שתף קטע נבחר

 

לתלות את מורסי ולצאת לפנסיה. התליין מדבר

התליין האגדי שכבר פרש מהמקצוע, אחרי שביצע גזר דין מוות של יותר מאלף נידונים, הביע נכונות לשוב אל הדגל אם וכאשר יבקשו להוציא לפועל את עונש המוות שנגזר על הנשיא המודח מוחמד מורסי. הרג הבוגדים, לדבריו, הוא כבוד גדול

 

חוסיין קורני אל-פקי. ההבדל בין מורסי למובארק ()
חוסיין קורני אל-פקי. ההבדל בין מורסי למובארק

"מורסי בדרך לתליין", בישרה הכותרת הראשית של העיתון "אל-מיסר אל-יום", בדומה לשאר העיתונים שסיקרו בהרחבה את החלטת בית המשפט המצרי לאשרר את הוצאתו להורג של נשיא מצרים המודח, מוחמד מורסי. מי שהפך למרואיין מבוקש הוא התליין, חוסיין קורני אל-פקי.

 

סיפורו של התליין האגדי, בן 68, נחשף כבר לפני שנתיים. מאז שביצע הוצאה ראשונה להורג ב-1998 הוא הספיק לעשות זאת עוד 1,070 פעמים עד יציאתו לפנסיה. כעת ייתכן שייקרא לדגל כדי להוציא לפועל את גזר דין המוות של הנשיא המודח, שעונש המוות הוטל עליו בפרשת הפריצה לבתי הכלא והמנוסה מהם במהומות נגד שלטון מובארק ב-25 בינואר 2011, זאת אחרי קבלת חוות דעתו של המופתי. יחד עמו ממתינים בדרכם לגרדום בכירים נוספים בתנועת האחים המוסלמים. הם זכו לעונשי מוות גם בפרשת הריגול לטובת חמאס וגורמים זרים. יחד עם זאת, הם צפויים לעבור ככל הנראה בבית הדין לערעורים.

 

בראיון אמש לערוץ המצרי "אל-עאסימה" נשאל אל-פקי אם לא היה רוצה להיות זה שתולה את החבל סביב צווארו של מורסי ובכירי האחים המוסלמים, והוא השיב בחיוב. לדבריו, לא היה מהסס "לתת את השירות הזה", שהוא בבחינת כבוד עבורו. הרג הבוגדים, לדבריו, הוא כבוד גדול.

 

מוחמד מורסי מאחורי סורג ובריח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוחמד מורסי מאחורי סורג ובריח(צילום: AFP)
 

גם בראיון לאתר חדשות מצרים לפני כמה ימים הוא ייחל להוציא להורג את מורסי "20 פעם בגין הפשע שהוא ביצע נגד העם המצרי", וגם את בכירי האחים המוסלמים. הוא הזכיר את רצונו להוציא להורג את ה"מרגל הישראלי", עזאם עזאם, שישב בכלא במצרים ושוחרר בעסקה.  

 

בראיון אחר בשבועות האחרונים הוא הסביר מדוע לא היה מסכים להוציא להורג את מובארק במקרה הצורך: "הוא לא היה עומד בזה. אם הוא היה שומע את גזר הדין הזה הוא היה מת לפני שהיה מוצא להורג". גם לשר הפנים המושמץ של מובארק, חביב אל-עדלי, הוא היה מסתייג מלעשות כן: "הוא שירת רבות את המדינה".

 

בראיון אמש אחרי אשרור גזר הדין של מורסי הוא סיפר כי לעתים הנידונים למוות נתקפים בשיתוק או בעילפון שעות ספורות לפני ההוצאה להורג וכי הם מתענים כל יום בציפייה לעונש המוות.  

 

אך במצרים יודעים כי עוד רבות הפרוצדורות המשפטיות לפני שגזר הדין המדובר ייצא לפועל. מי שיכול להעיד על כך הוא שיאן גזרי הדין בארגון האחים המוסלמים נכון לעכשיו, מוחמד בדיע, מנהיג הארגון, שכבר מחודש אפריל לבוש במדים אדומים של הנידונים למוות, אחרי שהמופתי אישר את הוצאתו להורג באחת הפרשות יחד עם 13 מבכירי הארגון.

 

אתמול נגזר גם על בדיע מוות בתלייה, וזו הפעם השנייה שהוא נענש בעונש מוות. כמו כן נגזרו עליו לא פחות מ-125 שנות מאסר, והוא ממתין להכרעה בעוד עשרות פרשות שבהן נקשר שמו.  

 

זכות הערעור: ההחלטה בידי הנשיא המכהן

מורסי נידון כבר כאמור ל-20 שנות מאסר לפני יותר מחודשיים. אתמול נגזר עליו מאסר עולם בפרשת הריגול לטובת חמאס וגורמים זרים אחרים ועונש מוות בפרשת הפריצה והבריחה מבתי הכלא. הוא נאשם בשתי פרשות נוספות, אחת מהן עניינה ריגול וקשירת קשר עם קטאר. זו הביעה דאגה נוכח גזר הדין והפצירה בשלטונות מצרים לשחררו.

 

לקטאר אין יחסים טובים עם המצרים מאז הדחתו של מורסי. בתחומה שוהה השייח יוסוף קרדאווי, המנהיג הרוחני של האחים, שאתמול גם נגזר עליו בהיעדרו עונש מוות בתלייה בפרשת הפריצה והבריחה מבתי הכלא. למורסי ולשאר המורשעים עדיין עומדת זכות הערעור. ההחלטה הסופית בדבר אישור ההוצאה להורג נתונה בידי נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, שהגינויים מהקהילה הבינלאומית בוודאי אינם נעלמים מעיניו. בימים אלה הוא מציין שנה לכניסתו ללשכת הנשיאות. אך בינתיים המשמעות המיידית היא שמורסי יחליף את בגדיו הכחולים (של הנידונים למאסר) בבגדים אדומים של הנידונים למוות.  

 

במצרים שסובלת ממעשי טרור כמעט מדי יום ניכרת תכונה בקרב מנגנוני הביטחון מחשש שעונשי המוות למורסי ולשאר בכירי האחים המוסלמים יציתו את הרחוב ויערערו עוד יותר את המצב הביטחוני על רקע הניסיונות של גורמי הג'יהאד הקיצוניים לאתגר את שלטון א-סיסי. מי שהוסיף אתמול שמן למדורה הוא ארגון האחים המוסלמים, המוגדר כארגון טרור במדינה, אחרי שקרא לציבור להתקוממות עממית ביום שישי הקרוב נגד הנשיא א-סיסי.

 

היום פרסם הנשיא הודעת חנינה ל-165 צעירים הכלואים במצרים לרגל תחילת חג הרמדאן. הם הואשמו בהפרת החוק המסדיר הפגנות במדינה, חוק שזכה לביקורת בקרב גורמים ליברליים בשל ההגבלות על זכות המחאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים