התחלה קשה: עלייתו ונפילתו של ג'ב בוש
הכניסה המהירה למרוץ, השגיאות בארגון המטה ואי הכנת שיעורי הבית: מושל פלורידה לשעבר יודיע מחר על מועמדותו לנשיאות ארה"ב, אך הוא נכנס למרוץ חבול ופצוע. איך זה קרה למי שנתפש כבעל הסיכויים הטובים ביותר?
משהו רע קרה למושל פלורידה לשעבר ג'ב בוש בדרך - מהכרזתו לפני חצי שנה על "בדיקת ההיתכנות" לריצה לנשיאות ארצות הברית ועד להודעתו מחר (יום ב') על הצטרפותו הרשמית למרוץ.
הצל שלי ואחי. תוכנית ההתנתקות של ג'ב בוש
עוד חדשות בעולם :
הצטלמה בעירום והואשמה ברעש: "סליחה"
טס ולא יכול לחזור: נשיא סודן תקוע בדרא"פ
בית בושת מתחמק ממסים: בואו, הסקס חינם
דיווח: טנקים אמריקניים יוצבו במזרח אירופה
ג'ב בוש בן ה-62, אחיו של ג'ורג' בוש הבן, נחשב על ידי פרשנים רבים בארה"ב כאח היותר מוכשר במשפחה, כפוליטיקאי בשל ובוגר שמוכן היטב למרוץ לבית הלבן, והתרומות הרבות זרמו אליו ללא הפסקה. אלא שבשלב מסוים הקמפיין שלו החל לצנוח עוד לפני שהתחיל באופן רשמי.
מיהר מדי להיכנס למרוץ לנשיאות
כדי למשוך אליו את התורמים הגדולים ו"לייבש" מתחרים פוטנציאלים, מיהר בוש להיכנס למירוץ. הוא הצליח לגייס סכום מרשים של 100 מיליון דולר, אבל נראה שהוא נכנס למרוץ מהר מדי. מושל פלורידה לשעבר ביצע כמה שגיאות בארגון המטה שלו, שכולל אנשים משלו וכאלה שנמנו על ממשלי שני הנשיאים לשעבר - אביו ג'ורג' בוש האב ואחיו ג'ורג' בוש הבן. יתר על כן, בכמה מפגשים שערך עם בוחרים הוא נמנע מלקיים שיחות קלילות ומחויכות ונתפש כמרצה חמור סבר.
אך הדבר החמור ביותר מבחינת ג'ב בוש היה שהוא לא הכין את שיעורי הבית שלו, בייחוד בשאלות בסיסיות שברור שיישאל עליהן. אחת מהן למשל היא שאלת היציאה למלחמה העקובה מדם בעיראק ב-2003, שהפרה את האיזון האזורי העדין, והפכה את איראן ל"מפלצת" במרחב המזרח תיכוני. נושא נושא שבו הוא נתפס לא מוכן היה המשבר הכלכלי החמור ביותר שפקד את ארה"ב מאז השפל הגדול בשנות העשרים והשלושים של המאה ה-21. ומי שחתום על אותו משבר היה לא אחר מאשר אחיו הגדול.
"כן", "אולי", "לא"
ב-11 במאי העניק ג'ב בוש ראיון לערוץ השמרני "פוקס", והסתבך בתשובתו לשאלה אם היה יוצא למלחמה בעיראק. הוא השיב "כן", שהיה יוצא למלחמה במדינה הערבית לאור המודיעין שהיה על השולחן בזמנו. לאחר מכן אמר ש"אולי" היה יוצא למלחמה, ובהמשך העניק עוד ראיונות שבהם ניסה לתקן את הנזק ואמר בצורה החלטית שלא היה יוצא למלחמה בעיראק. "עם מה שאני יודע עכשיו, לא הייתי יוצא למלחמה בעיראק", אמר בוש בסוף השבוע האחרון. זוהי הייתה התשובה הקלה והמתבקשת מבחינתו, אולם הוא לא הכין אותה מראש ולכן ספג ביקורת קשה וסבל מירידה בתמיכה בו.
השבוע האחרון, שהיה קשה מאוד עבור בוש, פגע בו בעיני הבוחרים ובעיני התורמים הרפובליקנים, וגרם להרמת גבות ולהטלת ספק ביכולתו לעמוד במסע המפרך עד לבחירות לנשיאות שייערכו בנובמבר 2016. כך קרה שבוש הידרדר ממעמד של בעל הסיכויים הגדולים לנצח בקרב הרפובליקנים - עד כדי כך שגרם למיט לוותר על כניסה נוספת למרוץ - עד למצב שבו הוא זוכה כיום לתמיכה דלה של כעשרה אחוזים בלבד בקרב הרפובליקנים.
הפוליטיקאים הרפובליקנים זיהו את מצבו הקשה של בוש, והם רק הולכים ומצטרפים למרוץ לנשיאות ועל פי הערכות מספר המועמדים בפריימריז הרפובליקניים יגיע ל-20-15.
מקורביו של בוש טוענים שהתקשורת מתמקדת בו ומתייחסת אליו בעוינות. מושל פלורידה לשעבר בהחלט יכול להתאושש ולשפר את חדות התשובות שלו, וזה עשוי לקרות ב-12 העימותים שיערכו הרפובליקנים במהלך הבחירות המקדימות שלהם.
למד מרומני: לא מוכן להקצין עמדות
כשיעמוד על במה אחת מול כמה יריבים "מוזרים" ו"הזויים", יתבלט בוש כאדם שקול ומנוסה. הבעיה הגדולה שלו בעימותים הטלוויזיוניים תהיה האמינות שלו והחלטתו לא להקצין את עמדותיו ולפנות לימין השמרני - כפי שעשה רומני בבחירות ב-2012 וכפי שדורשים המצביעים השמרנים באיווה, נבאדה ודרום קרוליינה. מנגד, יריביו בפריימריז יקצינו עמדות מבלי למצמץ ויש כאלה שלא צריכים לעשות את זה. הם כבר קיצוניים.
ג'ב בוש נחוש שלא להתקפל בפני הימין בשני נושאים שעלולים לחבל במועמדות שלו: ביצוע רפורמות בחינוך בהגירה. בוש רוצה להסדיר בחוק את נוכחותם של 11 מיליון מהגרים בלתי חוקיים בארה"ב, שמרביתם היספנים. לדעתו, דבר זה נכון מבחינה לאומית ואנושית וגם ישפר את הסיכוי להגביר את התמיכה ההיספנית בו ובכלל במפלגה הרפובליקנית.
את השבוע שעבר העביר בוש בביקור בשלוש מדינות אירופיות. הוא לא בא לישראל משום שבניגוד לסקוט ווקר או ראנד פול, הוא לא זקוק לביקור בארץ הקודש כדי להפגין את אהדתו הגדולה לישראל. כמו אחיו, הוא נחשב לידיד גדול של ישראל.
מחר, כאמור, יכריז בוש באופן רשמי על ריצתו לנשיאות ארה"ב. הוא צפוי להציג את עצמו לציבור האמריקני כג'ב מפלורידה ולא כבנו של נשיא ארה"ב לשעבר וכאחיו של נשיא ארה"ב לשעבר.