מפסיקים לחכות, רצים למשכנתה. הזוגות שאיבדו אמון בהנהגה הכלכלית של ישראל
דור הקנגורו, שהתגורר אצל ההורים כדי לחסוך כסף ולהמתין לירידת מחירי הנדל"ן, מצביע אי-אמון במקבלי ההחלטות וחוזר לשוק. היקף המשכנתאות נוסק, והזוגות הצעירים שוב מעמיסים על עצמם התחייבויות אדירות: "אנחנו פשוט לא מאמינים לפוליטיקאים. ההבטחות של כחלון לא יתממשו"
אחרי כשנתיים של ישיבה על הגדר וחיים בשכירות החליטו שחר (27) ואשתו לרכוש דירה באזור המרכז. עד כה המחיר הרתיע אותם מקפיצת ראש לשוק הנדל"ן והם חיכו מתוך אמונה – שלא עמדה במבחן המציאות – שלפיה המחירים ירדו בזכות אחת הרפורמות שהגו הממשלות, לכאורה במטרה להוריד את מחירי הדיור. מאז בודקים בני הזוג דירות בראשון לציון, חולון, נס ציונה ויבנה. הם ראו דירות של 3 ו-3.5 חדרים, מרביתן ישנות יחסית בבניינים שנבנו לפני 30 שנה, וטווח המחירים היה בין 1.1 ל-1.4 מיליון שקל.
"יש לי לקוחות ומכרים שהם עורכי דין, חלקם פעילים בתחום הנדל"ן, ואני מתחיל להבין ששום דבר לא הולך לזוז והמחירים לא הולכים לרדת", מסביר שחר את ההחלטה לרכוש דירה למרות המחיר. "בשורה התחתונה אי-אפשר לשכנע בן אדם שקנה דירה שימכור אותה בזול, ולכן המחירים לא ירדו. גם אם תהיה איזו רפורמה, הקבלנים ימצאו דרכים לטייח את העניין ולהשאיר את המחיר כמו שהוא. הגעתי למסקנה שאין לי למה לחכות. כוחות השוק חזקים ממני. אם לפני שנתיים היה צריך 160 משכורות כדי לרכוש דירה, היום צריך 168 משכורות, חבל על הזמן".
- אז מה תעשו?
"ניקח משכנתה שתחנוק אותנו ל-30 שנה".
שחר ואשתו הם חלק ממגמה המורכבת בעיקר מצעירים שהפנימו – אחרי בערך עשור של אכזבות – שמחירי הנדל"ן לא עומדים לרדת, ולכן הם נכנסים לשוק ומעמיסים על גבם משכנתאות אדירות (ראו בגרף המצורף). עד עכשיו קראו להם "דור הקנגורו", כלומר כאלה שחזרו לגור עם ההורים כדי לחסוך כסף, אבל לדור הזה נמאס, כי בזמן שהם גרו אצל ההורים – המחירים המשיכו לנסוק.
שי ועדי קנו דירה "על הנייר" באשקלון, "אנחנו כרגע נמצאים בבית של ההורים של בעלי", סיפרה עדי. שי הסביר כי "המחירים רק עולים. יש דיבורים על ירידת מחירים, זה לא דבר שיקרה לדעתי. אני קניתי היום דירה במיליון שלוש מאות וניכנס אליה בעוד שנתיים. היום על ארבעה חדרים רוצים ממך מיליון מאתיים שמונים. קניתי דירה חדשה כי אני יכול לעבור להורים, לחסוך עוד כסף".
תמר ליפשיץ, שקנתה דירה בבית הכרם בירושלים, מודה שההמתנה לדירה עלתה לה ביוקר: "ברור לי שהפסדנו. אני חושבת שדירה כמו שקנינו בסופו של דבר או דירות שראינו כשהתלבטנו יכולנו לקנות בעשרות אלפי שקלים פחות אם לא מאות. סכום כסף שלנו בתור זוג צעיר הוא גדול מאוד".
חלי רובין ירדה מהגדר וקנתה דירה ברחובות: "החלטנו לקנות דירה דווקא עכשיו, מהסיבה הפשוטה שאנחנו פשוט כבר לא מאמינים להבטחות של הפוליטיקאים. הייתה התקופה של יאיר לפיד ותוכנית מע"מ אפס. באמת חיכינו ורצינו וממש קיווינו שזה יקרה. לא קרה. עכשיו יש את ההתנהלות של כחלון. בשביל לא להגיע לפער הזה של עוד עליית מחירים החלטנו פשוט לקנות דירה עכשיו".
היא לא ממהרת לקנות את ההבטחות של שר האוצר כחלון: "ההבטחות החדשות של מחיר למשתכן – לא נראה לי שזה הולך לקרות. וגם אם זה יקרה, יהיו כל כך הרבה מעצורים לדבר הזה, זה יכול לקרות רק בעוד שנה ואתה צריך לעמוד בכל כך הרבה קריטריונים שלא בטוח שנעמוד בהם. זה לא תורם לנו בשום דבר".
החזרה לעול המשכנתאות מהווה הבעת אי-אמון במקבלי ההחלטות על רקע הכישלון או ההתפוגגות של שורת הבטחות ויוזמות שונות ומשונות, כגון תוכניות מע"מ אפס, דיור למשתכן, מחיר מטרה, הסכמי גג עם הרשויות ועוד. השורה התחתונה היא הסתערות מחודשת על שוק הדירות: מי שיכול – קונה.
ענת ונמרוד שלום, בני 30 מירושלים, הם הורים טריים לתינוקת בת חודשיים. לפני כשלושה חודשים הם חתמו על רכישת דירה בשכונת עיר גנים בדרום מערב העיר. גם הם הפנימו שלמרות הבטחות הממשלה, המחירים ימשיכו לעלות ואין טעם לחכות. "האווירה הכללית היא חוסר אמון ביכולת של הממשלה לפתור את בעיית הדיור בטווח הקצר", אומר נמרוד. "גם התוכניות שעכשיו הולכים לקראתן הן 'פתרונות קסם'".
כשענת ונמרוד חיפשו דירה הם נתקלו גם בצד השני של היושבים על הגדר – המוכרים, שחשו את השוק טוב יותר, והתלבטו אם לחכות מתוך הנחה שהמחירים עשויים לעלות. "מי שחייב למכור – מוכר, אבל מי שלא, מגיע מתוך עמדת כוח ויכול להרשות לעצמו לחכות", מוסיף נמרוד.
- יכולתם לקנות דירה ללא עזרה מההורים?
"לא, אנחנו נשענים במידה רבה על המשפחות, לכן גם לא מדובר פה רק בהחלטה נקייה שלנו. אם היינו צריכים להסתמך על ההכנסות שלנו בלבד, זה לא היה קורה בחיים".
אבי חיון, מבעלי "רימקס פלוס באר שבע" ו"רימקס אושן תל אביב", מסביר שהשוק לא יכול להיעצר: "יש משפרי דיור, יש מתחתנים ובעיקר יש חוסר דירות להשכרה. גם אם אנשים לא יקנו דירות, מחירי השכירות החודשיים מופרזים. הלקוחות שמים את זה על המאזניים. בשביל להוריד מחירי שוק צריך הרבה דירות יד ראשונה והרבה קרקעות. בינתיים זה לא קורה".
סיוון, מתווכת מנתניה, מספרת שיוקר המחיה משפיע אפילו על תושבי החוץ שבשנים האחרונות מצאו את העיר פופולרית כל כך: "לא מרגישים שאנשים באים לקנות דירה נוספת. אפילו לצרפתים המחירים כבר יקרים. הם כל פעם יורדים בעוד חדר. מרגישים שיש ביקוש אבל המחירים גבוהים מאוד. אתה יכול להשיג דירת 3 חדרים במרכז שזקוקה לשיפוץ מסיבי ב-1.3 מיליון שקל. דירת 4 חדרים על הים ב-2.7 מיליון".