פיצוי למאבטחים בחו"ל: 'המדינה ניצלה אותנו'
40 מאבטחים, שחלקם עבדו בשגרירויות מצרים ואנגולה, יקבלו פיצוי כולל של 700 אלף שקל אחרי שלא שולמו להם שעות נוספות. תביעות נוספות עדיין פתוחות. פרקליט המאבטחים: לא נתפס שהמדינה מפרה את החוקים שלה
מדינת ישראל תשלם 700 אלף שקל ל-40 צעירים שהועסקו כמאבטחים בשגרירויות ונציגויות שונות של משרד החוץ ברחבי העולם, ותבעו לאחר שלא קיבלו תשלום על שעות נוספות. כך הוחלט בהסדר עם התובעים, בעוד שתביעות נוספות מתבררות בימים אלה, ורבות מהם צפויות להיות מושפעות מההסדר. "בסך הכול קיבלנו את מה שמגיע לנו, חבל שהיינו צריכים לתבוע", אמר אחד המאבטחים.
מדובר בצעירים ששירתו כלוחמים ולאחר מכן עברו לאבטח שגרירויות של ישראל. לטענתם, המדינה ניצלה אותם ולא שילמה להם תשלומים בסיסים, במרכזם תשלום עבור שעות נוספות. יש לציין כי החוק מאפשר אי תשלום כזה, אולם מגביל את העניין ל-12 שעות בלבד. אחד הצעירים איבטח בין השנים 2005-2011 את שגרירות ישראל במצרים ובאנגולה. במקרה שלו, אין חולק כי עבר גם משמרות של 17 שעות, שישה ימים בשבוע. על פי תביעתו, לא שילמה לו המדינה את ההפרשים.
"לאחר מספר שנים של המתנה נקבל חזרה את שמגיע לנו. אנשים שלא ידעו את זכויותיהם ורק ביקשו לקבל את המגיע להם, נאלצנו להיאבק לשם קבלת חלק מזכויות העבודה הבסיסיות ביותר", אמר אחר הצעירים, שבמסגרת ההסדר יקבל למעלה מ-20 אלף שקל. "כל אדם שמגיע למשרד החוץ פוגש תחילה במאבטחים ובבודקות הנמצאים בכל כניסה. האנשים נבחרים בקפידה ועוברים הכשרה לא קצרה, כך שלא מובן מדוע משרד החוץ, אשר העובדים בו, כולל המאבטחים, עושים לילות כימים כדי לשמור על אינטרסים חשובים מאוד עבור המדינה, פוגע במשך שנים רבות בעובדיו בצורה כה בוטה".
המדינה טענה במהלך ההליכים השונים כי הצעירים הועסקו דרך צד שלישי, וכי התשלום הוסדר במסגרת הסכמים שעליהם חתמו המאבטחים. עוד נטען כי דובר על העסקה זמנית שהוסדרה בחוזים. טענה נוספת שהעלתה המדינה והדגישה בתגובותיה לתביעות שונות של צעירים, הייתה כי הם לא עבדו במהלך כל משמרתם. לטענתה, החל משעת לילה מסוימת כבר התרוקנה השגרירות והם יכלו לעשות מה שהם רוצים, כולל לישון "לעיתים עד 6 שעות לא רצופות", כך שלא מדובר ממש בעבודה רציפה של 17 שעות. רבים מהתובעים זעמו על טענה זו: "נסה לנמנם כשאתה שומר ברבת עמון או בקהיר כשאתה שומר על שגרירות ישראל שם".
התביעה בעניין הוגשה כבר בשנת 2008. במסגרת ההסדר שהושג בפני נשיאת בית הדין האזורי לעבודה, השופטת דיתה פרוז'ינין, צוין כי התובעים מסלקים כל תביעה שיש להם בגין עבודתם בחו"ל, כלפי המדינה וכלפי חברת מודיעין אזרחי שהעסיקה את חלקם בשם המדינה. יחד עם זאת, טענות נוספות בגין תנאי עבודה בארץ שהגישו חלק מהתובעים במסגרת תביעותיהם ימשיכו להתברר.
עו"ד אלישע דיקמן, שייצג 40 מהעותרים, מסר בתגובה: "אני מצר על אופן התנהלות המדינה, אשר התבטאה במשיכת ההליכים שלא לצורך, תוך העלאת טענות סרק בין היתר במסגרת בקשות לסילוק על הסף. כל זאת, שעה שהמדינה מודעת היטב לכך שלמאבטחים לא שולם חלק ניכר משכרם. הטענות הציניות של המדינה, כפי שנטענו לאורך ניהול ההליך, אינן עולות בקנה אחד עם נכונותה לשלם לעובדים מאות אלפי שקלים. אני סבור כי הפגיעה בזכויות העובדים במקרה הנדון קשה שבעתיים נוכח העובדה שמדובר במעסיקה שהיא המדינה. התעלמות המדינה מחוקי המגן במשפט העבודה, חוקים אשר חוקקו על ידה, מעלה תמיהות רבות".