצמיחה במספר הדירות הלא חוקיות יביא בהכרח לעצירת מימוש בניית פרויקטים של מלונות בעיר", הוא אומר.

 

"שבתי המלון יציעו מחירים יותר אטרקטיביים"

"בתי המלון בתל-אביב צריכים להתמודד עם המצב", אומרת ל-ynet דניאלה (28), תושבת תל-אביב הנוהגת מדי פעם להשכיר את דירתה לתיירים לתקופות קצרות. "השכרת דירות הפכה להיות מאוד מקובלת ועדיפה כלכלית בהרבה מקומות בעולם, והתופעה הזו בכלל לא נמצאת בתחרות עם בתי המלון. יש תיירים שתמיד יעדיפו את הפסיליטיז בחדרי המלון. אם המלונאים כל כך מתנגדים - שיציעו מחירים אטרקטיביים יותר".

 

הפעם האחרונה שבה נרשמה התנגדות להשכרת דירות למגורים לתיירים לא נחלה הצלחה גדולה. בספטמבר 2013 קבע בית המשפט בניו-יורק, ארה"ב, כי אין מניעה חוקית להשכיר דירות לתיירים לצרכי נופש לטווח קצר. זאת לאחר שהוחלט לבטל קנס שהוטל על אחד ממשתמשי אתר Airbnb, המספק שירות זה. אותו משתמש השכיר חלק מדירתו בשכונת האיסט וילג' לתיירים.

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה לפניית ynet: "ראשית יובהר כי העירייה פועלת על פי החוק, בכל הקשור לאכיפה נגד שימוש חורג בדירות מגורים. עם זאת, בשנים האחרונות התפתח בשוק התיירות העולמי, כמו גם בישראל, 'מוצר' לינה חדש - שהוא השכרה של דירות וחדרי מגורים לטובת לינת תיירים.

 

"בעקבות התרחבות התופעה הוחלט לקדם בעירייה עבודה מקצועית בנושא, אשר מטרתה היא לימוד התופעה והשלכותיה. בעקבותיה תגובש עמדה עירונית בנושא ומתן המלצות לגבי הצעדים הנדרשים, תוך הכרה בחשיבות שבעידוד מוצרים משלימים למלונאות, כגון דירות להשכרה שיהוו אלטרנטיבה בתקופות שיא ויוסיפו אפשרות לינה במגוון מחירים".

 

סאבלט לתיירים - טרנד בתאוצה

אז מהי, בעצם, דירה להשכרה לטווח קצר עבור תיירים? עו"ד אורי שילה, שותף במשרד עוה"ד א.שילה ושות' העוסק בנדל"ן, מסביר כי "ההשכרה לטווח קצר יכולה לנוע בין מספר ימים לחודשים אחדים. בשנים האחרונות ניכר כי שוק השכרת הדירות לטווח קצר בישראל (סאבלט) תפס תאוצה רבה, בין היתר, בשל מחירי המלונאות והביקוש הרב בעונות השיא התיירותיות".

 

עו"ד שילה מוסיף כי "בניגוד לדירה רגילה, המושכרת לאותו שוכר לפרק זמן של שנה לפחות, כאן מדובר בדירה שתושכר במשך השנה למספר רב של שוכרים ולתקופות קצרות. בתחשיב כללי, ההשכרה לטווח קצר אמנם כרוכה בהתעסקות רבה יותר של המשכיר, אך פוטנציאל התשואה שלה גבוה בהרבה". עם זאת, הוא מדגיש כי "רצוי להיוועץ ביועץ מס, מאחר שדמי השכירות בהשכרה קצרת טווח עשויים להיות מחויבים במס הכנסה ובמע"מ".

 

לדבריו, "מחיר ההשכרה הממוצע החודשי של דירת השכרה לטווח קצר עשוי להגיע לפי 3 ממחיר השכרה רגילה, ועשוי להיות גם גבוה בהרבה כאשר המחיר נקבע בהתאם למיקום הדירה, קרבתה לים ולמרכזי בילוי, גודלה ורמת איבזורה. מחיר דירה מאובזרת במיקום מרכזי יכולה לנוע מ-100 עד 300 דולר ללילה".

 

עו"ד זיו כספי ממשרד עוה"ד גינדי-כספי העוסק בנדל"ן מתייחס למשכירי דירות שעושים זאת לפרקים ולא באופן קבוע. "מרבית החוזים בישראל מגבילים את השוכרים מלעשות שכירות משנה, ובחוזים הסטנדרטים קיימים סעיפים מפורשים האוסרים זאת. שוכר שמשכיר את הדירה לשוכר משנה עלול למצוא את עצמו בתביעה מצד בעל הנכס בגין הפרה יסודית של חוזה השכירות. לפיכך, שוכר שמעוניין להסב את השכירות לשוכר משנה חייב לוודא שהוא יכול לעשות כן מתוקף הסכם השכירות".

 

לדבריו, "במקרים מסוימים יהיו בעלי נכסים שיאפשרו שכירות משנה, ואז נמצא בחוזים כי הם מאפשרים זאת תחת תנאים מגבילים. באחרונה התפתחה אופנה של רכישת נכסים להשקעה - אותם משכירים הבעלים מלכתחילה לפרקי זמן קצרים. מי שיודע להתנהל - מוצא את עצמו מנהל עסק רווחי למדי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שדרות רוטשילד בתל-אביב. משופעת במלונות, אבל גם הדירות מושכרות
צילום: ירון ברנר
צילום: יחסי ציבור
אלי גונן, נשיא התאחדות המלונות
צילום: יחסי ציבור
מומלצים