שתף קטע נבחר

באקו 2015

בלונד אחר: השבדיות שמשגעות את באקו

עד אמש שתיהן היו אלופות אירופה ואחת מהן נחשבת לאגדה בענף ההיאבקות. הכירו את האחיות ג'והנה וסופיה מאטסון שמוכיחות שהכול נשאר במשפחה

כשסופיה מאטסון צעדה אתמול (ב') בבאקו אל עבר טקס הענקת המדליות בענף ההיאבקות למנצחות במשקל 55 ק"ג, מי שנכח בהיידר אלייב ארינה המרשים ולא הכיר אותה לפני כן, היה יכול להתבלבל ולחשוב שמדובר באחת הנשים המלוות את המכובדים שמעניקים את התשורות לזוכות. שערה הזהוב, מבנה גופה הרזה והליכתה הזקופה יכולים בקלות להטעות.

 

 

העניין הוא שהשבדית בת ה-25 מחזיקה בארון התארים שלה לא פחות מ-11 מדליות באליפויות העולם ואירופה ונחשבת מסוף העשור הקודם לאחת המתאבקות הטובות ביותר במשקלה. בבאקו הוסיפה לעצמה מאטסון מדליית זהב שלישית ברציפות באליפות היבשתית (ורביעית סה"כ בקריירה) והראתה שלפחות באירופה אין לה מתחרות.

 

כשאחת מתאבקת, השנייה צופה בעניין (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
כשאחת מתאבקת, השנייה צופה בעניין(צילום: אורן אהרוני)

 

במרחק כמה צעדים ממנה הריעה לזוכה במדליית הזהב בחורה שבדית נוספת, שערה אומנם לא זהוב, אך גם היא רחוקה מהסטיגמה השרירית והגברית הקיימת על מתאבקות. מדובר באחותה הגדולה של סופיה, ג'והנה (27), שהפסידה את תואר אלופת אירופה בו החזיקה במשקל של 59 ק"ג לאחר שהודחה כבר ברבע הגמר.

 

מה הקשר לאביצ'י?

את עיירת הסקי הקטנה, ייליברה, הנמצאת בצפון שבדיה ובה מתגוררים קצת פחות מ-10,000 תושבים, ככל הנראה שאתם לא מכירים, אלא אם כן יש לכם חיבה לקרוס קאנטרי, סקי אלפיני או שאתם מעריצים ממש שרופים של הדי.ג'יי אביצ'י שצילם בעיירה את הקליפ לשיר המצליח שלו Addicted to you.

 

האחיות מאטסון נולדו בייליברה יחד עם ליסה אחות נוספת במשפחה שגם כן התחרתה בהיאבקות, זכתה פעמיים באליפות העולם לקדטיות אבל עברה במהירות לתחום האימון. שלושתן החלו להתאמן בגיל צעיר מאוד בעקבות חברות שהייתה לאביהם עם אחד המאמנים במועדון המקומי. "מהר מאוד התאהבנו בספורט הזה", מספרת סופיה. "התאמנו בהתחלה פעמיים בשבוע מגיל 6 כשעם הזמן המזרן הפך לבית השני שלנו".

 

ג'והנה מאטסון. היא דווקא איבדה את התואר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ג'והנה מאטסון. היא דווקא איבדה את התואר(צילום: אורן אהרוני)

 

השתיים חוו הצלחה גדולה בגילאים הצעירים וקטפו אליפויות עולם ואירופה בקדטיות ובנערות. הן מעולם לא התחרו באותה קטגוריית משקל. סופיה תמיד התחרתה במשקלים הנמוכים ואילו ג'והנה בגבוהים.

 

בשנים 2009 ו-2010 ג'והנה הייתה בשיאה כשזכתה בזהב באליפות אירופה וארד באליפות העולם. אבל אז הגיעו מספר פציעות קשות, כולל בברך, שגרמו לה לשבת בצד לזמן רב. היא ניסתה לשוב לעצמה, אבל שוב ב-2012 נפצעה. הקאמבק הושלם באליפות אירופה בשנה שעברה כשאחרי שנתיים מחוץ למזרן ג'והנה חזרה בגדול וקטפה את המקום הראשון באליפות היבשתית.

 

סופר מתאבקת

אבל עם כל הכבוד לג'והנה, הסיפור הגדול בשבדיה ביממה האחרונה הוא אחותה הצעירה, סופיה, שהפכה לראשונה שזוכה עבור מדינתה במדליית זהב (הן בגברים והן בנשים) במשחקי אירופה: "זו בהחלט הרגשה מדהימה. אלה משחקי אירופה הראשונים ועכשיו השם שלי יהיה חקוק בהיסטוריה של שבדיה".

 

סופיה מאטסון. שמה יהיה חקוק בהיסטוריה השבדית (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
סופיה מאטסון. שמה יהיה חקוק בהיסטוריה השבדית(צילום: אורן אהרוני)

 

עוד לפני משחקי אירופה סופיה נחשבה לפייבוריטית לזכייה בזהב ע"י הוועד האולימפי השבדי. מתוך 71 הספורטאים שנשלחו לבאקו, מאטסון נבחרה לשאת את דגל שבדיה בטקס הפתיחה המרשים שנערך באצטדיון האולימפי בבאקו.

 

על כך סיפרה: "זה היה כבוד גדול אבל חששתי מאוד

 ולא הבנתי למה אני מכניסה את עצמי. חברים שלי היו מאוד 'נחמדים' כששלחו לי הודעות במהלך היום לפני הטקס ואיחלו לי לא למעוד עם הדגל. עמדתי בזה בסוף בגבורה".

 

עד כמה השם סופיה מאטסון מוכר ומשמעותי בעולם ההיאבקות תעיד העובדה הבאה. בתחילת השנה יצא קמפיין חדש הנקרא "8 SUPER" שאיחד בתוכו 8 נשים בעולם המזוהות ביותר עם הענף בכדי להגדיל את המודעות אליו ולגרום לכך שיותר ויותר בנות ייקחו בו חלק.

 

יחד עם מאטסון ניתן למצוא ברשימה גם את יריבתה העיקרית, סארוי יושידה היפנית, 3 פעמים ברציפות אלופה אולימפית ו-12 פעמים אלופת עולם (מתוכן 10 רצופות). "לא אשכח את מבטם של אנשים כשהייתי ילדה וסיפרתי שאני מתאמנת בהיאבקות", מציינת מאטסון בכתבה מיוחדת שיצאה לקראת הקמפיין. "הם לא הבינו איך ילדה כל כך רזה וכביכול חלשה נקלעה לענף הזה, אבל אני הדוגמא לכך שלא צריך להיות גדולה או שרירית כדי להצליח".

 

לא רק פרצוף יפה

דמותה המרשימה הפכה את סופיה לאייקון גם מחוץ למזרן הקרבות. באליפות אירופה הראשונה שלה לבוגרות ב-2007 שנערכה בסופיה היא נבחרה ע"י המארגנים ל"מיס אירופה", פרס השמור למתאבקת היפה ביותר בתחרות. מאטסון לא ממש שמחה לשמוע על זכייתה וסירבה לקבל את הפרס: "זה לא חלק מהספורט. המטרה בהיאבקות היא לנצח בקרב. אנחנו לא מתחרות במי יותר יפה".

 

במשחקים בבאקו היא דילגה בקלות מעל יריבות מגרמניה ואוקראינה בסיבובים הראשונים. בחצי הגמר פגשה את נטליה סינשין המקומית שזכתה לעידוד מאסיבי של כמעט 5,000 צופים אזרים שהגיעו במיוחד לצפות בקרב בין השתיים. מאטסון וסינשין מכירות היטב. באליפות אירופה ב-2012 האזרית מנעה מהשבדית מדליית זהב כשגברה עליה בגמר. קודם לכן התחרתה סינשין במשקל גבוה יותר ושם ניצחה את ג'והנה, כך שלסופיה הייתה מטרה כפולה - לנקום ביריבתה עבור המשפחה.

 

שתי התאומות על לוח הקרבות בבאקו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שתי התאומות על לוח הקרבות בבאקו(צילום: אורן אהרוני)

 

השבדית לא פתחה טוב ונקלעה לפיגור מוקדם - 5:0. קאמבק מדהים שלה הסתיים בניצחון 5:6. משם הדרך לזהב כבר הייתה סלולה. "קצת הסתבכתי מול סינשין", ציינה בראיונות הסיום אמש. "אבל בשלב השני של הקרב הצלחתי להעביר את השליטה אליי. זה באמת היה הקרב הקשה של היום, אבל ידעתי שאם עברתי אותו אין שום סיכוי שאחמיץ את מדליית הזהב".

 

וכך היא בדיוק עשתה. תוך שלוש דקות ו-46 שניות סגרה השבדית את הסיפור בקרב הגמר מול קטרזינה קרבצ'יק הפולניה בדרך לניצחון 1:12, וכאמור זכייה שלישית ברציפות ורביעית בסה"כ באליפות היבשתית.

 

מיס אירופה של ההיאבקות. סופיה מאטסון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מיס אירופה של ההיאבקות. סופיה מאטסון(צילום: EPA)

 

מטרה אחת בקריירה נותרה למי שבחודש נובמבר תחגוג את יום הולדתה ה-26, והיא מדליה אולימפית, אם אפשר שגם תהיה מזהב. פעמיים התחרתה במשחקים האולימפיים ופעמיים חוותה אכזבה גדולה. בבייג'ינג 2008 הפסידה כבר בקרב הראשון, ואילו בלונדון כבר הצליחה להגיע עד לרבע הגמר אבל שם הודחה וסיימה את התחרות.

 

"עד לריו יש עוד זמן", סיפרה בראיון לתקשורת המקומית לפני מספר שבועות. "המטרה המרכזית שלי כרגע היא אליפות העולם בספטמבר שתיערך בלאס וגאס". מאטסון יודעת שיכולת טובה שם יכולה לסדר לה זכייה שנייה בתואר העולמי.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מתוך האינסטגרם
סופיה וג'והנה מאטסון
צילום מתוך האינסטגרם
מומלצים