שתף קטע נבחר

 

הלינץ' במג'דל שמס: הכוחות הונחו לא לעבור בכפרים דרוזיים

ל-ynet נודע כי אתמול בצהריים הופצה הנחיה בצה"ל לא להעביר פצועים סורים דרך כפרים דרוזיים, זאת על רקע המתיחות הרבה. למרות זאת, בשל היעדר ציר חלופי, חצתה השיירה שהותקפה את שולי מג'דל שמס באבטחה דלילה. הנסיעה הסתיימה ברצח. הנהגת הדרוזים: למצות את הדין עם המעורבים

 

הלינץ': צפו בהדמיה    (צילום: אביהו שפירא )

הלינץ': צפו בהדמיה    (צילום: אביהו שפירא )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אירוע הלינץ' אמש (ב'), שבו רצחו תושבים דרוזים פצוע סורי שהובל באמבולנס צבאי ליד נווה אטי"ב, מעסיק מאז הלילה הן את המערכת הצבאית והן את הנהגת העדה בישראל. בתום כינוס חירום של מנהיגי הדרוזים פורסמה מטעמם הודעה שבה גינו בחריפות את המעשה וקראו להרגעת הרוחות: "מדובר במעשה נפשע, המנוגד לחלוטין לערכי העדה הדרוזית אשר נודעה מדורי דורות בסיוע ובעזרה לזולת, גם כאשר מדובר באויבים. כל פעולת מחאה צריכה להיות במסגרת גבולות החוק בלבד. יש להגיע למעורבים באירוע ולמצות עמם את הדין".

 

בהודעה צוין כי מעשים מסוג זה עלולים לפגוע בדרוזים בסוריה ובניסיונות לסייע להם. עם זאת הודגש כי ראיונות בתקשורת עם מורדים המאושפזים בישראל שמצהירים שיתקפו דרוזים עם חזרתם ללחימה בסוריה "נותנים קרקע פורייה למעשים נפשעים ובלתי תרבותיים".

 

הרקע לאירועים נעוץ במלחמת האזרחים בסוריה, שם עומדים הכפרים הדרוזיים הנחשבים תומכי אסד בסכנת מתקפה של כוחות המורדים. עקב כך, בשבועות האחרונים תוגברה האבטחה בבית החולים בנהריה על ידי המשטרה. במוצאי שבת אף פוזרה במקום הפגנה של תושבים דרוזים שמחו נגד המשך הטיפול במורדים הפצועים.

 

איך ניתן היה למנוע את הלינץ' אמש ברמת הגולן? בפיקוד צפון ממשיכים היום לתחקר את התקרית, שבמהלכה שלף המון זועם שני פצועים סורים מאמבולנס צבאי ותקף אותם באכזריות לנגד עיני החיילים שהובילו אותם לטיפול בבית החולים. מעדויות של חיילים המשרתים במפקדת החטיבה המרחבית חרמון, שצוות רפואי שלה היה זה שהוביל את הפצועים, עולה תמונה מדאיגה של חוסר אונים והיערכות ראשונית לא מספקת.

זירת הלינץ', הבוקר ואמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זירת הלינץ', הבוקר ואמש(צילום: AFP)

באמבולנס הצבאי, שאינו ממוגן מירי או מזריקות אבנים, נסעו חובשי המרפאה שאינם לוחמים, וזאת בדומה למאות מקרים קודמים שבהם הובלו פצועים סורים לבתי החולים בצפת, בנהריה או בחיפה. אלא שכבר אתמול בבוקר נדלקה נורת אזהרה, עם יידוי אבנים לעבר אמבולנס צבאי שהוביל פצועים סורים ביציאה מהכפר הדרוזי חורפיש - מעשה שעל פניו חמור אף יותר: חורפיש הוא כפר דרוזי שנמצא עמוק יחסית בשטח ישראל, בגליל העליון, ובניגוד לתושבי מג'דל שמס, האזרחים בחורפיש משרתים בצה"ל וחלקם אף נושאים דרגות קצונה בכירות.

 

בעקבות התקרית בבוקר הופק לקח ראשון ולפיו אין לנסוע עם פצועים סורים דרך כפרים דרוזיים. אלא שלקח זה לא יושם: הכוח הרפואי מחטמ"ר החרמון נסע בערב דרך מג'דל שמס מאחר ששני הפצועים נאספו מהר החרמון, וכביש היציאה היחיד מההר חוצה את שולי הכפר, בקטע שבין השער הצהוב בכניסה למתחם אתר החרמון לבתים הראשונים של הכפר.

 

כ-150 תושבים דרוזים ארבו לשיירה בעיקולים שיורדים מהשער לפנייה שמובילה לקריית שמונה. השיירה ניסתה להימלט מהם והמשיכה לכיוון נווה אטי"ב, בזמן שההמון יידה סלעים ואבנים על האמבולנס. בכביש החשוך על צלע ההר, בקטע שבין מג'דל שמס לנווה אטי"ב, הצליחו ההמונים לעצור את השיירה ולתקוף את הפצועים.

 

"לא עוזרים לאיסלאמיסטים"

שאלה שנותרה פתוחה היא אם מבצעי הלינץ' ליד נווה אטי"ב ומיידי האבנים בחורפיש קיבלו מידע מוקדם על מעבר האמבולנסים הצבאיים וזהות הנוסעים בהם. התקיפה בחורפיש אירעה סמוך לשעה 4:00 לפנות בוקר. האם מדובר היה במקרה שהפורעים נתקלו באמבולנס, או שהם ידעו על כך מראש?

 

המשמעויות של קבלת מידע מראש על הגעת פצועים מרחיקות לכת, הן מחשש שיש מי שמתצפת על בית החולים הצבאי באזור הגבול - שממנו מועברים הפצועים הסורים לשטח ישראל - והן מחשש שיש גורמים בצבא שאפשרו למידע לדלוף ואף חמור מכך.

 

גורם צבאי המעורה בפרטי התקרית אמר ל-ynet: "החיילים שהותקפו אינם לוחמים, אין להם אמצעים לפיזור הפגנות או יכולת וניסיון להתמודד במצב כזה קיצוני. הם הפתיעו אותם. החיילים בשיירה היו בודדים מול יותר מ-100 איש. הם סיפרו שלהמון היה רצח בעיניים. הם באו לעשות שפטים בשני הפצועים. השוטרים הצבאיים היו שם סטטיים לחלוטין, בהלם, לא ידעו איך להגיב".

שמשות מנופצות. האמבולנס שהותקף אמש (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
שמשות מנופצות. האמבולנס שהותקף אמש(צילום: אביהו שפירא)

הפגנות במג'דל שמס אחרי רצח הפצוע הסורי ()
הפגנות במג'דל שמס אחרי רצח הפצוע הסורי

נכון לעתה מסתמן שצה"ל ימשיך להעניק סיוע הומניטרי לפצועים שיגיעו לגבול, אך כצמה צעדי מנע יינקטו כדי לצמצם את החיכוך הפוטנציאלי במצבים דומים בעתיד. "זה לא אמור להיות מבצע צבאי להביא שני פצועים מהגבול", הוסיף הגורם הצבאי. "הם יכלו לעשות זאת גם בצומת כוח או להפגין מול בתי החולים. מדברים על 'צבא, צבא, צבא', אבל זה שטח מדינת ישראל. נקבע את התנאים לפינוי פצועים, ואם צריך לסגור שטחים - נסגור שטחים".

 

בצה"ל דוחים את הטענות שלפיהן ישראל מסייעת לארגון המורדים האיסלאמיסטי ג'בהת א-נוסרה הנלחם במשטר אסד. גורם צבאי בכיר אף הדגיש גם כי גם שני הפצועים הסורים שהותקפו היו אזרחים. בכירים בצה"ל טוענים בימים האחרונים שגורמים מסוימים מנסים להפיץ שקרים בנושא בקרב הדרוזים תושבי צפון הרמה, אף שבכפרים הדרוזיים הסוריים הסמוכים לגבול נשמר שקט יחסי ביממות האחרונות ואין שום חשש נראה לעין מטבח בדרוזים הסורים.

 

"תקיפת הפצועים הסורים – מוצדקת"

זמן קצר אחרי התקרית החלו ערוצי טלוויזיה סוריים המזוהים עם משטר אסד לדווח עליה בדפי הפייסבוק שלהם. חלקם כינו את תוקפי האמבולנס "בני עמנו הגיבורים". עיתונאי המזוהה עם המשטר הסורי כינה זאת "פעולה הירואית". בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" נכתב: "שני טרוריסטים מג'בהת א-נוסרה נהרגו אחרי שגיבורי הגולן (הכבוש) תקפו אמבולנס ציוני שהעביר אותם לטיפול באחד מבתי החולים של יישות האויב הישראלי".

 

חרף התגובה הנחרצת של מנהיגי העדה הדרוזית בישראל, תושבים ממג'דל שמס ששוחחו עם ynet מאיימים שימשיכו לחסום הגעת פצועים סורים לקבלת טיפול בבתי חולים בישראל. חלקם הצדיקו את תקיפת הפצועים הסורים אמש. "האירוע אתמול התרחש בגלל הכעס על רציחת אחינו הדרוזים בסוריה והעזרה שמעניקה מדינת ישראל לאנשי ג'בהת א-נוסרה, שעומדים מאחורי רצח קרובי משפחותינו", אמר חסן כף-אלדין. "אנחנו, הדרוזים הסורים, מקווים לשלום ולא רוצים בעיות,

אבל כשתוקפים אותנו לא נשב בשקט".

 

חסן אבו סאלח, גם הוא תושב מג'דל שמס, הוסיף: "אנחנו נגד האירוע שהתרחש אתמול. הדרוזים מחפשים שלום ושקט ולחיות ביחד, אבל כבר ארבע שנים מדינת ישראל פותחת לאנשי ג'בהת א-נוסרה את הגבול ותומכת בהם, וזה מה שגורם לכעס אצל הדרוזים. המקרה של אתמול זה כמו אדם שעושה פיגוע בירושלים אז יורים בו. על ישראל לסגור את הגבולות ולא להביא את הפצועים לכאן על חשבון הדם שלנו".

 

תושבת מג'דל שמס הוסיפה: "בדרך כלל אנחנו הדרוזים מתייחסים לאסירים ופצועים בצורה הכי טובה ומכבדים אותם. אבל כשאנחנו רואים אנשים שפוגעים בקרובי משפחתנו, אז אין לנו סיבה להתחרט על תקיפתם. אני בטוחה שאם אמבולנס צבאי יעבור שוב עם פצועים סורים השייכים לארגונים יהיה מקרה דומה למה שהתרחש אתמול. הצעירים אצלנו מוכנים להקריב את חייהם, העיקר לא לפגוע באחינו הדרוזים שבסוריה ולא לעזור לפצועים מארגוני הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים