הכי לואוקוסט: התשלומים שתוכלו לחסוך בשדה ובמטוס
מי בכלל צריך לקנות אוכל במטוס, או לשרוץ בלאונג' בשדה התעופה? האם אתם באמת צריכים אינטרנט בשדה או בזמן הטיסה לחופשה שלכם? ומה עם מזוודת ענק - לה תזדקקו בוויקנד קצרצר באיי יוון? ממש לא בטוח. כל התשלומים שתוכלו לחסוך בדרך לחופשת הקיץ שלכם
עידן הלואוקוסט, בו הטיסות המוזלות הפכו לפופולריות במיוחד בכל רחבי העולם, הביא עמו גם תשלומים נוספים שלא הכרנו בעבר. על האוכל, המושב, המזוודות, מה לא. עם הזמן התשלומים האלה גם גדלים ומתרבים, ונדמה כי על כל צעד שלנו במטוס או עלה חסה בסנדביץ' אנחנו נדרשים לשלם.
לצד אלה קיימים גם תשלומים עבור שירותים כאלה ואחרים המוצעים לנו בשדה התעופה, שגם עליהם פעמים רבות אפשר לוותר ופשוט לחסוך כסף. אז בואו נעשה סדר הגיוני אחת ולתמיד בדברים ונראה איך נוכל לחסוך לא מעט כסף מדלת הבית שלנו ועד להגעה ליעד החופשה. נתחיל מהחיסכון בשדה ונעבור לחיסכון על המטוס עצמו.
✈ אוכל בשדה
קראתם מה שאמרנו לגבי אוכל במטוסים? אז אותו דבר. לא תמצאו אצלנו המלצות לרכישת מזון בדיוטי פרי. אחרי הסערה של השנה שעברה, אמנם כמה מהמוצרים הוזלו, ותוכלו למצוא באיזושהי פינה במתחם החנויות הפטורות ממכס מכונת סנדביצ'ים זולים, אבל עזבו.
פשוט חסכו לעצמכם את ההסתובבות האינסופית הזו והביאו מזון מהבית. בקשר למשקאות, אל תשכחו שאי אפשר להכניס למתחם הדיוטי פרי (כלומר לאחר שיקוף תיקי היד) בקבוקי מים. את אלה תוכלו לרכוש בדיוטי פרי במחירים מוזלים, רק צריך לחפש.
✈ קניות בדיוטי פרי
לא ניכנס כאן לדיון האלמותי בעניין "האם המחירים בדיוטי פרי באמת משתלמים" או שאפשר למעשה להשיג בארץ מוצרים זהים במבצעים טובים יותר. הבעיה איתנו, הישראלים, היא שברגע שאנו חוצים את קו הכניסה למתחם, אנחנו פשוט פותחים את הארנק, נשאבים אל הסכומים הנקובים בדולרים ומתחילים לשפוך כסף.
מובן שאפשר לרכוש מתנות לכל המשפחה כבר בדיוטי ולהביא שוקולדים לכולם כבר בדרככם הלוך, אבל מה עם מתנות אותנטיות מהיעד אליו נסעתם? לא עדיף לכם להביא משהו מקורי ממקום חופשתכם? נכון שזה יכול להיות קצת סחבת, אבל הרבה יותר אותנטי. בפעם הבאה, בקיצור, תחשבו פעמיים לפני שאתם מעמיסים עוד טובלרונים (ועוד, ועוד, כי יש מבצעים של 5+2, או 4+1, או משהו כזה).
✈ לאונג'
חווית הלאונג', אותם טרקלינים בשדות התעופה בארץ ובעולם, יכולה להיות נעימה מאוד. קצת אוכל, קצת אינטרנט, קצת אלכוהול ובעיקר הרבה פאסון ודאווין. חברות האשראי מאפשרות להיכנס ללאונג'ים בתמורה לנקודות או ללא מעט כסף, אבל זה לא באמת שווה את זה.
במקום להגיע חמש שעות לשדה כדי לשרוץ שעתיים בלאונג' על שתי כוסות יין וכמה סלטים, פשוט עדיף שתגיעו בזמן (בקיץ מומלץ להגיע כשלוש שעות לפני הטיסה לנתב"ג, פחות מכך לטיסות מחו"ל לארץ) וחסכו מעצמכם את הישיבה המיותרת בטרקלינים המפונפנים.
✈ אינטרנט בשדה התעופה
ראשית, נתב"ג שלנו מציע אינטרנט אלחוטי חינם לכל דורש. בחו"ל המצב מעט שונה. שדות תעופה באירופה למשל רבים מציעים גלישה מוגבלת בזמן, של בין 30-60 דקות חינם, ולאחר מכן הגלישה בתשלום. אם אינכם אנשי עסקים (שבדרך כלל יסמכו על ה-WiFi של הלאונג') אז אין לכם באמת צורך בכך. הרי רוב השימוש שלכם ברשת יהיה למטרת הפגת השעמום, או במילים אחרות כלום עם שום דבר מהגעתכם לשדה ועד הטיסה.
מה בכל זאת אפשר לעשות? להתאפק, ולחשב את הזמן החופשי שיש לכם לגלוש - מזמן ההמראה אחורה. כך תוכלו להעביר את הדקות האחרונות בשדה בנעימים, ובלי תשלומים מיותרים.
✈ משלוח מזוודה
נוסעים לחופשת קיץ ביעד חם עד לוהט, רק לסוף שבוע אחד? אז בשביל מה לעזאזל אתם סוחבים אתכם מזוודה? עבור כמה בגדי ים וגופיות, לסוף שבוע אחד בבית מלון בחו"ל תוכלו להסתפק בתיק גב ולא תזדקקו כלל למזוודה. למרות שהרגילו אותנו, בטיסות הלואוקוסט כיום זה עולה לפעמים הרבה מאוד כסף (לפעמים עד 70$ ואף יותר) אז פשוט חשבו מראש אם אתם בכלל זקוקים למזוודה.
עם זאת, קחו בחשבון שתאלצו לוותר על סחיבת כל סוג של נוזלים גם בדרך הלוך וגם בדרך חזור, שהרי במדינות רבות אסור לסחוב יותר מ-100 מ"ל בתיק הגב. אל תנסו אותם, אגב, כי פשוט יזרקו לכם את הבקבוקים.
ואגב, החלטתם שאתם בכל זאת רוצים לקחת מזוודה? אף פעם אל תגיעו לשדה התעופה מבלי ליידע את החברה מראש. משלוח מזוודה בשדה בלי ששילמתם עליה מראש, עלול להגיע עד לפי 2 מהתשלום בשדה, אם תבחרו לעשות זאת. חסכו את הכסף הזה, לא חבל?
✈ משקל עודף
אם לקחתם בכל זאת מזוודה איתכם, ועשיתם שופינג בכמויות היסטריות בחו"ל, יכול להיות שתחזרו עם מטען כבד קצת יותר מדי ביחס למה שמרשים לכם על פי חוק (20-23 ק"ג). חזרתם עם משקל עודף? תתבקשו לשלם על כך, ולפעמים גם לא מעט כסף.
אבל רגע, יכול להיות שגם אם לא יציעו לכם זאת בשדה התעופה, תוכלו בכל זאת פשוט להעביר חפצים מהמזוודה אל תיק הגב שלכם, שאותו לרוב לא שוקלים. כך, תוכלו לחזור למשקל המזוודה המותר בלי כל בעיה ולא לשלם עבור משקל עודף. פשוט, לא?
✈ עטיפת מזוודה
שדות תעופה רבים בעולם מציעים שירות עיטוף למזוודות. מדובר בעטיפת ניילון רכה בת עשרות שכבות שמוצמדת באמצעות מתקנים מיוחדים למטען שלכם. מדובר בשירות זול יחסית, שעלותו דולרים בודדים, הניתן על ידי איש מקצוע או מכשור אוטומטי.
אבל רגע, למה אנחנו צריכים את זה בכלל? נכון, זה יגן קצת על המזוודה מפני גשם שעלול לרדת בהובלתה מהמטוס אל השדה, וגם קצת מפני מכות. אבל קחו בחשבון שהניילון נקרע בקלות פעמים רבות, ושבשדה התעופה גם עלולים לקרוע לכם אותו באולפן יזום אם יצטרכו לבדוק את המזוודה שלכם. במבחן העלות מול התועלת? שאלה טובה כי הרי מדובר בשירות זול למדי. אבל התועלת - לגמרי מוטלת בספק.
✈ צ'ק אין
התשלום המטומטם ביותר שתוכלו לשאת בו בשדה התעופה הוא עבור צ'ק אין בשדה ולא כזה שעשיתם מראש. כלומר אם תעשו צ'ק אין מהבית, לא תתבקשו לשלם, ובחלק מחברות התעופה דווקא כן תתבקשו לשלם (כ-10$) אם לא עשיתם.
בשביל מה? פשוט אין סיבה. הקפידו לעשות זאת לפני, באינטרנט. השירות נעשה באופן פשוט וברור מאוד במרבית חברות התעופה ואין שום סיבה שתשלמו את הסכום המיותר הזה בשדה.
ומה במטוס עצמו?
✈ הושבה
אחד התשלומים המעצבנים יותר בחלק מטיסות הלואוקוסט, הוא בעבור "הושבה" במקום מועדף במטוס. לא בהכרח מדובר במעבר בין המחלקות השונות בטיסה או במושבים טובים יותר, אלא בבחירת הכסא עליו תבלו את השעות הקרובות במטוס שעולה כסף. למה? ככה. כי הם יכולים.
אבל האמת היא שלא יקרה לכם כלום אם תוותרו. חיים ומוות אינם תלויים בחלון או מעבר, ולרוב הרי מדובר בטיסות קצרות - כך שאתם בטוח יכולים לשרוד את הגזירה. אם תרצו לשבת ביחד עם הפרטנרים שלכם לטיסה, השיטה פשוטה ולא מצריכה כל תשלום: פשוט הגיעו זמן רב לפני פתיחת השער (Gate) אל המטוס שלכם, עלו עליו ראשונים, בחרו את המקום מבין אלה הפנויים ושבו עם החברים או בני המשפחה.
✈ אוכל במטוסים
הסיפור הגדול ביותר בתחום תשלומי טיסות הלואוקוסט היה עבור הישראלים האוכל. אנחנו אוהבים שמאביסים אותנו בארוחות אינסופיות ובכמויות לא הגיוניות של אוכל, משקאות קלים, פיתות, אלכוהול, עוד פיתות ומה לא. כך שעבורנו המעבר לארוחות בתשלום היה לא פשוט.
התפריטים המוצעים במטוסים יקרים יחסית, ובחופשתכם - בעיקר אם זו משפחתית מרובת ילדים, תוכלו לחסוך כסף רב אם פשוט תכינו אוכל בבית ותביאו איתכם לטיסה. זה אולי פחות נחמד מהמגשים המכווצים של המטוס, אבל אל תשכחו: גם קצת פחות בטעם של פלסטיק ויותר בטעם של בית. אז כן, הכינו סנדביצ'ים, קחו כמה
✈ מחלקות ביניים
רובנו נגיע לחופשות הקיץ שלנו כשנשב במחלקות תיירים, ולא במחלקות היוקרה של המטוסים. אך בשנים האחרונות ובעיקר בעידן הלואוקוסט מציעים לנו מחלקות ביניים, אותן מחלקות "תיירים פלוס", "תיירים משודרג", "תיירים מרווח" או "תיירים אבל לא סרדינים". במחלקות אלה מוצעים מרווח גדול יותר לרגליים, לפעמים גם מזון ושירותי נוחות נוספים, אבל לא באמת מדובר במחלקת יוקרה כמו עסקים, ובטח שלא מחלקה ראשונה.
אבל האם אתם באמת צריכים לשלם יותר עבור ישיבה במחלקה הזו? כל אחד יענה את תשובתו שלו, אבל קחו בחשבון שהתשלומים אינם זולים לפעמים (עשרות דולרים ואף יותר) ובטיסות קצרות זה פשוט עשוי להיות מיותר.
✈ עגלת הדיוטי פרי
ממש כמו בזה על הקרקע, הדיוטי פרי במטוסים יכול להיות חוויה נחמדה - אבל לא תמיד משתלמת. שווה לעשות סקר שוק (לבדוק מראש באינטרנט) ולראות האם מוצרי הדיוטי פרי המעופפים זולים יותר מאלה שעל כדור הארץ. התשובה, כמה מפתיע - לרוב ממש לא.
מבצעים בדיוטי פרי הישראלי ובעיקר בחנויות בארץ היעד אליה אתם נוסעים יכולים לספק לכם מחירים נוחים יותר. חסכו את עוגמת הנפש ותודו בנימוס לדיילים - גם אם ממש בא לכם על השוקולד.