שתף קטע נבחר

הסודות של המקצוענים בוול-סטריט

הוליווד אוהבת את וול-סטריט ובכירי הקולנוענים היטיבו לתווך לציבור הרחב את הדרמה בשוק ההון באמצעות הצעקות על רצפת המסחר - מושג שנעלם בשנים האחרונות. מה כן יש? מניפולציות, יוקרה והרבה כסף גם כשהבורסה נופלת - הכול מאחורי מסך מחשב. אז איך אפשר להרוויח כמעט ללא סיכון?

אם תשאלו יועצי השקעות, לא אחת תשמעו אותם ממליצים לכם 'לשבת' על מניות. כלומר, לרכוש מניה ולהחזיק אותה לטווח ארוך מתוך הנחה שמה שיורד בסוף גם יעלה. ככל שמדובר במדדי השוק, העצה הזו עשויה להיות יעילה, אבל אם בבחירת מניות עסקינן, הרי שהעצה הזו מסוכנת וחסרת אחיזה במציאות.

 

קראו עוד בערוץ שוק ההון

מה השתנה בקרנות הסל: מדריך למשקיע

הספרים שכל סוחר מתחיל צריך לקרוא

 

 

קחו לדוגמה את מניית נוקיה (NOK) שנסחרה בשווי שוק של 42 דולר למניה וצנחה עד למחיר של 1.6 דולר בלבד. בדומה, מניית בלקברי (BBRY), שלא השכילה להתאים עצמה לטעם הקהל המשתנה ולהשתלטות הסמארטפונים על העולם, איבדה תוך זמן קצר את שוויה וההתאוששות לא נראית באופק. ניתן גם להזכיר חברות נוספות ומבטיחות שפשוט נמחקו כמו ענקית המצלמות קודאק וחברות נורטל ואנרון שהיו פופולאריות מאוד בקרב ציבור המשקיעים בישראל וכיום פשוט לא קיימות.

 

קודם כל למזער סיכונים

רוב הסוחרים המקצועיים בוול-סטריט, לעולם לא יאמצו את ההמלצה השכיחה של יועצי ההשקעות ולא 'יישבו' בצורה עיוורת על מניות לטווח ארוך. רוב מוחלט של הסוחרים מגדיר מראש את הסיכון שהוא מוכן לקחת באמצעות פקודת הגנה הנקראת "סטופ". פקודת הסטופ כשמה כן היא, מפסיקה מייד את האחזקה במניה ומוכרת אותה במחיר השוק.

נוצר רושם כי המסחר בוול סטריט מתנהל בצעקות על הרצפה המפורסמת של ניו יורק, אבל המציאות לא יכולה להיות רחוקה יותר (shutterstock) (shutterstock)
נוצר רושם כי המסחר בוול סטריט מתנהל בצעקות על הרצפה המפורסמת של ניו יורק, אבל המציאות לא יכולה להיות רחוקה יותר(shutterstock)

כך לדוגמה אם סוחר רוכש מניה במחיר של 100 דולר ומצפה שמחיר המניה יעלה, הוא יכול לגדר את הסיכון לאחוז בלבד מההשקעה ולהציב את פקודת הסטופ במחיר 99 דולר. במידה שההערכה הראשונית שלו כי מחיר המניה יעלה הייתה שגויה, פקודת הסטופ תביא למכירה אוטומטית של המניה במחיר 99 דולר ולסגירת הפוזיציה.

 

יתר על כן, לא מעט סוחרים מניידים את פקודות ההגנה שלהם בזמן שהם מחזיקים פוזיציה פתוחה ובכך מונעים מעצמם מלהיות חשופים לסיכונים מיותרים. כך למשל סוחר יכול לבחור, אם המניה טיפסה למחיר 101 דולרים, לקדם את פקודת ההגנה שלו למחיר הכניסה - 100 דולרים. בסיטואציה כזו הוא כבר לא חשוף לסיכונים והשאלה היחידה היא כמה הוא ירוויח בעסקה.

 

איזה כיף - השוק יורד

שגיאה נוספת ונפוצה בקרב הציבור הרחב היא ההנחה שכשהבורסה יורדת, כולם נפגעים. במציאות של ימינו, לא יכולה להיות טעות גדולה מזו. סוחרים רבים, המזהים חולשה במניות מסוימות או עתות משבר, פותחים פוזיציות "שורט", הנקראת גם מכירה בחסר. פקודת השורט מאפשרת לסוחרים להרוויח מהירידה במחיר המניות.

 

כך לדוגמה במשבר הסאב-פריים בשנת 2008, סוחרים רבים התעשרו בפרק זמן קצר מהירידה החדה במחיר המניות, לאחר שפתחו עליהן פוזיציית שורט. בזמן שהעולם דימם ומקומות עבודה נסגרו, לא מעט סוחרים בוול-סטריט התפללו שהמשבר יימשך. למעשה, רק התערבות חריגה של הרשויות, שאסרה לתקופה מסוימת את המסחר בחסר, עצרה את הדימום הפיננסי.

אפשר להרוויח גם כשהמניה נופלת (shutterstock) (shutterstock)
אפשר להרוויח גם כשהמניה נופלת(shutterstock)

גם הירידות החדות והמהירות במניות שהזכרנו קודם, נוקיה ובלקברי, היו, בין היתר, פועל יוצא של לחץ כבד של פקודות שורט על המניות. בעקבות השינויים בטעם הקהל וחוסר היכולת של החברות להתאים עצמן לשוק, המניות הללו נכנסו למגמת ירידה וכל שנותר לסוחרים היה לפתוח פוזיציית שורט, שרק העצימו את הירידות ולסוחרים להמשיך ולהרוויח.

 

רצפת מסחר? תגידו שלום ל-LEVEL2

הוליווד אוהבת את וול סטריט. בכירי הקולנוענים היטיבו לתווך לציבור הרחב את הדרמה בשוק ההון באמצעות שלל שוברי קופות. כך נוצר אצל הציבור רושם כי המסחר בוול סטריט מתנהל בצעקות על הרצפה המפורסמת של ניו יורק. המציאות לא יכולה להיות רחוקה יותר. המסחר בוול סטריט מתנהל כיום רובו ככולו באמצעות מחשבים, שמזמן החליפו את רצפת המסחר המסורתית. למעשה, אין כבר חשיבות אם הסוחר מתגורר בניו יורק, מומבאי או כרמיאל. כל שצריך זה מחשב וחיבור לאינטרנט ואפשר לשחות עם הכרישים.

 

רצפת המסחר האמיתית של היום נקראת LEVEL2 והיא נמצאת בכל תוכנת מסחר. ה-LEVEL2 מראה לסוחרים בעמודה מימין את רשימת המוכרים ומצד שמאל הוא מציג את רשימת הקונים. לא צריך יותר לצעוק, צריך בסך הכל להקיש BUY לאחר שקבעתם את המחיר הרצוי והמניה שלכם. החלטתם למכור? פשוט תקליקו SELL.

 

סוחרים רבים, שבעקבות השינויים הטכנולוגים הפכו את התחום לעיסוק המרכזי בחייהם, מוצאים עצמם נעזרים לעיתים תכופות ברצפת המסחר הממוחשבת - LEVEL2. הם בוחנים בקפידה מתי מצטרפת מסה של קונים אל ה-LEVEL2  ומנסים בסך הכל להצטרף למגמה, שאותה מובילים הגופים המוסדיים.

 

עולם המסחר עבר שינויים דרמטיים בשנים האחרונות. מרחקים גאוגרפים איבדו מחשיבותם. הדרך הפיננסית נסללה למי שרוצה לנהוג בה. כמו בנהיגה עליכם ללמוד תיאורה ולאחר מכן להתנסות בפרקטיקה, לפני שתחליטו אם אתם מעוניינים לעלות על הדרך המהירה לוול סטריט.

 

צילום מסך של ה - LEVEL2. הסבר למטה

1: שם המניה פייסבוק (FB)

2: מימין טור המוכרים משמאל טור הקונים

3 הצעת המחיר שלנו לקניית מניית פייסבוק במחיר 80 וגידור הסיכון מראש עם פקודת סטופ במחיר 79

4: הפקודות השכיחות בתוכנת המסחר - BUY, SELL, ו-SHORT

 

דודו רוז הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד" - בית הספר למסחר בשוק ההון


פורסם לראשונה 19/06/2015 13:55

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
זירת המסחר בעבר
shutterstock
יח"צ
דודו רוז
יח"צ
מומלצים