"לוקחים אחריות במטרה ליצור שינוי חברתי"
"שמעתי על פרוייקט ייחודי, פיילוט המתקיים במגדל העמק ויהפוך למודל ארצי, שבבסיסו האמונה שניתן לשבור את מעגל העוני מתוך שינוי תודעתי. נכבשתי בקסם ומיד הצטרפתי". תמר ויטל, מתנדבת בפרויקט "להיטיב" משתפת "בגוף ראשון"
שמי תמר, 27 שנים עבדתי באוניברסיטת חיפה וניהלתי את בית הספר לתלמידי חו"ל. אהבתי במיוחד את הקשר האישי עם הסטודנטים ועם עמיתים בעולם. לפני שנה יצאתי לגמלאות וחיפשתי מסגרת התנדבותית.
בת דודתי, עידית, המליצה שאפגוש את ד"ר דגנית בידרמן שליו המחפשת מתנדבים לפרוייקט ייחודי, פיילוט המתקיים במגדל העמק, ויהפוך למודל ארצי שבבסיסו האמונה שניתן לשבור את מעגל העוני מתוך שינוי תודעתי. נכבשתי בקסמה ומיד הצטרפתי.
בשנה וחצי האחרונות פועלת עמותת "להיטיב" במגדל העמק בפרויקט "מתלות לאחריות" מדובר במודל חברתי – כלכלי "הוליסטי" של שיתוף פעולה, שבו הרשויות, הקהילה, המשפחה והפרט לוקחים אחריות במטרה ליצור שינוי חברתי.
צפו בסרטון היכרות עם העמותה:
זהו תהליך שבו משפחות נתמכות ומודרות עוברות העצמה, מרחיבות את האפשרויות לשיוויון הזדמנויות ומגדילות את יכולתן למימוש עצמי, לשינוי בחייהן ולמעורבות בקהילה. הפרויקט מלווה במחקר של מכללת עמק יזרעאל שזהו פרויקט הדגל שלה.
תהליכים של הבראה והעצמה בכל המישורים
25 משפחות מהשכונה המערבית במגדל העמק משתתפות בפרוייקט ובשנה הקרובה תצטרפנה עוד 25 משפחות. לפרויקט נבחרו משפחות הנתונות בקשיים כלכליים משמעותיים ובקשיים ביחסים בתוך המשפחה, משפחות שבהן לפחות אחד מילדי המשפחה לומד במערכת החינוך. רוב המשפחות - חד הוריות.
במהלך ארבע שנים עוברות המשפחות תהליכים של הבראה והעצמה בכל המישורים: תעסוקה, השכלה, חינוך פורמלי ובלתי פורמלי, בריאות פיזית ונפשית, מיצוי זכויות, שיפוץ פיזי, אימון אישי, העשרה, ועוד. כחלק מתהליך ההעצמה, המשפחות נעשות מעורבות ולוקחות אחריות לא רק על חייהן אלא גם בחיי הקהילה, ואף נוטלות חלק בפעולות התנדבות.
כבר בפגישה הראשונה סיפרה לי דגנית על טיול חנוכה. יצאנו עם 25 משפחות הפרויקט, 100 הורים וילדים ממגדל העמק לטיול בן יומיים לכרמל, לטבריה ולגולן. זו היתה עבורי חוויה יוצאת דופן.
עבור המשפחות, שחלקן משפחות מרובות ילדים (למשפחה אחת יש 9 ילדים) או אמהות חד הוריות לעיתים עם 4-6 ילדים, היתה זו הזדמנות, שבדרך כלל, בגלל מצבם הכלכלי, לא ניתנת להם לטייל יחד עם כל הילדים. מרביתם, לא היו אף פעם בבית מלון ובודאי לא עם הילדים.
פגשתי משפחות חרדיות, משפחות אתיופיות, ספרדים ואשכנזים וכולם בילו יחד יומיים של כיף ויציאה משגרה קשת יום. נקשרתי אישית לנשים האתיופיות ולרבים ממשתתפי הפרוייקט ומצאתי עצמי מעורבת בפרויקטים נוספים.
אני מלווה משפחה צעירה לה 4 ילדים בגילאי 3 -9, אם המשפחה החלה השנה לימודיה במכללת עמק יזרעאל, בכח רצון נדיר היא מתמודדת עם לימודים אקדמיים, גידול ילדים, מצוקה כלכלית עם בן זוג שהוא שותף אמיתי שכרגע מחוסר עבודה.
ההצלחה שלה - מנוף לקידום כל המשפחה
בקרוב, עם פתיחת מרכז הזנה, אותו יזמה העמותה, יחל לעבוד. בינתיים, דאגנו שלאחר שנים שבהן סבל מכאבי שיניים איומים הוא מטופל במרפאת שיניים של עמותת "לב חש". נקשרתי מאוד להורים צעירים אלו, אני משתדלת לתמוך, לעודד ולעזור לה כסטודנטית בנבכי האקדמיה. אני רואה בהצלחה שלה מנוף לקידום כל המשפחה.
רבים ממשתתפי הפרוייקט סובלים מהזנחה בטיפולי שיניים, אני מנסה לעזור להם להגיע לטיפול הטוב אך כזה שיוכלו כלכלית לממן. העמותה השיגה תרומה ומקווה לתרומות נוספות.
נשים נוספות בפרוייקט הביעו עניין בלימודים אקדמיים. בימים אלו, אנו מבררים עבורן מהן אפשרויות ותחומי הלימוד שיתאימו לכל אחת מהן. אני בקשר עם היחידות השונות במכללת עמק יזרעאל ומקווה שנוכל להתאים לכל אחת מהן מסגרת לימודית בהתאם ליכולות והשאיפות שלהן.
באתיופיה היו הנשים עוסקות במלאכות יד שונות. כבר בגיל צעיר למדו לקלוע סלים ששימשו ככלי הגשה. בפרוייקט, 3 נשים אתיופיות, הקולעות סלים מסורתיים שמעוניינות לנצל את קישוריהן ולהקים עסק. יצרנו קשר עם עמותות העוסקות בהעצמת נשים, עם עסקים דומים ואנו בודקים את הכדאיות וההיתכנות להצלחה של מיזם זה.
עבורי זו חוויה מדהימה, הפכתי לבת משפחה במשפחת הפרוייקט הכוללת את 25 משפחות הפרוייקט ועשרות מתנדבים, חדורי מוטיבציה המאמינים שבטיפול אישי בכל משפחה ובכל אחד מבני המשפחה ניתן לעשות את השינוי.
הנה דוגמא לאחד המכתבים שהגיעו אלינו: "לפרוייקט הגענו כמשפחה במצב די עגום, לאחר פטירתו של אבי ועקב כך סיום עבודתי כמלווה שלו במשך 18 שנה, עם הכנסה די גבוהה ואז ביום אחד זה נפסק ונאלצנו עם 4 ילדים לחיות ממשכורת חלקית על עבודתי בפיצרייה.
עם כניסתנו לפרוייקט ניתנו לנו הכלים להתמודד בעזרת אימונים אישיים והגענו למצב של הבנה והתעוררות. אשתי החלה ללמוד לתואר ראשון לשירותי אנוש בעזרת מלגות במכללת עמק יזרעאל, אני מעומד לתפקיד ניהולי במפעל הזנה שיוקם.
אני מועמד לתפקיד ניהולי במפעל הזנה שיוקם. בעזרת הכוונה,יעוץ ועזרה של אנשי הפרוייקט עמדנו מול כל המשרדים הממשלתיים, קיבלנו אישור לדיור ציבורי וכעת, לאחר מאבק לא קל ובלתי אפשרי לבד, ממתינים להכנס לדירת עמיגור".
מרגשים אותי תיאורי המשתתפים על השינוי הגדול שעוברת המשפחה, על מה שהפרויקט נותן להם, על התמיכה בכל היבטי החיים, על השמחה שבאפשרות לצאת לטיול עם הילדים, על החברויות חדשות בין נשים אתיופיות ונשים חרדיות, אימהות חד הוריות ומשפחות מרובות ילדים.
- הכותבת תמר ויטל היא מתנדבת בעמותת "להיטיב", לפרטים על העמותה היכנסו לאתר או במייל dganitybs@gmail.com .
- "בגוף ראשון
" - מדור המאפשר למתנדבים לספר בעצמם על פעילותם והמקום בו הם מתנדבים. חומרים ותמונות שלחו ל- shlomit-sh@y-i.co.il
וציינו - למדור "בגוף ראשון
". הפרסום בהתאם לשיקולי המערכת.
- לעדויות נוספות של מתנדבים לחצו כאן
.
- רוצים להתנדב? עמותת "רוח טובה
" מחברת בין אנשים הרוצים להתנדב וארגונים הזקוקים לעזרת מתנדבים. העמותה מתאימה התנדבות לפי תחומי עניין, שעות נוחות ואיזור מגורים. היכנסו
או התקשרו ל-9093*.