שיכורים בטוקיו: הסאקה הוא האלכוהול שיעשה לכם את הקיץ
הסאקה הוא המרענן האלכוהולי שיוכל להרים לכם את הקיץ לגבהים מסחררים, ולהפיח קצת חיים בשגרת האלכוהול שלכם. ליבי שפרלינג יצאה לחקור את נפתולי המשקה היפני וחזרה בלי האנג אובר
סאקה הוא המשקה הכי מעניין שרובכם עדיין לא מכירים (לפחות לא לעומק). הסאקה מתאים מאוד לקיץ הישראלי: הוא מהנה לשתייה לא מחייבת על המרפסת בבית, או יכול לשמש כמטף כיבוי אש יעיל לצד מנות אסיאתיות בוערות (לשם עוד נגיע).
כבר שנים נחשב הסאקה למשקה היחיד בעולם האלכוהול, שלא משנה כמה תשתו ממנו, כל עוד תקפידו על צריכת סאקה ממקור מוכר ואיכותי, אין סיכוי שתפגשו הנגאובר ביום המחרת. וזה מדעי ומוכח.
במשך שנים נהגו להגיש את הסאקה חם או לפחות חמים, במיוחד ביפן הקרה וגם במקומות אחרים שאימצו את המשקה. בשנים האחרונות, הולכת ונעלמת שיטת ההגשה הזאת מן העולם והיא נותרה על כנה במקומות בודדים בלבד כמו יפן, וגם אז רק בימים מושלגים.
הסאקה עבר מהפך שקרה למותגי אלכוהול רבים: כמו שהתחלנו לשתות קוניאק בצ'ייסרים, שלא לדבר על שוטים קפואים בקיץ, כך קורה גם לסאקה. נדמה שיותר טבעי ונעים (ודאי כאן באקלים הים תיכוני שלנו, אבל לא רק) ללגום אותו מקורר היטב, שאז הטמפרטורה הנמוכה דווקא מדגישה ארומות וטעמים. לרוב יגישו לכם אותו בטמפרטורה של יין לבן, ולעתים אפילו קר יותר.
אבל לפני הכל, קצת היסטוריה: ויכוח על מוצאו של הסאקה נטוש בין סין ליפן, אלא שיפן, היצרנית הגדולה בעולם של המשקה, נוהגת לשייך את המצאתו למולדת, שם הוא נוצר כבר בסביבות המאה השלישית לספירה. בימים ההם, כל הכפר היה מעורב בהכנת המשקה: זה נעשה באמצעות לעיסת גרגירי אורז ויריקתם (לאחר כבוד, כמובן) לתוך חבית גדולה במרכז הכפר. אנזימי הרוק הפכו את העמילן לסוכר, ואחרי שזה קרה פשוט הניחו לתערובת לתסוס. מאות שנים מאוחר יותר, עם גילויה של פטרייה בשם קוג'י קין, הפכה הלעיסה למיותרת, והפטרייה היא שעזרה לעמילן להפוך לסוכר ואז לאלכוהול.
כבר במאה השביעית לספירה הפך המשקה הזה פופולארי כל כך ביפן, עד שאיגוד של יצרני סאקה הוקם בארמון הקיסר בקיוטו - ומאז הכל היסטוריה.
כמו בסוגי אלכוהול אחרים, גם על הסאקה עברו תהפוכות רבות: הטכניקה הלכה והשתכללה, הבישול הביתי הפך לייצור תעשייתי מוקפד שעושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, ולימים אפילו חביות העץ המסורתיות הוחלפו במיכלי נירוסטה.
הסאקה נחשב למשקה מאופק ומופנם, אבל כמו יפני טוב, גם הוא רק מחכה לרגע שבו יוכל לפשוט את החליפה, להעיף את העניבה ולפצוח בקריוקי סוער ואפוף שכרות. לסאקה מנעד רחב של ארומות וטעמים, החל מיבש מאוד ועד כזה משלב מתיקות חנפנית נפלאה.
כמו יין טוב, ניתן לאמוד סאקה בשלל אמות מידה כמו צלילות, מרקם, טעם, ארומה וסיומת, ואף כדאי לשאוף את ריחו לפני הטעימה ואז לגלגל קצת על הלשון, כדי להיחשף לאט לטעמים חדשים.
חברת דיפלומט היא אחת מיבואניות הסאקה, והיא מפיצה בישראל עשרות סוגים המגיעים מהמבשלות המובילות בעולם - הקוצורו ואוזקי. לקראת הקיץ שהגיע הרחיבו את המנעד ועל המדפים בחנויות האלכוהול תמצאו סוגים חדשים, שזוהי להם הופעת בכורה בישראל, בהם אפילו סאקה בוטיק ברמת פרימיום וסאקה מוגז.
סאקה הוא בסיס נהדר לקוקטיילים, וקוקטיילים הם דרך נפלאה להגיע לליבו של הקהל. במהלך החודשים הקרובים תפגשו במסעדות שונות ברחבי הארץ מגוון רחב של סאקה, במזיגה לקנקן אישי או בבקבוקים אישיים. עוד יציעו בחלק מהמקומות קוקטיילים אסיאתיים על בסיס סאקה וחומרי גלם עונתיים של קיץ.
חגיגות הסאקה יתרחשו באזור המרכז במסעדות כמו פו סושי, סוי סושי, אוקינאווה, מר וגברת לי, זה סושי, טאיזו, TYO ויקימונו; בירושלים בסטיישן 9; בדרום במסעדות יוקו וג'ינג'ר; ובאזור הצפון ייקחו חלק בחגיגה סושימי מכרמיאל ואומה מצומת הגומא.
ולטובת מי שדווקא רוצה ללגום סאקה בערב קייצי על הבלקוני בבית, ריכזנו כמה המלצות על משקאות סאקה שאהבנו במיוחד, ושאפשר להשיג אותם בחנויות מתמחות כמו מזרח ומערב (רח' הכרמל 17, תל אביב) דרגון (ראש פינה 8, תל אביב) ואחרות.
סאקה הקוצורו ג'ונמאי בכוס
המותג נוסד בשנת 1743 על ידי סוחר עצים בשם ג'יהיי קאנו. כיום ממוקמת המבשלה במחוז נאדה, מחוז הידוע באיכות מי המעיינות הטהורים שבו ובחורפים הקרים - שני תנאים חיוניים לייצור סאקה איכותי.
אופיו המאופק וחזותו האלגנטית של העגור הלבן (הקוצורו, ביפנית), כמו גם האמונה שעגור בתעופה הוא סימן מבשר טובות, מייצגים את הסאקה של המותג וזהו גם סמלה של המבשלה. הג'ונמאי הוא סאקה קליל ומרענן, פרחוני למדי, שמוגש בכוס אישית שאפשר לקחת הביתה. זה יהיה נהדר ליד סלטים אסיאתיים רעננים וחריפים. 13% אלכוהול. 28 ש"ח.
סאקה הקוצורו ג'ונמאי דרפט
הסאקה דראפט מקבל את טעמו הרענן כתוצאה מתסיסה ויישון בטמפרטורה נמוכה. הוא מתאפיין בטעם קליל, חלק ומעט יבש. הוא יהיה נפלא ליד פירות ים מטוגנים או ירקות בטמפורה. 14% אלכוהול. 120 מ"ל. 24 ש"ח.
סאקה הקוצורו פרמיום דאיגינג'ו
סאקה פרימיום מובחר עשוי 10% אורז יאמאדה נישיקי ומי מעיינות טריים. הסאקה מיוצר במבשלת הקוצורו בטכניקה מסורתית בת 250 שנה, והוא מתאפיין בארומה פירותית, במרקם קטיפתי ובגוף מלא ועמוק. הוא מתאים לליווי מנות מלוחות. 15.5% אלכוהול. 160 ש"ח לבקבוק.
סאקה ניגורי אוזקי
מבשלת אוזקי נוסדה בשנת 1711 בכפר אימאזו שבמחוז היוגו ביפן הידוע באיכות מימיו הטהורים. כיום אוזקי הוא מותג הסאקה המוביל בארה"ב. מקור השם בספורט ההיאבקות היפני סומו - בעבר נהגו שומרי הטירות החזקים ביפן להתכנס מדי שנה כדי לבחון ולרענן את כישורי ההיאבקות שלהם והמנצח הוכתר בתואר אוזקי.
טעמנו סאקה מעורפל בעל חזות חלבית. הסאקה אינו מסונן והוא מכיל משקעים של תערובת התסיסה (אורז, מים, פטריית קוג'י ושמרים). הוא מתאפיין במרקם קטיפתי ובטעם טרופי מתקתק שמזכיר חלב קוקוס. ביפן הוא מזוהה עם קהל צעיר ומעודכן ונמכר גם בברים. מתאים לליווי מנות מתובלות ומתוקות או כקינוח בפני עצמו. 14.5% אלכוהול. 59 ש"ח לבקבוק.
סאקה אוזקי האנה אקאווה מוגז
הסאקה הזה היה ההפתעה הגדולה של הטעימה: למרות היותו ורוד להפליא ומוגז, התחבב השובב הזה עם ארומות מתוקות חמוצות ובועות נאות. האנה אקאווה הוא פרח נוצץ ביפנית וכשמו כן הוא - חגיגי, חנפן, מתוק באף ומתגלגל על הלשון. זה סאקה קל ומרענן עם אחוז אלכוהול נמוך שמתאים לליווי מנות מתוקות, קינוחים ויהיה להיט ענק במסיבת רווקות או בבראנץ' סופשבוע. 7% אלכוהול. 98 ש"ח לבקבוק.
אוסאקאיה צ'וביי דאיגינג'ו
סאקה פרימיום שנקרא על שם מייסד מבשלת אוזקי. הסאקה תסס בטמפרטורה נמוכה והוא מתאפיין בנפח מלא, עגול ועשיר, בעל ארומות פירותיות ומתובלנות, ומזכיר בעיקר כוכב אניס. מתאים לדגים נאים ולמנות מתובלות. 15.8% אלכוהול. 350־600 ש"ח לבקבוק.