שתף קטע נבחר

דרך ארץ: טיפים לטיול בטוח בחופש הגדול

לרגל תחילת הקיץ והחופש הגדול של התיכוניסטים, ריכזנו עבורכם את כל הטיפים לטיולי שטח בארץ. אז רגע לפני היציאה למסלול בואו לקראו איך תחזרו חוזרים בריאים ושלמים בלי צורך בשירותי חילוץ והצלה

לפני מספר חודשים טיילתי באחד מנחלי המדבר ופגשנו זוג מטיילים. לשאלתי לאן פניהם מועדות, ענו השניים את התשובה המפתיעה - לים המלח. למה הייתי המום? מפני שים המלח היה רחוק לא פחות מתשעה קילומטרים מהנקודה בה עמדנו. הזוג הרגוע שלרגליו סנדלים בלבד החזיק בבקבוק מים אחד שהכיל פחות מחצי ליטר מים. פניהם כבר היו סמוקות, ולא היה נראה שהם ידעו מהו המסלול לים המלח - פשוט מתכון לאסון. לצערנו הסיפור הזה לא נדיר בנוף. נדמה שלא כל המטיילים שואלים את עצמם לפני היציאה למסלול כיצד הם חוזרים בריאים ושלמים בלי להזדקק לשירותי הצלה.  

בטוחים שאתם יודעים את הדרך? (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
בטוחים שאתם יודעים את הדרך?(צילום: דני שדה)

בימים אלה נפתחת חופשת הקיץ עבור רבים מבני הנוער, ואליהם יצטרפו בסוף החודש גם תלמידי בתי הספר היסודיים, ורבים מהם יוצאים לטייל בארץ. אז רגע לפני היציאה לדרך, הנה מספר כללים שיבטיחו טיול מהנה אך בטוח.

 

מפות

ראשית, יש לזכור שיציאה לטיול חייבת להיות מלווה במפה, שכן כך ניתן יהיה לדעת מהו המרחק שיש לצעוד בטיול. ישנן מספר מפות נפוצות כשהמצויה ביותר היא מפת סימון השבילים של הוועדה לסימון שבילים. על אלו מבינכם שאינם בקיאים בקריאת מפה, מוטלת האחריות להתייעץ ולשאול את השאלות הנכונות והנדרשות בעניין לפני היציאה לשטח.

 

הצמדות לקבוצה

מטיילים מטבעם סקרנים ורוצים לחקור את השטח אליו הגיעו. אחת הבעיות המרכזיות באירועי בטיחות בטיולים נובעת מכך שהמטייל מתנתק מהקבוצה, וגרוע מכך מתרחק מהמדריך - אותה דמות מוסמכת שמלווה אותו בשטח. אחד הדברים החשובים שהמטיילים צריכים לזכור הוא שלא משנה עד כמה הנוף בצדי הדרך מהמם, אסור בתכלית האיסור לרדת מהשביל שהמדריך הגדיר ובו הוא נמצא. זה אולי נשמע טריוויאלי וברור, אך טיפ זה יכול להציל חיים.

 

שבילים מסומנים

מפקד מחלקה צעיר בפלמ"ח בשם יצחק רבין קיבל משימה - הוקצה לו סכום כסף לא גדול תמורת סימון שבילים במדבר יהודה במטרה להנגיש את האזור לכוחות המגן העבריים. וכך יצאו יצחק רבין ז"ל ומחלקתו למשך שבועיים למדבר יהודה וסימנו שבילים. עקב העדר תקציב ושינוי משימה המלאכה לא הושלמה, אך היה זה ניצן לתכנית גדולה לסימונם של מאות אלפי שבילים.

היצמדו לשבילים המסומנים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
היצמדו לשבילים המסומנים(צילום: זיו ריינשטיין)
 

ואכן, מדינת ישראל היא המתקדמת ביותר בעניין זה, והוועדה לסימון שבילים השקיעה בעבר ובהווה משאבים וכוחות רבים על מנת שהטיילים יגיעו בבטחה. אין ספק שאסונות רבים היו נמנעים עם המטיילים היו מקפידים ללכת על שבילים מסומנים בלבד. ידועה האמרה ש"חכם השביל מההולך בו", כך שקיצורי דרך וחיפוש אחר דרכים חדשות מבוצעים על ידי אנשי מקצוע שעוסקים בכך. על המטיילים לעומת זאת, להקפיד ללכת על השבילים המסומנים בלבד ולא לנסות לקצר.  

 

מים, הגנה מהשמש ונעליים נוחות

יש לקחת לדרך בקבוקי מים. כמה? המון. זכרו שיום טיול ממוצע דורש לא פחות מ-3 ליטרים של מים, בוודאי בשמש הקופחת של הקיץ הישראלי. מה גם שסביר להניח שלא יקרה אסון אם תחזרו הביתה עם בקבוק מים מיותר. יש לזכור שכובע אינו קישוט וגם מטפחת קטנה או כובע סמלי אינם מגנים כראוי על ראשי המטיילים, לכן יש להצטייד בכובע משמעותי. המטיילים גם נדרשים לנעול נעלים סגורות ותקינות, משום שסנדלי שורש אינן אוחזות ברגל כראוי. למחמירים אף מומלץ להיעזר בנעליים גבוהות.

שתו מים בדרך, והרבה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
שתו מים בדרך, והרבה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

תיק טיולים  

טיפ נוסף שכדאי לזכור הוא - תיק נוח על הגב. זהו תנאי כמעט הכרחי להצלחת הטיול. כאשר הידיים נשארות פנויות, ניתן להיעזר בהן בשעת חירום בעת החלקה או כל מעידה אחרת.

 

התנהלות בחירום

כמובן ששמירה על הכללים תמנע תקלות, אבל חשוב להיערך גם למצב חירום. לכן, לפני שאתם יוצאים לטייל יידעו קרוב משפחה או חבר על המסלול המיועד, כך שבמקרה ותיווצר בעיה יהיה מי שידע את מיקומכם. במידה וחס וחלילה ירדתם משביל ואינכם יכולים להמשיך, אם לא התקדמתם למרחק גדול והשביל בטוח - חזרו בזהירות לאחור אל השביל המסומן.

 

אם התקדמתם מרחק גדול ואינכם זוכרים בוודאות את החזרה אל השביל המסומן - עצרו במקום, התיישבו תחת אזור מוצל והתקשרו למשטרה.

שם יידעו לקשר ביניכם לבין יחידת החילוץ המקומית שתאתר אתכם ותסייע לכם לחזור בשלום. יחד עם זאת, שימו לב שחשוב מאד לא להיעזר ללא צורך ביחידות החילוץ אלא אם יש צורך אמיתי בכך.

 

אנו בארגון אשכולות, פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית, מאמינים שחלק מהחוויה הארצישראלית של הטיול היא שמירה על "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" ומילוי אחר הוראות הבטיחות הבסיסיות. הקפדה על הכללים היא חלק בלתי נפרד מהטיול ומידיעת הארץ.

 

הכותב הוא מנהל אגף הדרכה ב"אשכולות" - פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
אל תסטו מהמסלול
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים