הגבלת שכר הטרחה בתביעות נגד הביטוח הלאומי: תיערך הבחנה בין עורכי דין לגופים מסחריים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה להגביל את שכר הטרחה בייצוג תובעים מול הביטוח הלאומי. עם זאת, בעקבות התערבות של יו"ר לשכת עורכי הדין הנכנס אפי נוה, יזכו עורכי הדין לתנאי ייצוג משופרים ביחס לחברות מסחריות המייצגות תובעים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים (יום א') את הצעת החוק להגבלת שכר הטרחה שניתן לגבות מייצוג אזרחים שתובעים את המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, הוועדה החליטה לתמוך בחוק עם ארבע החרגות שאותן ביקשה שרת המשפטים איילת שקד, והן יקלו עם עורכי דין שמייצגים אזרחים בתביעות דומות. שקד ציינה כי החוק לא טוב מפני שהוא מתערב בשוק מבלי שיש כשל שוק.
בהצעת החוק שהוגשה בכנסת הקודמת על ידי חברי הכנסת מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) וחיים כץ (הליכוד) שמכהן כיום כשר הרווחה, נטען כי מטרת החוק היא "להגן על הגמלה המשולמת לזכאי לה על ידי המוסד לביטוח לאומי, למנוע העברת חלקים ניכרים מהגמלה לצדדים שלישיים שטיפלו בהגשת התביעה מטעמו של הזכאי לגמלה, ועל ידי כך להבטיח כי עיקר הגמלה תגיע לידי מי שזכאי לה.
"כיוון שחלק מהתובעים גמלה מהמוסד לביטוח לאומי נעזרים לעתים באחרים בהגשת התביעה, ובכלל זה עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, וכן גורמים עסקיים הפועלים בתחום מימוש זכויות רפואיות, מוצע להגביל את התשלום הנגבה בעד טיפול בתביעה לגמלאות מסוימות מהמוסד לביטוח לאומי", נאמר בהצעה.
הליכי חקיקת החוק הופסקו בשל פיזור הכנסת הקודמת, וכעת ביקשו המציעים לחדשם. על פי המוצע, שכר הבסיס עבור ייצוג יהיה 8 אחוזים מגובה הסכום שיתקבל מהמוסד לביטוח לאומי. האחוזים יעלו בהתאמה ככל שהטיפול בתביעה יהיה מסובך יותר.
יו"ר לשכת עורכי הדין הנכנס, אפי נוה, שנבחר בשבוע שעבר לתפקידו, שיגר אמש מכתב חריף לחברי ועדת השרים וקרא להם שלא לתמוך בהצעת החוק, שלדבריו תפגע בשכבות החלשות. "הצעת החוק המונחת בפניכם מבקשת לסייע לכאורה לחלשים, אך בפועל היא תחליש אותם ותחזק את המוסד לביטוח לאומי על גב החלשים", כתב נוה במכתב לחברי הוועדה.
נוה ציין עוד: "אני מתריע בפניכם כי אישור הצעת החוק יביא בהכרח להימנעות של עורכי דין מטיפול בתביעות מול הביטוח הלאומי, בשל חוסר כדאיות כלכלית שבין השקעה לרווח, ולפיכך יצאו
דווקא השכבות החלשות אשר זקוקות לסעד מהביטוח הלאומי - נפסדות".
אישור ההצעה בוועדת השרים לענייני חקיקה עבר כאמור עם ארבע החרגות שאותן ביקשה השרה שקד. הוסכם שעורכי דין יוכלו להמיר את דמי הפתיחה באחוזים גבוהים יותר לשכר הטרחה שאותו הם לוקחים. כמו כן הוסכם שייפתח דיון עקרוני מחדש בוועדה בנוגע להחרגת ההליכים המתנהלים בערכאות משפטיות ממסגרת שכר הטרחה שנקבע בהצעה.
בעניין זה צוין כי בכל פעם שהמייצג יפנה לביטוח הלאומי הוא יהיה מוגבל בשכר הטרחה הקבוע לפי החוק, אול אם המייצג יפנה מול בית המשפט שכר הטרחה יהיה פתוח לשוק החופשי. משמעות הדברים היא שתהיה החרגה של החוק כשמדובר על ייצוג של עורכי דין בערכאות משפטיות.
בנוסף הוסכם כי האפשרות לקבוע, בדומה למודל הקיים בחוק נכי רדיפות הנאצים, כי המסגרת של תקרת האחוזים לא תחול במקרה של "מחיר פיקס", שבו הלקוח יודע מראש ובאופן מדויק כמה יהיה עליו לשלם אם יזכה בתיק. כמו כן הוסכם על תוספת שהציעו השרים יריב אלקין ודני דנון, ולפיה תהיה הבחנה בין עורכי דין לחברות פרטיות, כך שהתנאים של החברות יהיו קשיחים יותר משל עורכי הדין.
"לשכת עורכי הדין מברכת על החלטת ועדת השרים לחקיקה אשר קיבלה את עמדתנו לפיה יש להבחין בין חברות מסחריות הנותנות שירותים מוגבלים בלבד לציבור הנכים (תביעות במוסד לביטוח לאומי), שכן על פי פסיקת בית המשפט העליון הן רשאיות למלא טפסים בלבד", אמר נוה. "זאת להבדיל מעורכי דין אשר מטפלים בציבור הנכים במסלול מלא הכולל הופעה וייצוג בוועדות רפואיות לרבות ועדה ראשונה, ועדת ערר והגשת ערעור לבית הדין לעבודה. מכך ברור שאין מקום לכרוך את השירות המסופק על ידי החברות המסחריות לציבור הנכים, שאינו שירות משפטי, לבין השירות המשפטי אשר מסופק לנכים על ידי עורכי דין. לשכת עורכי הדין סבורה כי הגבלת שכר טרחתם של הגופים המסחריים אשר מוגבלים למילוי טפסים בלבד היא ראויה ונכונה, והיא מברכת על הגבלת שכר הטרחה והסדרת עניין זה בחקיקה למען הציבור".
נוה הוסיף: "במקביל, חשובה ההבחנה שביצעה ועדת השרים לחקיקה בין הגופים המסחריים לבין השירות המשפטי הניתן על ידי עורכי דין, וכעת יעבור הטיפול בחוק לוועדת העבודה והרווחה אשר תסדיר את ההבחנה בין החברות המסחריות לבין ציבור עורכי הדין כאמור. אנו נלווה את המשך הליך החקיקה בהתאם. ראוי לציין כי לשכת עורכי הדין בראשותי נדרשה לנושא בדקה ה-90 במהלך סוף השבוע האחרון מיד עם כניסתי לתפקידי כראש הלשכה ולאחר שהחוק כבר היה בשלבי חקיקה מתקדמים שהחלו עוד במהלך כהונת הכנסת הקודמת. אני שמח שוועדת השרים לענייני חקיקה גילתה אוזן קשבת לפנייתי אל חבריה אמש".