שתף קטע נבחר

 
אורי קופר

סלבישה יוקאנוביץ' - הג'וקר מגיע למכבי ת"א

כשחקן, הסרבי הפך ללעג בצ'לסי וזכה לכינוי של ליצן. כמאמן, הוא שלף שוב ושוב קלפים מנצחים מהשרוול והפך למלך הקאמבקים. אורי קופר על המאמן החדש של מכבי, שמזכיר בפיקחות הטקטית את פאולו סוזה ושומע רוק כבד בין האימונים. פרופיל

חודש ינואר, לפני פחות מחצי שנה. ווטפורד מצאה עצמה בפיגור 2:0 במחצית מול בלקפול החלשה, ועוד בבית. המאמן סלבישה יוקאנוביץ' עשה חילוף, הכניס את הקשר המרכזי בן ווטסון במקום הבלם תומאס הובאן, וחטף ביקורות מהפרשן, שהיה בטוח שווטפורד תהיה חשופה בהגנה אפילו יותר. אבל ההיפך קרה. יוקאנוביץ' שינה טקטיקה לגמרי, הזיז שחקנים ממקום למקום, והצרעות הבקיעו שבעה שערים במחצית אחת. "הג'וקר שלף ג'וקר", הילל הפרשן.

 

 

יש מקרים בהם כינוי שלילי שאדם מקבל הולך איתו כל החיים ומכביד עליו. משאיר כתם. בפעמים נדירות הכינוי הזה הופך דווקא לסמל הצלחה. לפחות באנגליה, המקום האחרון בו עבד, זה הסיפור של יוקאנוביץ', המאמן החדש של מכבי תל אביב. אחרי שכשחקן זכה ללעג בממלכה הבריטית, הוא הותיר רושם מצוין על הקווים, ולפחות בכל מה שקשור להערכת המומחים הרבה התחיל מאותו משחק נגד בלקפול. משליפת הג'וקרים של הג'וקר.

 

סלבישה יוקאנוביץ'. הג'וקר למד לשלוף ג'וקרים מהספסל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סלבישה יוקאנוביץ'. הג'וקר למד לשלוף ג'וקרים מהספסל(צילום: gettyimages)
 

 

הרכש הראשון של ראניירי בצ'לסי

יוקאנוביץ', כיום בן 46, הגיע לראשונה לאנגליה בתחילת המילניום אחרי שזכה עם לה קורוניה באליפות ספרד. הסרבי היה קשר אחורי אגרסיבי עם משחק ראש מעולה, הרבה בזכות 191

הסנטימטרים שלו, אבל גם כזה שידע לכבוש שערים. אפילו בנבחרת יוגוסלביה המצוינת הוא הבקיע עשרה כאלה ב-64 הופעות. כשהמאמן קלאודיו ראניירי חתם בצ'לסי, יוקאנוביץ' היה הרכש הראשון שלו והאיטלקי הבטיח גדולות ונצורות.

 

אבל יוקאנוביץ' אכזב, ובענק. עד כדי כך שבמשאלי האוהדים של צ'לסי בשנים האחרונות הוא נבחר קבוע במערך 11 הפלופים של הקבוצה בכל הזמנים. לפעמים נמצא איתו בהרכב הזה טל בן חיים, אותו יאמן העונה. יוקאנוביץ' היה בדיחה והאוהדים שינו את שמו מ- Jokanovicל-JokerNovic, או בקיצור "הג'וקר", ליצן, בדיחה. מאז השם הזה הולך עם יוקאנוביץ' באנגליה, ולא לחיוב. עד העונה, אז הדברים קיבלו משמעות חדשה.

 

יוקאנוביץ' בימיו כשחקן מול הנרי. מקום של קבע ב-11 הפלופים של צ'לסי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יוקאנוביץ' בימיו כשחקן מול הנרי. מקום של קבע ב-11 הפלופים של צ'לסי(צילום: gettyimages)

 

בווטפורד, הג'וקר הראה שהוא יודע לשלוף קלפים מהשרוול. לטרוף את החפיסה, לשנות תוך כדי תנועה, להפתיע, והכל באמצעות פיקחות טקטית מעניינת וחילופים אמיצים. בחירת ההרכב שלו לא תמיד פגעה בול, אבל יוקאנוביץ' מבין מהר מה הוא רואה על הדשא ופועל בהתאם, תכונה שהפכה אותו לסוג של מלך קאמבקים. אחרי אותו משחק מול בלקפול התופעה חזרה על עצמה. בפיגור שני שערים מול לידס, יוקאנוביץ' ביצע חילוף עוד במחצית הראשונה, ועוד אחד בתחילת השנייה, ו-ווטפורד ניצחה 2:3. נגד דרבי ביצע חילוף התקפי כשהוא בעשרה שחקנים והפך פיגור לניצחון. הג'וקרים של הג'וקר הפכו לשם דבר.

 

כשפרטיזן קוראת לך אתה מתייצב

אבל לפני שניכנס יותר פנימה לסגנון המשחק של יוקאנוביץ' בואו נלך אחורה, לתחילת קריירת האימון שלו. אחרי ששיחק שבע שנים בספרד, יותר ממחצית מהן בטנריף, יוקאנוביץ' החליט להשתקע במדינה. האנגלית שלו ככה-ככה, הספרדית מצוינת. בית למשפחה, שכוללת שלושה ילדים, נרכש במדריד, אבל מהר מאוד יוקאנוביץ' חזר לסרביה. פרטיזן בלגרד קראה לו ובסרביה, אם אתה לא אוהד של הכוכב האדום, אתה מתייצב לקריאה של פרטיזן.

 

 

יוקאנוביץ' בווטפורד. מלך הקאמבקים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יוקאנוביץ' בווטפורד. מלך הקאמבקים(צילום: gettyimages)

 

בשנתיים של יוקאנוביץ' בסרביה - שם, אגב, מכנים אותו פשוט "יוקאן" - הוא זכה עם פרטיזן פעמיים בדאבל והפך למאמן הראשון שמשיג שני דאבלים רצופים עם הקבוצה, אבל נכשל באירופה. אחרי שהודחה על ידי פנרבחצ'ה ממוקדמות ליגת האלופות, פרטיזן הפסידה את כל המשחקים שלה בליגה האירופית, בבית קשה אמנם שכלל את סביליה, סמפדוריה, שטוטגרט וסטנדרד ליאז'. בפרטיזן היו מרוצים מהעבודה של יוקאן, אבל קרע בין האנשים החזקים במועדון הביא לסיום תפקידו. יוקאנוביץ' בחר בסוס הלא נכון לעודד אותו.

 

יוקאנוביץ' המשיך לתאילנד, זכה שם באליפות ולפני שנתיים נחת בלבסקי סופיה. הוא פוטר לאחר חודשיים וחצי כשהקבוצה נמצאת במרכז הטבלה. לזכותו ייאמר שקיבל את הקבוצה במצב קשה מאוד, אחרי שהודחה ממוקדמות הליגה האירופית על ידי יריבה מקזחסטן תחת המאמן הקודם, וכשהמצב הפיננסי הלא פשוט אילץ לשחרר שחקנים ולא איפשר לרכוש חדשים. התחנה הבאה היתה הרקולס מהליגה הספרדית השנייה. כשיוקאנוביץ' הגיע הרקולס הייתה במקום האחרון בטבלה. הוא אימן בחמשת המשחקים האחרונים של העונה, ניצח אחד, והקבוצה ירדה ליגה. ואז הגיעה ווטפורד.

 

פאולו סוזה. בקרוב תגלו את הדמיון בינו לבין יוקאנוביץ' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פאולו סוזה. בקרוב תגלו את הדמיון בינו לבין יוקאנוביץ'(צילום: רויטרס)

 

יוקאנוביץ' חזר לאנגליה באוקטובר האחרון והוא כבר היה המאמן הרביעי של ווטפורד העונה. אחד מהקודמים היה אקס מכבי, אוסקר גרסיה. הקבוצה הייתה במקום השלישי כש"יוקאן" הגיע ותחתיו היא פשוט שיחקה כדורגל יפה לעין, התקפי ומהיר. ליוקאנוביץ' היה חשוב שהשחקנים לא יגביהו הרבה כדורים, כפי שרואים בליגות הנמוכות באנגליה.

 

המערך שונה פעמים רבות, גם תוך כדי משחק (תודו שאתם חושבים עכשיו על פאולו סוזה), כשיוקאנוביץ' מאמין בשתי שיטות עיקריות - הראשונה היא 2-1-4-3: שלושה בלמים בהגנה ושחקן אחד יצירתי מאחורי שני חלוצים בהתקפה. השיטה הזו יכולה להתאים מאוד למכבי עם טל בן חיים, קרלוס גרסיה ואיתן טיבי יחד, בעוד שערן זהבי יקבל את תפקיד השחקן החופשי. במערך הזה יוקאן מציב הרבה פעמים שחקן יצירתי כמגן-קשר באגף ובווטפורד אף השתמש בחלוץ, איקצ'י אניה הסקוטי, בתפקיד. מעניין לראות האם דור מיכה או טל בן חיים החלוץ יקבלו את המקום הזה, כיוון שבמערך אין מקום נוסף לשחקני כנף. השיטה השנייה של יוקאנוביץ' היא 2-1-3-4: שוב שחקן חופשי מאחורי שני חלוצים, אבל עם ארבעה שחקנים בהגנה.

 

טל בן חיים ודור מיכה. ישחקו בעונה הבאה בתפקיד של מגן-קשר? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
טל בן חיים ודור מיכה. ישחקו בעונה הבאה בתפקיד של מגן-קשר?(צילום: ראובן שוורץ)
 

 

בחירת השחקנים להרכב, כאמור, הייתה מלווה מדי פעם בהרמת גבה, אבל השינויים הטקטים המוצלחים, ואינסוף חילופים במקום, הביאו לווטפורד הצלחה. הקבוצה עלתה לפרמייר-ליג ויוקאנוביץ' דרש העלאה בשכר. לפי דיווחים שונים ההצעה שהוגשה לו היתה מגוחכת, תוספת של כ-1,000 פאונד בחודש. הצדדים נפרדו.

 

הכדורגל של יוקאנוביץ' מתאים מאוד לקבוצה פייבוריטית, כזו שאמורה לשלוט במשחק ולתקוף הרבה. זה מתאים, כמובן, למכבי ת"א בליגה. אבל חשוב לציין שמול יריבות חזקות ממנו, ועם קבוצות שהגיעו כאנדרדוג, שיטת המשחק של יוקאנוביץ' לא השיגה עד היום תוצאות מרהיבות. בפרטיזן, כאמור, הגיעו רק הפסדים בליגה האירופית. בבולגריה, לבסקי לא ניצחה את שלוש קבוצות הצמרת לודוגורטס, צסק"א ולובץ'. מדובר בסימן שאלה מסוים לקראת המשחקים של מכבי באירופה.

 

"כדי שתהיה לקבוצה מנטליות של אלוף היא חייבת לסבול יחד" (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"כדי שתהיה לקבוצה מנטליות של אלוף היא חייבת לסבול יחד"(צילום: getty images)

 

"בחיים לא ראיתי מאמן כזה רגוע"

יוקאנוביץ', כאדם, הוא לא איש כדורגל שגרתי. לא תשמעו ממנו את הקלישאות הרגילות אחרי משחק. אחרי אחד המשחקים העונה, כשיוקאנוביץ' שוב שינה מערך באמצע ו-ווטפורד עשתה קאמבק,

הוא אמר "אם לא הייתי רואה את הבעיה ומגיב הייתי צריך להחזיר עכשיו את רשיון האימון שלי". אחת האימרות שלו שאוהדי ווטפורד אוהבים לצטט היא "כדי שתהיה לקבוצה מנטליות של אלוף היא חייבת לסבול יחד".

 

יוקאנוביץ' בחור מצחיק (ג'וקר, אמרנו), אינטליגנטי ומלומד שאוהב לספר בדיחות וכיף לשוחח איתו. אחת האהבות שלו, חוץ מכדורגל, היא רוק כבד. ממש כבד. הוא גם נוגד את התדמית שיש לסרבים בעולם הכדורגל. בן ווטסון, אותו חילוף מנצח מהמשחק נגד בלקפול, אמר עליו: "בחיים לא ראיתי מאמן כזה רגוע".

עכשיו יוקאנוביץ' מגיע לבלומפילד, כשמה שמשך אותו זה ההתמודדות במוקדמות ליגת האלופות. כדי להגיע לשם הג'וקר יצטרך שוב לערבב נכון את הקלפים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
סלבישה יוקאנוביץ'
צילום: getty images
אריה מליניאק
מומלצים