דוקטור, שאלה: למה יש לנו שקע מתחת לאף?
אולי אתם פשוט רגילים אליו אז לא שמתם לב שהוא נמצא אצל כולנו, השקע הזה מתחת לנחיריים. אז למה בעצם אנחנו צריכים אותו ואיך הוא נוצר?
תתקרבו, עוד קצת: כן - שמתם לב שלכולנו יש שקע בין הנחיריים לשפתיים? ודאי ששמתם לב, אך מרוב שהתרגלתם לראות אותו אצל כולנו כבר שכחתם בקיומו. אז איך הוא נוצר ולמה אנחנו צריכים אותו?
התשובה לכך נעוצה בעבר שלכם במעמקי הרחם: בזמן התפתחות העובר קיימת נדידה של תאים לאזורים שונים, חלקם גם לקו האמצע. התנועה של חלקי הפנים יוצרת חיבור בין שני חצאי הפנים, ואותו חיבור יוצר את השקע האופייני, הקרוי פילטרום.
אגב, בלעדי נדידת התאים לכיוונים שונים, לא היה יכול להיווצר עובר תקין. ואכן, אצל עוברים בהם קיים ליקוי באותו תהליך של נדידה אינטנסיבי, מופיעים מומים מולדים קשים. אבל עליהם נדבר בהמשך.
מימי האדם קדמון
נחזור לשקע: אצלנו הוא אינו בעל תפקיד פיזיולוגי משמעותי, אולם על פי ההערכות, אצל האדם הקדמון שיפר השקע את חוש הריח כאשר סייע להובלת הריחות בריכוז גבוה יותר אל תוך הנחיריים ומשם למעמקי האף.אורך וגודל השקע אינו דומה אצל כולנו: הוא נקבע על פי הגנטיקה ומשתנה מאדם לאדם. השקע עשוי להיות ארוך יותר, קצר, עמוק או שטוח. הקטע עצמו כולל פחות זקיקי שיער, ולכן אצל גברים המגדלים זיפים, נראה איזור השקע פחות צפוף שיער.
אז מה תפקידו של השקע אצל בני האדם? לרוב, חשיבותו המרכזית אצל אנשים בריאים היא אסתטית, שנועדה גם לאפיין הבעות פנים. אבל תפקידו החשוב יותר של הפילטרום הוא בעצם הימצאו.
השקע חייב להיות בעל מראה תקין, אצל כל אדם, שכן צורה חריגה שלו או עיוות מסמנים התפתחות לא תקינה של העובר, כלומר חשש למומים מולדים.
ואכן, שקעים חריגים או היעדר שלהם, מופיעים בכמה תסמונות רפואיות נדירות: למשל, בתסמונת הקרויה "סינדרום האלכוהול העוברי" ממנו סובלים תינוקות לאמהות שצרכו אלכוהול בכמויות גדולות בהריון, השקע שטוח יותר.
בתסמונת וויליאמס בה קיימים ליקויים שכליים ומנטליים ישנו שקע ארוך, ואילו בתסמונות אחרות כמו סינדרום דיג'ורג' בו קיימים מומי לב וחסר חיסוני, ישנו שקע קצר.
יש לכם שאלה לדוקטור? שלחו אלינו, ונפרסם