מיג 31 מול המערב: המלחמה הקרה באוויר
מטוסי קרב בריטיים הוזנקו 4 פעמים תוך שעות כדי להסיט את מטוס הקרב הכי מהיר של הרוסים, שיא במספר ההזנקות זה 25 שנה. מיג 31, מטוסי ריגול ומפציצים ניסו לרגל אחר תרגיל נאט"ו, לאחר הדמיית הנחתת כוחות בפולין
תרגיל המלחמה הגדול הגיע לשיאו ביום רביעי, אבל המתיחות בין המעצמות עדיין לא פגה - אלא להפך: מטוסים בריטים הוזנקו אתמול (יום ה') כדי להסיט תשעה מטוסים רוסים תוך שעות ספורות, לאחר שאלו טסו קרוב מאוד למדינות הבלטיות, במה שתואר כאקט הפרובוקציה הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה.
שובה של המלחמה הקרה
דיווח: טנקים אמריקניים יוצבו במזרח אירופה
רוסיה מאיימת על ארה"ב: אם תשלחו טנקים, נשלח חיילים
מסר לארה"ב: עוד 40 טילים לארסנל הגרעיני הרוסי
רוסיה: לחקור הנחיתה האמריקנית על הירח
הרוסים שלחו את מטוס הקרב העל-קולי המהיר ביותר שלהם, מיג 31, לצד מטוסי ריגול ומפציצים, כדי לעקוב מקרוב אחר התרגיל הגדול של נאט"ו. טייס טייפון בריטי, אחד מהמטוסים שהוזנקו כדי להסיט את אותם מטוסי קרב רוסים, אמר כי זו הייתה הפעם הראשונה שראה את הרוסים מזניקים את המיג 31 פוקסהאונד, שיכול לשגר טילים ארוכי טווח למרחק של 160 ק"מ. "אני לא זוכר תקופה דומה", אמר ל"דיילי מייל" בכיר בחיל האוויר הבריטי.
בסך הכול, המטוסים הבריטים הוזנקו ארבע פעמים כדי ליירט את המטוסים הרוסים, מספר ההזנקות הגבוה ביותר תוך תקופה קצרה מאז המלחמה הקרה. נאט"ו מסרה כי בשנה שעברה לבדה הזניקה מטוסים כדי להסיט 400 מטוסים רוסים - עלייה של 50% ביחס לשנה שלפני כן.
שיא התרגיל שארך שבועיים אירע ביום רביעי, אז כוחות נאט"ו דימו הנחתת כוחות באוצקה, פולין. 49 כלי שיט מ-17 מדינות השתתפו במפגן העוצמה הענק, שכלל 5,900 חיילים. אחד מבסיסי הצי החשובים ביותר של רוסיה, קלינינגרד, נמצא רק 160 ק"מ מזרחית למקום הנחיתה, ובקרמלין כנראה שלא אהבו את משחקי המלחמה הללו, בשיא המתיחות בין רוסיה לארצות הברית.
שלשום עיתונאים מרחבי העולם הוזמנו לצפות בתרגיל של נאט"ו במדינות הבלטיות. "זה ממש לא משחק", אמר להם שר ההגנה הבריטי מייקל פאלון, וטען בפני ה"גרדיאן" כי אין מדובר בפרובוקציות כלפי הרוסים: "זה לא נאט"ו שמאיימת על רוסיה. זו רוסיה שמאיימת ישירות על המדינות המזרחיות והצפוניות בברית נאט"ו, באמצעות הטיסות הללו, פעילות הצוללות והדיבורים על הטילים הבליסטיים. אנחנו לא מאיימים על אף אחד".
לצורך התרגילים, הפנטגון כבר העביר לאירופה מפציצי B-2 ו-B-52, לצד מטוסי תקיפה F-15C ו-A-10. בנוסף אמרו האמריקנים כי הם שוקלים להציב באירופה גם את ה-F-22, מטוס הקרב המוביל של הפנטגון. כל זאת מתווסף לפעולות אמריקניות קודמות לתמיכה באוקראינה ובמדינות הבלטיות, שכמה מהן חוששות כי הן עלולות להיות היעד הבא של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, אחרי סיפוח קרים אשתקד.
ה-F-22 החמקן, שהפך למבצעי ב-2005 אך עד כה נטל חלק רק בהפצצת יעדי דאעש בסוריה, יכול לשמש הן למטרות יירוט והן להפצצות יעדים קרקעיים. "אתה לא חייב לטוס במרחק 100 מטר ממטוס כדי לאסוף מודיעין", הסביר ל-CNN המומחה לנאט"ו חורחה בניטס את הטקטיקה הרוסית. "פוטין משתמש באיומים הללו כדי להסיג את המערב ולומר 'אני מוכן לעשות את הדברים הללו כדי להוציא אתכם מתחום ההשפעה שלי".
בשבת דווח ב"ניו יורק טיימס" כי וושינגטון שוקלת להעביר טנקים, משוריינים וכלי נשק, ולפרוש אותם במדינות הגובלות ברוסיה. אם יאושר הצעד האמריקני - הצבת נשק שישמש כ-5,000 חיילים - הרי שתהיה זו הפעם הראשונה מאז המלחמה הקרה שוושינגטון מציבה ציוד צבאי כבד במדינות מזרח אירופיות. מוסקבה הגיבה לכך בהודעה מתגרה, כינתה זאת "המהלך האגרסיבי ביותר שביצעו הפנטגון ונאט"ו מאז ימי המלחמה הקרה", והבהירה כי אם האמריקנים ידבקו בתוכניתם, מוסקבה תתגבר את כוחותיה שלה בגבול.
המתיחות הרוסית-אמריקנית החלה לפני שנה, אז פוטין עשה את הצעד הראשון בהשתלטות הרוסית על חצי האי קרים ובמלחמה במזרח אוקראינה לצד המורדים הפרו-רוסים. הוא משלם על כך מחיר כלכלי כבד מאז שהחלו האמריקנים והמערב-אירופים להטיל סנקציות על מוסקבה. המדינות הבלטיות - ליטא, לטביה ואסטוניה - עוקבות בחרדה אחרי המהלכים הרוסיים, כמו גם מדינות אחרות שהיו חלק מברית המועצות או שהשתייכו ל"ברית ורשה" של המדינות הקומוניסטיות ומאז קשרו את גורלן עם המערב.