הכירו את יוטה: גורת נחייה מתמחה בכנסת
שרים, ח"כים ומבקרים רבים זכו היום לראות אורחת מיוחדת עם זנב במשכן הכנסת. ערן יוסוב, הגיע עם יוטה ליומו הראשון כמתמחה בלשכת ח"כ אילן גילאון. הגורה המיועדת לשמש בעתיד ככלבת נחייה לעיוורים, זכתה באישור כניסה מיוחד, הספיקה לבקר במליאת הכנסת ולנמנם אחרי יום עמוס בליטופים. "זה טבעי שיש כלבה איתנו במשרד", אומר גילאון
יוטה, גורת לברדור, בסך הכל בת שלושה חודשים וכבר זכתה היום (ד') בתואר הכלבה הפרלמנטרית הצעירה ביותר בכנסת ישראל.
הבוקר היא הגיעה באוטובוס מבאר שבע יחד עם ערן יוסוב, סטודנט לחינוך, פוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון, כדי להתחיל את התמחותו בלשכתו של חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ).
לפני מספר שבועות פנה יוסוב אל לשכתו של גילאון עם חזרתה של הכנסת החדשה לפעילות ובירר האם זקוקים בלשכה למתמחים. כשנענה בחיוב, הוא הבהיר לעובדי הלשכה כי הוא מגיע עם יוטה הכלבה וזכה לדבריו, לתגובות שמחה יוצאת דופן מקרב העובדים.
יוטה היא לא כלבה ביתית רגילה, אלא כלבת נחייה שנמצאת בהליך אימון בן מספר חודשים במרכז הישראלי לכלבי נחייה לעיוורים בבית עובד. "היא מיועדת להיות כלבת נחייה לעיוורים. אני משמש לה כמשפחה אומנה מאז שהגיעה אלי לפני כחודשיים, כשהיתה בסך הכל בת שלושה שבועות", הוא אומר בראיון ל-ynet.
"עד גיל שנה, התפקיד שלי הוא לחשוף את יוטה לעולם הרחב, לגירויים החל מאוטובוסים, תחבורה ציבורית ועד לשהות במקומות ציבוריים ומקומות בילוי. אנחנו מקבלים סיוע ממאמן המרכז לאורך כל הדרך".
"מצב בעייתי במקומות ציבוריים לגורי נחייה"
לדבריו, באוניברסיטת בן גוריון, ישנם עשרות סטודנטים שלוקחים חלק בפרויקט לאימון גורי כלבים לנחייה. היום הגיעו ערן ויוטה באוטובוס מבאר שבע ועשו את צעדיהם הראשונים בכנסת.
"בעוד שבישראל כלבי נחייה שעברו הכשרה אין מגבלת כניסה למקומות שונים, אצל גורי נחייה המצב בעייתי. יש פירצה בחוק היום ולמעט כניסה לתחבורה ציבורית, שאר המקומות למעשה פתוחים עבורם על בסיס של רצון טוב ומחווה. כבר היו פעמים שסירבו לי להיכנס איתה למקומות שונים", הוא מגלה.
היום הראשון של ערן ויוטה בכנסת עבר בהצלחה ולדבריו, היא הפכה למוקד תשומת הלב במסדרונות המשכן. "כיאה לגורה שובבה היא מסתובבת ברחבי הלשכה באין מפריע ומקבלת ליטופים רבים. היום היו לה מבקרים רבים ולקראת סוף היום היא כבר הספיקה לנמנם ליד השולחן של אילן ונראה שכיף לה".
בכל הנוגע להצבעות במליאה, יוטה תוכל להיכנס למליאה עצמה רק בסיוע של חבר כנסת, אך בינתיים כבר הספיקה לצפות בגילאון וחבריו במליאה מתא הצופים.
"לפני שנכנסנו לכנסת, היא הספיקה לעשות את הצרכים בחוץ וגם במהלך היום, אני מקפיד לצאת איתה החוצה כדי שלא יהיו תאונות", הוא צוחק. את ארוחת הצהריים נאלצה הכלבה לאכול בלשכה בקערה ומזון שהובאו מראש. רק לאחר מכן, הצטרפה אל ערן ואנשי הלשכה לארוחה במזנון הכנסת.
"טבעי שיש כלבה איתנו במשרד"
כרגע ערן ויוטה יגיעו פעם בשבוע לכנסת, אך לאחר תקופת המבחנים, הם מתכננים להגדיל את כמות הביקורים. "אני מקווה שהצעת החוק של אילן ומיקי רוזנטל תעבור בהצלחה בשבוע הבא, כדי שלא יהיו יותר מגבלות שמונעות מאיתנו, לעשות את האימון המקסימלי לכלבים, כדי שיוכלו להפוך בעתיד לכלבי נחייה טובים יותר".
"ברמה העקרונית ליוטה יש תפקיד חשוב בנושאים של נגישות לאנשים עם מוגבלויות. היא מעניקה נופך יותר מרענן כשיש חיה פרלמנטרית במשרד", סיפר ח"כ גילאון ל-ynet. "זו אטרקציה. היא לא מפריעה וזה דבר גדול בכנסת. אם אתה לא מזיק בכנסת, אתה כבר מועיל. מבחינתי, זה טבעי שיש כלבה איתנו במשרד".
הצעת חוק לשיפור מעמד המדריכים וגורים בהכשרה
הצעת החוק שהוגשה ע"י מיקי רוזנטל (העבודה) וגילאון, תונח על שולחן הכנסת ביום שני ולדבריו, נועדה לשפר את מעמד הגורים המיועדים להפוך לכלבי נחייה.
הצעת חוק באה להשוות את איסור ההפלייה של עיוורים עם כלבי נחייה, גם לאנשים המשמשים כאומנים לכלבים וגורי כלבים הנמצאים אצלם לתקופות הכשרה של עד שני וחצי, וצריכים לעבור הליך חשיפה לסיטואציות עימן יתמודדו במהלך תפקידם ככלבי נחייה.
גילאון מציין כי הצעת החוק באה להסדיר באופן חוקי את החובה לאפשר למאמן ומדריך של כלבי נחייה להיכנס ללא תשלום למקומות ציבוריים, למתקנים ציבוריים ולשימוש בתחבורה ציבורית במהלך תקופת ההכשרה, כפי שהחוק מתייחס כיום לעיוורים, ולחייב גם הטלת קנסות על מי שיפר את החוק.