שתף קטע נבחר

 

ביטול הוועד והמחוזות ושינוי הבחינה: תוכנית שקד ללשכת עורכי הדין

יממה לפני הבחירות בלשכה, אישרה ועדת השרים בתום דיון סוער את הצעת החוק של שרת המשפטים איילת שקד לשינויים גדולים בלשכה. במסגרת ההצעה יבוטלו הוועד המרכזי והמחוזות, מספר חברי המועצה יצומצם ושינויים יבוצעו במבחן ההסמכה. "התנהלות הלשכה לא בריאה"

מעוניינת בשינויים בלשכת עורכי הדין, יממה לפני הבחירות (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
מעוניינת בשינויים בלשכת עורכי הדין, יממה לפני הבחירות(צילום: נועם מושקוביץ)

מחר יתקיימו הבחירות ללשכת עורכי הדין, וברקע הצעת החוק של שרת המשפטים איילת שקד שעלתה היום (ב') לוועדת השרים לחקיקה ואושרה בתום דיון סוער לאחר מחלוקת של שקד עם שרי הליכוד שביקשו לדחות אותה.

 

הצעת החוק של שקד, שהועלתה לראשונה בגרסה דומה על ידי שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני, נועדה להסדיר כמה נושאים בלשכת עורכי הדין. בין היתר מבקשת ההצעה לבטל את המחוזות בלשכה, לבטל את הוועד המרכזי, להגדיר כי ראש הלשכה יהיה ראש המועצה, לצמצם את מספר החברים במועצה, לערוך שינויים במבחן ההסמכה לעורכי דין ולהקים נציב קבילות לבחינת תנאי המתמחים.

 

במהלך הדיון יצא השר זאב אלקין (ליכוד) נגד התזמון של ההצבעה ואמר כי נכון יהיה לדון בה רק לאחר הבחירות בלשכה מחר ולקדם אותה תוך הידברות עם הנציגים הנבחרים. שקד סירבה לדחות ובליכוד איימו שיגישו ערר על ההצעה. בתגובה זעמה שקד על הדברים ואמרה כי כמו שהיא לא מתערבת בענייני המשרדים האחרים של השרים, כך היא מצפה שלא יתערבו בענייני משרדה. "נראה מי יהיה השר שיגיש ערר על ההצעה הזאת", אמרה לשרים בישיבה.

 

למרות הוויכוח וההתעקשות של שקד, סירב אלקין להסיר את התנגדותו לאישור, וכפשרה הסכימה שקד להמתין כחודש עם ההצעה ולקדם אותה לקריאה ראשונה תוך הידברות עם הנציגים: "החוק לא רלוונטי לקדנציה הנוכחית", אמרה שקד בדיון. "ההצעה עברה ועדת שרים בקדנציה הקודמת גם אם בגרסה מרוככת יותר. אני רוצה להעביר דווקא היום את ההצעה כדי שזה לא יהיה חוק שתלוי במי שינצח בבחירות מחר. מחר ייקבע מי הבוס ואני רוצה להעביר את זה היום".

 

שרת המשפטים הוסיפה כי "ההתנהלות של הלשכה כרגע ממש לא בריאה. כולכם יודעים את זה. לי יש אינטרס להיות איתם בסדר ואני מעוניינת לעשות את זה בהידברות. כולם פוחדים להתעסק עם זה. מספיק כבר עם הפחד".

צריך לדון על החוק רק אחרי הבחירות בלשכה. אלקין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
צריך לדון על החוק רק אחרי הבחירות בלשכה. אלקין(צילום: גיל יוחנן)

שקד ציינה בדיון דוגמאות לעימותים בלתי פוסקים בין הוועד הארצי למועצה. כמו כן היא ציינה שיו"ר הלשכה לא בהכרח עומד בראש הסיעה הגדולה בלשכת עורכי הדין ובכך כוחו מוגבל והדבר פותח פתח לתופעות שליליות. בנוסף, תפקידים ומינויים מסוימים בלשכה אינם מוגדרים בחוק מבחינת זמן הכהונה וכדומה.

 

הלשכה כיום היא מערכת המורכבת מכמה גופים, בהם המועצה הארצית המונה 48 חברים וקובעת מי יעמוד בראשה ויכהן כיו"ר. הצעת שקד מציעה לצמצם בחצי את מספר חברי המועצה ל-24. בוועד המרכזי חברים 17 עורכי דין, יו"ר הלשכה ו-16 חברים נוספים המשמשים כחברי מועצה, ובמקביל אליהם פועלים חמישה מחוזות: תל אביב, צפון, חיפה, ירושלים ודרום. כל ארבע שנים נערכות בחירות ללשכת עורכי הדין.

 

הצעת החוק של שקד מפרטת את ה"כשלים" הקיימים במבנה. לדבריה, המועצה משותקת בגלל הפיצולים במערכת כולה ויו"ר הלשכה אינו יכול לפעול. היא ציינה גם כי חלוקת הסמכויות שבין המועצה הארצית ובין הוועד המרכזי אינה ברורה, כמו גם חלוקת הסמכויות אל מול הוועדים המחוזיים.

 

מבחינה תקציבית, הצעת החוק מצביעה על גביית סכום גבוה של דמי חבר קבועים לכל עורך דין. קביעת התקציב וההוצאות התקציביות אינן מוסדרות בצורה מספקת. היא טוענת כי יוצא שתקצוב פעילויות שאינן בליבת התפקיד של הלשכה הוא על חשבונם של עורכי הדין. שקד מציעה לגבות דמי חבר שמיועדים רק לכיסוי הפעילות המקצועית, והמעוניין בפעילויות פנאי ישלם בנפרד.

 

בנוסף, אין מנגנון פיקוח על מתמחים, התמחותם לא משמעותית ותנאיהם לדבריה אינם הוגנים. בנוסף, ההצעה מפרטת כי בחינת ההסמכה ללשכה אינה נוגעת לשאלות מהותיות של מקצוע עריכת הדין ועוסקת אך ורק בשאלות על סדרי הדין. שקד טוענת כי המבחן אינו בודק את ידיעותיהם של המתמחים במקצוע עריכת הדין ואת התאמתם למקצוע.

 

ראש לשכת עורכי הדין עו"ד דורון ברזילי אמר בתגובה: "על הצורך לשינוי מבנה הלשכה, ביטול מנגנוני היתר, הפחתת דמי החבר בשיעור ניכר, יצירת שקיפות, חיזוק משילות ומתן שירות טוב יותר לחבריה, התרעתי פעם אחר פעם מעל כל במה אפשרית, ואני שמח כי מאבק זה נשא פרי. אני מודה לשרת המשפטים שראתה לנכון לקדם הצעה זו, ושמח שאף היא סבורה כי מבנה הלשכה הנוכחי יוצר מצב שבו אינטרסים זרים ולא ענייניים פגעו בתפקודה המלא ובאחידות מאבקיה והחלטותיה, עד כדי פגיעה במשילות של הלשכה והעומד בראשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים