הרמטכ"ל: צה"ל ימנע טבח בפליטים אם יגיעו מסוריה
איזנקוט הסביר כי מיליוני פליטים סורים נטשו את בתיהם, והתריע מפני הדיפתם לגבול ישראל - אך הצהיר כי לא ייפגעו. לדבריו, צה"ל מנסה לשפר את המצב הכלכלי ברצועת עזה, בעוד הקיצונים שם מתעצמים
צה"ל ימנע מצב של טבח בפליטים מסוריה אם מספר רב מהם ייהדף לכיוון הגבול. כך אמר הבוקר (ג') הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט בסקירה שנתן בפני חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אך לא פירט בדיוק כיצד.
איזנקוט התייחס למספר הפליטים הסורים ואמר כי מיליוני פליטים שוהים בסוריה ובירדן וכ-1.8 פליטים נמצאים בלבנון. כך נגרם שיבוש דמוגרפי ותעסוקתי במדינות אלה. לפיכך לדבריו המציאות ברמת הגולן והמלחמה הפנימית מטרידה את צה"ל מאוד, במיוחד נוכח האפשרות שצה"ל יידרש להתמודד עם פליטים שיגיעו מתוך סוריה לגבול ישראל. הוא הוסיף כי צה"ל ימנע מצב של טבח בפליטים אם מספר רב מהם ייהדפו לכיוון הגבול.
הרמטכ"ל עדכן את חברי הוועדה בשינויים האזוריים המתרחשים ואמר כי ללא מעורבות של איראן וחיזבאללה בסוריה, שלטון אסד כנראה לא היה מחזיק מעמד. נכון להיום, עדכן, אלפי לוחמי חיזבאללה מעורבים בלחימה בסוריה. הוא הבהיר כי המעגל הראשון שאיתו יידרש צה"ל להתמודד יהיה חיזבאללה, המהווה את האיום המרכזי, והוא פירט לגבי יכולותיו המשתכללות בתחום האווירי (כלי טיס בלתי מאוישים), כמו גם התחמשות בטילים, רקטות והגנה אווירית.
איזנקוט הדגיש כי חיזבאללה משקיע בזירה הסורית ומאז תחילת הלחימה בסוריה נהרגו מאות מלוחמיו. לפי ההערכה, רק בחודש האחרון נהרגו לחיזבאללה כמאה לוחמים וככלל הארגון מצוי במצוקה אסטרטגית.
ארגוני טרור מסוכסכים ברצועה
הוא התייחס למציאות הביטחונית ביהודה ושומרון והגדיר אותה טובה, כולל התיאום הביטחוני היציב עם הרשות הפלסטינית. באשר למציאות הביטחונית בעזה אמר הרמטכ"ל כי היא מורכבת מאוד בעיקר בשל סכסוכים בין ארגוני טרור בתוך הרצועה.
איזנקוט הסביר שצה"ל מנסה לשפר את המצב הכלכלי ברצועה ומאפשר כניסת משאיות לתחומה. מול חמאס מנהל הצבא מאזן של רווח והפסד - ירי תלול מסלול מביא לסגירת המעברים, לעומת מצב של שקט ביטחוני המאפשר כניסת מספר רב יותר של משאיות. לגבי התעצמותם של ארגונים קיצוניים יותר מחמאס אמר הרמטכ"ל כי הם תופסים נתח משמעותי יותר, ואף ציין כי יש תמיכה של 14 אחוזים בקרב תושבי הרצועה בארגונים כמו דאעש. הוא הבהיר כי צה"ל עושה מאמץ למנוע התעצמות צבאית של הארגונים הללו ופועל לסיכול חפירת מנהרות.
באשר לסיני אמר איזנקוט כי גם שם יש התעצמות של ארגונים הקשורים לדאעש וכי הם פועלים בשיתוף פעולה עם ארגוני הטרור ברצועה. הפעולות הנדרשות כדי להתמודד עם ירי תלול מסלול הן הגנה אזרחית, פינוי אזרחים ומודיעין.
את יכולת המודיעין והסייבר של צה"ל הגדיר הרמטכ"ל מתקדמות מאוד, ולדבריו הן משפיעות מאוד על יכולותיו בהגנה ובהתקפה.
לדבריו, מעגלי האיום על ישראל הולכים ומתעצמים - מבחינת איום הגבולות מול ארגוני הטרור, איום התלול מסלול, איום המנהרות והאיום הקיברנטי. לעומת זאת, האיום של צבאות קונבנציונליים והאיום הבלתי קונבנציונלי, בעיקר הכימי, הולכים וקטנים.
הוא התריע כי צה"ל פועל בארבע השנים האחרונות ללא תוכנית רב-שנתית, ותוצאה ישירה היא חוסר יכולת לתכנן לטווח ארוך.