התקציב חזר לעוטף עזה: "צריך סיוע ולא רחמים"
ועדת החריגים של האוצר אישרה העברת 3 מיליון שקל למימון פסיכולוגים בעוטף עזה לאחר הפרסומים על הפסקתו. התושבים והפסיכולוגים זועמים: "זה לא נגמר בשנה של טיפול". האם בשנה הבאה יחזור התסריט על עצמו?
ייתכן שהסיקור התקשורתי סייע, אולי גם מחאתם של תושבי עוטף עזה עזרה לשנות את רוע הגזירה: ועדת החריגים של האוצר אישרה היום (יום א') להעביר שלושה מיליון שקלים מתקציב רח"ל (רשות החירום הלאומית) במשרד ראש הממשלה לטובת מימון פסיכולוגים בעוטף עזה. עם זאת, מתריעים שם כי בעיית התקצוב החסר תגיע לפתחם שוב בשנה הבאה.
מנהלי השירותים הפסיכולוגיים החינוכיים ברשויות המקומיות בדרום ובכללן בעוטף עזה קיבלו מוקדם יותר הודעה שלפיה ייאלצו להפסיק את הטיפולים לילדי העוטף ומשפחותיהם. בהודעה שהעביר משרד החינוך למנהלי השירותים הפסיכולוגיים כמעט שנה אחרי מבצע צוק איתן צוין: "לצערנו הרב, בגלל חסר בתקציב לכיסוי כל מכסת הטיפולים, בשנה תקציבית מורכבת בהיעדר תקציב מדינה, אנו נאלצים לקצר את הקצאת הטיפולים ולהודיע למטפלים לסיים את עבודתם עד יום שישי הקרוב".
בהמשך כאמור נמסר כי התקציב יועבר במועד למועצות. ראש מועצת אשכול גדי ירקוני ציין כי "התקציב הזה יעזור עד סוף שנת הלימודים, אך לטעמי נהיה זקוקים לפרוייקט הזה גם בשנה הבאה. מאוד חשוב להמשיך את הטיפול. צריך לתת עוד כמה מיליונים בודדים לעוטף עזה על מנת לחזק את החוסן החברתי".
אלון שוסטר ראש מועצת שער הנגב הסביר כי "מלכתחילה לא היה ספק שהתקציבים שהובטחו על ידי משרד החינוך והאוצר יועברו". גם על התושבים משחקי התקציב לא עשו רושם. מירב כהן מעין השלושה אמרה: "הטיפולים האלה הם בגדר עזרה ראשונה לילדים, אני לא מבינה איך מישהו חשב שאפשר לקצץ בנפש שלהם, כשיש אפילו מבוגרים שלא יכולים להתמודד עם הטראומה הזו. אם בממשלה יבינו בדיוק במה מדובר לא תהיה שאלה בכלל לגבי התקציב".
עוד הסבירה כי "מקומם שכל פעם שתקציבים צריכים להגיע לעוטף עזה, הממשלה עושה לנו טובה ומוצאת ברגע האחרון פתרון, ואנחנו צריכים לחכות לטוב לבה? אלה תקציבים שצריכים להיות חקוקים באבן. אנחנו לא זקוקים לרחמי הממשלה אלא לסיוע שלה כדי להשתקם".
פסיכולוג שעובד בעוטף אמר כי "לחתוך טיפול בסוף שלו זה משהו לא מקצועי ולא נכון. המטפלים היו בסיום של הטיפול ומבחינה מקצועית הדבר היה עלול לפגוע בעבודה. בכל הנוגע לשנה הבאה, מי שמכיר את האנשים והילדים בעוטף עזה יודע שהקשיים לא נגמרים בשנה אחת של טיפול. מראש דיברו על שנתיים".
הוא סיפר על טיפול בילדי בית ספר "שחוו סביבם הרוגים ונפלו טילים לידם, בתים נהרסו והם נאלצו לצאת מהבית. יש פוסט טראומה, קשיי שינה ואפילו כאבי בטן. במהלך השנה הם טופלו. אבל תהליכים כאלה לוקחים זמן, כדי לדבר על שיקום נפשי צריך שנתיים". עוד אמר כי "יש ילדים שלא הגענו אליהם השנה. אני חושב שמגיע להם".
תמיר עידאן, ראש המועצה האזורית שדות נגב, ציין כי "לאחר בדיקה שערכתי מול רשות החירום הלאומית וכלל הגורמים העוסקים בנושא, התברר כי היה עיכוב טכני בהעברת התקציבים והם יועברו בימים הקרובים".