משפצים: איך נדע שנפלנו על חאפר? מדריך
מדי שנה אלפי משפצים נופלים קורבן לקבלנים חאפרים וסובלים מנזק כספי ומעוגמת נפש. כיום עובדים בענף כ-16 קבלני שיפוצים, אך רק 600 רשומים ברשם הקבלנים. אז למה חשוב לשים לב לפני שמתחילים בשיפוץ? טיפים
מדי שנה אלפי משפחות נופלות קורבן לקבלני שיפוצים "חאפרים" וסובלות מנזקים כספיים, נזקים למבנה ועוגמת נפש. על פי ההערכות, כיום עובדים בענף כ-16 אלף קבלני שיפוצים - אך רק 600 מהם רשומים ברשם הקבלנים. בימים אלה יוצאת לדרך תוכנית להסדרת ענף השיפוצים, שאמורה להביא למיגור רוב החאפרים בתחום. התוכנית תכלול רישום של קבלני שיפוצים רבים ברשם הקבלנים, לאחר מבחן בטיחות והוכחת ותק.
טורים אורחים נוספים במדור בית ישראלי :
- למה תמיד חורגים מתקציב השיפוץ?
- השיפוץ שהופך לסיוט: כך תתמודדו עם הקבלן
- כך תיזהרו מחאפרים שיעכבו פרויקט תמ"א 38
כיום, כ-33% מציבור המשפצים מבקשים לראות תעודת קבלן רשום מבעל המקצוע, לעומת 25% בשנת 2013. עובדה זו מצביעה על התעצמות הפחד של המשפצים מפני החאפרים. בעקבות זאת אספנו עבורכם כמה "נורות אזהרה" שחשוב לשים לב אליהן לפני תהליך השיפוץ ובמהלכו.
היכן קבור הכסף?
קיבלתם 3 הצעות מחיר, אבל מחיר אחת מהן נמוך ב-20%-40% מהאחרות. סביר להניח שזו מלכודת: בדרך כלל, חאפר יעביר הצעת מחיר לא מפורטת, ללא כתב כמויות וללא התייחסות לשלבים השונים של העבודה, ויסתפק בהצעה שטחית ומופשטת.
כך, למשל, צביעת דירת 4 חדרים בשטח של כ-100 מ"ר, כולל תיקוני שפכטל קלים ותיקון סדקים וחורים, אמורה לעלות כ-7,000 שקל. אלא שחאפר יכול להציע אפילו 1,500 שקל, כאשר ברור לכל בר דעת שזהו מחיר הפסד.
דוגמא נוספת: עלות ממוצעת לשיפוץ אמבטיה עומדת על כ-18 אלף שקל, כאשר חאפר עשוי לתמחר אותה בכ-7,500 שקל. גם אם יבצע את העבודה, הוא לא ישים דגש על פינישים, הדבקה ראויה של הקרמיקות (הדבקה חלולה עשויה לגרום לשבירתן) ובדיקת נקודות אינסטלציה כדי לראות שאין נזילות.
החאפר לא יתמקח על המחיר, מכיוון שהכוונה שלו היא לעזוב את העבודה ולא לסיים אותה מלכתחילה. הוא יבקש חלק גדול מהכסף מראש, או שיבקש יותר כסף מאשר התקדמות העבודה בפועל, מכיוון שבכוונתו לא לסיים מראש את כל העבודה. זכרו: החאפר מקבל כסף ולא מוציא חשבונית. חשבונית היא לרוב כמו פוליסת ביטוח, ולכן אין לוותר עליה בשום שלב.
בנוגע למידע אישי ופיננסי, החאפר יימנע מחשיפת פרטיו האישיים באופן שיאפשר לקיים השוואה בין הרשום בתעודת הזהות לבין המציאות בפועל. למשל, כתובת מגורים עדכנית ומספר טלפון בבית. בנוסף, חשוב וניתן לבדוק באמצעות הבנק האישי את מצב חשבון הבנק של הקבלן, ולוודא שמדובר בחשבון ותיק ללא היסטוריה של החזרת צ'קים.
שימו לב: נקודה זו חשובה במיוחד בעבודות גדולות - החאפר בדרך כלל משאיר חובות גם במקומות שהוא קונה. לכן כדאי לבקש טלפונים של מקומות שבהם הוא נוהג לקנות. מגרשים לחומרי בניין גם נעקצים על ידי חאפרים, ומשתדלים לא לתת להם אשראי.
החאפר תמיד יגיד שהכל בסדר
מה שנשמע טוב מכדי להיות אמיתי - כנראה לא אמיתי. לחאפר לשון חלקלקה וכושר שכנוע. הוא תמיד יגיד שהכל בסדר, הכל יבוצע ואין כל בעיה. הוא נוטה להתעלם משיחות טלפון רבות, וזאת מכיוון שהוא בדרך כלל חייב כסף לגורמים שונים ובוחר לענות רק לשיחות של לקוחות חדשים.
החאפר בדרך כלל יופיע בזמן רק בהתחלת ההתקשרות. להצעת המחיר הוא ידייק, ביום הראשון או בכמה הימים ראשונים הוא תמיד יגיע בזמן, אך לאחר הישורת הראשונה וקבלת הכסף הוא לרוב לא יגיע בזמן, לפעמים יגיע רק לכמה שעות ויתחיל לחפף בעבודה.
כבר בתחילת השיפוץ אפשר לראות שהעבודה לא מקצועית - האתר מלוכלך, אין סדר, השבירות של הקירות מתבצעות בצורה לא מקצועית, הריצוף לא נעשה בצורה המקובלת וכו'. החאפר גם לא יתחשב בשכנים, ולא יקפיד לשמור על ניקיון הבניין והמעלית.
לפיכך חשוב מאוד לחתום על חוזה. החאפר יעדיף להתחיל לעבוד בלי לחתום על חוזה - והסיבה ברורה. ומה בנוגע לביטוח ותעודת אחריות? לחאפר אין ביטוח בעבודה, ולכן לא יוכל להציג את המסמכים הנדרשים. הוא גם לא יוכל לספק תעודת אחריות. אם תבחרו קבלן שיפוצים אחראי וטוב, תקבלו תעודת אחריות על העבודה, ובה יצויין מה היא כוללת ועל מה קבלן השיפוצים אחראי. התעודה אפילו תציין מה האחריות לא כוללת.
חשוב מאוד לבדוק המלצות, מכיוון שהחאפר לא יכול לספק רשימת לקוחות מרוצים. בניגוד לקבלן שיפוצים אמין, שיכול לתת פרטי קשר של מספר לקוחות קודמים אליהם ניתן להתקשר כדי לבדוק אמינות ולקבל המלצה - החאפר ייתן במקרה הטוב לקוח אחד, שסביר להניח שתיאם איתו מראש מה לומר ללקוח הפוטנציאלי. בהצלחה!
הכותב הוא יו"ר איגוד קבלני השיפוצים