שתף קטע נבחר

 

נסגר התיק נגד השוטר שהיכה את החייל האתיופי

זה היה המקרה שהצית את מחאת יוצאי עדת אתיופיה. היועץ המשפטי לממשלה אימץ את המלצת פרקליט המדינה ומח"ש והורה לסגור את התיק נגד השוטר שהיכה את החייל דמאס פיקדה. התנהלות השוטר תיבחן משמעתית אף שכבר פוטר. יוצאי העדה מבטיחים: "לא נשתוק, נחזור לרחובות"

  

הסרטון שבו תועד השוטר מכה את פיקדה

הסרטון שבו תועד השוטר מכה את פיקדה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השוטר שתועד מכה חייל אתיופי לא יועמד לדין פלילי: כך קבע היום (א') היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שהורה לסגור את התיק. וינשטיין אימץ את המלצת פרקליט המדינה שי ניצן והמלצת המחלקה לחקירות שוטרים לסגור את התיק נגד השוטר שתועד מכה את החייל דמאס פיקדה. עם זאת, לפי המלצת מח"ש הוחלט להעביר את התיק למחלקת המשמעת במשטרה, שם תיבחן התנהלות השוטר באירוע.

 

האלימות שתועדה עוררה מחאה בקרב יוצאי העדה והם יצאו להפגנות בכל רחבי הארץ במגמה להעלות מודעות לאפליה נגדם. הם אף חסמו בין היתר את נתיבי איילון ועשרות נפצעו ונעצרו בעימותים בין המשטרה למפגינים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עימותים בכיכר רבין בין מפגינים לשוטרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עימותים בכיכר רבין בין מפגינים לשוטרים(צילום: AFP)
 

ממשרד המשפטים נמסר כי מחומר הראיות בתיק, לרבות הסרטון, עולה כי "לאחר שהשוטר ביקש מהחייל שוב ושוב לעזוב את המקום בגלל חפץ חשוד שהיה בסמוך, והחייל נמנע מעשות כן ודחף את השוטר, הפעיל השוטר כוח ממשי כדי להרחיק את החייל מהמקום. בתגובה, היכה החייל את השוטר באגרוף וכתגובה היכה השוטר את החייל באגרוף. בסופו של דבר, בוצעה השתלטות של שני שוטרים על החייל וכבילתו, למרות התנגדות החייל, אשר בוצעו כשלעצמן בשלב המאוחר של האירוע, ללא דופי".

 

בנימוקי סגירת התיק ציינו עוד כי זהו מקרה שבו "שוטר נקלע אגב פעילות מבצעית למצב של היתקלות באזרח, הממרה לכאורה את פיו ואינו פועל על פי הוראותיו. השוטר מאבד את קור רוחו ובוחר לעשות שימוש בכוח ממשי, החורג לכאורה מהמותר, מקום בו ניתן היה לכאורה לפתור את האירוע בדרך מקצועית יותר. בעקבות זאת האזרח מגיב גם הוא בכוח ונוצרת הסלמה באירוע".

  

"לאור האמור, מכלול נסיבות העניין מצדיקות שקילת טיפול משמעתי בשוטר ולא העמדה לדין פלילי. בנוסף, השוטר כבר פוטר מתפקידו במשטרה, וגם בכך יש להשליך על העניין הציבורי שבמיצוי הדין עמו. לא נמצא כל יסוד לחשד לפיו החשוד פעל ממניע גזעני או על רקע השתייכותו העדתית של החייל". 

 

במשרד המשפטים הדגישו כי החייל לא ציית להוראת השוטר להתרחק מהמקום בשל חפץ חשוד שהיה שם, ובהמשך, כאשר השוטר החל להרחיקו מהמקום בכוח, הוא דחף את השוטר ואף היכה אותו במכת אגרוף. בסוף האירוע הוא אף איים על השוטר בכך שהרים אבן בתנועת איום".

 

"למרות האמור, ונוכח התלהטות הרוחות ההדדית ולאור הכוח שהופעל כלפיו, החליט היועץ המשפטי לממשלה לאמץ את המלצת פרקליט המדינה ופרקליטות מחוז תל אביב, כי מכלול נסיבות האירוע אינו מצדיק את העמדת החייל לדין פלילי בגין תקיפת שוטר ועל כן התיק נגדו ייסגר".

 

מהמשטרה נמסר כי ההחלטה על פיטורי השוטר לפני קביעת אשמה אפשריים לפי החוק וזהו דבר שבשגרה. "מדובר בשוטר שהיה בתקופת ניסיון והאירוע בסרטון היה רק מרכיב אחד מהנתונים שעמדו בבסיס פיטוריו"

 

עורכי הדין אהרון רוזה ואורן בועז בירכו על ההחלטה והודיעו כי בכוונתם לפנות מחר למשטרה ולדרוש את השבתו של השוטר לתפקידו. "אין עוד תקדים לכך ששוטר פוטר עוד קודם למימוש הבירור, וטוב יעשו המפכ"ל ואחראי המשמעת אם יעיינו מחדש בהחלטת הפיטורין", אמרו עורכי הדין.

 

"נחזור לרחובות"

בקהילת יוצאי אתיופיה נשמעות כבר עתה תגובות נזעמות בעקבות ההחלטה. פעילים בולטים אמרו ל-ynet כי המחאה תתחדש בעוצמה. "לא נשתוק על כך, אנשים יחזרו לרחובות", אמרה ל-ynet זיוה מקונן דגו, מנכ"לית האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה. "אנחנו המומים ומזועזעים מההחלטה הזאת, היא מוכיחה שאין כאן צדק ושהזכויות שלנו נרמסות בכל יום, שעה שעה, גם כאשר הדברים מתועדים במצלמות". 

 

חברת הכנסת לשעבר פנינה תמנו-שטה הוסיפה כי "ההחלטה היא שערורייתית, אין מילה אחרת להגדיר זאת מביזיון, שוטרים שהכו חייל באופן ברוטלי שיבשו הליכי משפט וזה המסר?! זו תעודת עניות למדינת ישראל. לא נותרה לנו ברירה אלא להמשיך ולהיאבק על הזכויות שלנו". 

 

יאיו אברהם, אחד ממובילי המחאה, הוסיף: "לא נעבור על כך לסדר היום, ההחלטה הזו מוכיחה שאין כאן שוויון זכויות אמיתי ושהדמוקרטיה היא הצגה, אנחנו כבר מתכננים הפגנה בעקבות ההחלטה הזו". 

 

החייל תובע את המשטרה

פיקדה כבר הגיש תביעה לבית משפט השלום בתל אביב על רקע תקיפתו, ובו תבע את המשטרה ואת שני השוטרים שפגעו בו בסכום של 390 אלף שקל בתוספת הוצאות ושכר טרחה לעו"ד. "כתב אישום נגד משטרת ישראל ותרבותה הארגונית הגזענית והאלימה", פתח החייל את תביעתו.

 

הוא טען כי מדובר ב"מקרה של אלימות שוטרים על רקע גזעני, מהמזעזעים ביותר שנצפו בעת האחרונה בישראל, ושתועד במקרה במצלמות אבטחה". לדבריו של עורך דינו, בנוסף לגזענות הקשה שעלתה ממקרה זה, מדובר בפרץ שנאה של ממש שבמקרה זה נותן הצצה נדירה "לנוהג קבוע ופסול מאין כמותו המתרחש חדשות לבקרים במשטרת ישראל, הנוהגת באלימות כלפי אזרחים, מעלילים עלילות שווא חמורות ועוד".  

 

לנוכח מחאת יוצאי אתיופיה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "כל העם שמע את זעקתכם. הקמתי ועדת שרים לטפל בטענות הגזענות". הוא סיפר כי נפגש עם כמה מיוצאי העדה, "זה היה מפגש מרגש. תרשו לי לומר מטלטל. שמעתי תלונות על גזענות, אפליה, קיפוח והפעלת כוח עודף, ועל החשש ללכת ברחוב בגלל צבע עורך. איני יכול לקבל זאת. לא במדינתנו. לא במדינת היהודים".  

 

בעקבות התקיפה הניח חבר הכנסת אברהם נגוסה (הליכוד) את הצעת "חוק דמאס פיקדה", הקורא לחייב הצמדת מצלמות לשוטרים על מנת לתעד כל הליך מעצר או עיכוב של אזרח ישראלי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים