בלי תקן, בלי מערכת אבטחה: "יכלו להיות עשרות הרוגים באולם"
14 שנה אחרי אסון אולם ורסאי בירושלים, נדמה שדבר לא נלמד. חקירת נסיבות האסון באולם "עדיה" שבו נהרגה אביבה חיון מתמקדת במהנדס שאישר את מתקן התאורה הענקי שקרס. במסמכי הבנייה התברר כי אין תקן לנברשת שכזו. החוקרים צפו בווידאו, וראו מלצר שחייו ניצלו בשבריר שנייה
"ברור שמדובר ברשלנות, השאלה רק מי אחראי לזה", אמר אמש (יום ג') ל-ynet גורם המקורב לחקירת האסון באולם "עדיה" ביבנה שבו נהרגה אביבה חיון (54) מקריסת מבנה תאורה. מוקדם יותר הובאה למנוחות במושב אמונים, סמוך למקום מגוריה. כבר עתה - בשלב ראשוני של החקירה - מתבררת תמונה של מחדל חמור לכאורה. מתקן התאורה נבנה ללא תקן וללא פיקוח וגם ללא מנגנון שהיה אמור לבלום אותו במקרה שיתנתק מהתקרה.
החוקרים ממפלג ההונאה במשטרת מחוז מרכז גבו עשרות עדויות עדויות וצפו בקלטת של האירוע. הם נדהמו לחזות באחד המלצרים שגשר התאורה פספס אותו בשבריר שנייה, רגע לפני שעבר עם מגש עמוס באוכל. אביבה חיון נכנסה לאזור ממש באותו הרגע וגשר התאורה קרס עליה.
חוקרי יחידת ההונאה של משטרת מחוז מרכז ממשיכים לחקור את האירוע ולאסוף ראיות. בעלי האולם, מהנדס ששימש יועץ בטיחות וכן אחד מאנשי הצוות באולם חשודים בגרימת מוות ברשלנות והם עוכבו לחקירה. כמו כן נגבו עדויות מ-14 פצועים, מאדריכל וממעצב פנים שהועסק באולם, ממפעילי תאורה ואורחים. בסך הכול נגבו עדויות מעשרות בני אדם.
חוקרי המשטרה גם בחנו את סרט הווידאו של החתונה ואת סרטוני מצלמות אבטחה. במשטרה אומרים שיחקרו באזהרה מעורבים נוספים. קצין אג"מ מרחב שפלה ותובע הרישוי המחוזי הוציאו צו סגירה ל-30 יום לאולם בהסכמת בעלי האולם. תוקף הצו ייבחן שוב לאחר תיקון הליקויים וקבלת אישור מגורמי המקצוע.
בעלי האולם, אחד העובדים ששימש כמנהל והמהנדס עוכבו לחקירה במפלג ההונאה של משטרת מחוז מרכז. אחד מבעלי המקום סיפר בחקירה שמשפחתו הייתה באולם וכי הוא קיבל את כל האישורים הנדרשים על-פי החוק. "אמרו לי שהכול בסדר עם המתקן הזה", אמר לחוקרי המשטרה שנוטים להאמין לו. פרקליטו אבי חימי מסר אתמול אחר הצהריים כי "מדובר בכוח עליון". יש לציין כי באולם הסמוך היה מתקן דומה שלא התמוטט והוא נבחן גם כן. חוקרי המשטרה שהגיעו אל מסמכי הבנייה של המתקן גילו שאין תקן למתקן שכזה וכי הוא נבנה על סמך תוכנית עבודה שהוכנה בישראל ללא בדיקה של מכון התקנים או גוף מפקח כלשהו.
המתקן הורכב על-ידי מסגרים לפי בקשת עבודה, וכאמור - לא צויד במנגנון שהיה אמור לאבטח אותו במקרה של נפילה. "פשוט לא להאמין שמתקן כזה עם מנוע שעולה ויורד נבנה בצורה כה חובבנית", אמר אותו גורם. "המזל הגדול, אם אפשר להגיד, שהיה באירוע הזה, הוא העובדה שגשר התאורה נבנה מעל לבר ולא מעל רחבת הריקודים שאז היו עשרות הרוגים", אמר גורם משטרתי.
הבעלים: "אני בהלם". המשפחות: "לא כועסים"
כיממה לאחר האסון הקשה, נפגש אמש עובדיה כהן, מבעלי האולם, עם משפחות הפצועים המאושפזים בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. "אנחנו בהלם מכל הבלגן שקרה", אמר, והציע את עזרתו למשפחות, שבתגובה מסרו כי הן לא מייחסות לו כל אשמה באירוע.
"לבי עם כל משפחות הפצועים", הוסיף כהן, שאף היה אחד מהאורחים באירוע אמש. "אנחנו עושים את הכול כדי שיהיה הכי טוב לכל המשפחות, ועוזרים לכל הזוגות שאמורים להתחתן בימים הקרובים. אנחנו בהלם מכל הבלגן שקרה. תנחומיי למשפחת חיון". כהן מחזיק בבעלות של האולם שבו התרחש האסון ביחד עם אשתו וכמה אנשים נוספים.
כפי שגם מסרו באי כוחם של מנהלי האולם מוקדם יותר היום, כהן חזר והדגיש כי לאולם היו את כל האישורים הדרושים וניסה להסיט את האש, זאת על אף שנחשף כי מאז חודש ספטמבר פועל האולם ללא רישיון. "יש לנו אישורים בשביל הכול, וכל האישורים אצל המשטרה. בגלל זה קיבלנו אישור מהמשטרה ומכיבוי אש ומכל הגורמים".
יוסי ארביב, אביו של אחד הפצועים, סיפר על המפגש עם כהן, שאותו מכיר זה 15 שנה. "הוא בא לפה עם פנים נפולות, רואים שלא קל לו בכלל", אמר. "אתה רואה שכואב לו, אתה רואה שזה לא הוא, זה לא עובדיה כמו שאני מכיר אותו. שאלתי אותו איך זה קרה, הוא טען שמכון התקנים היו ארבע שעות, בדקו את המתקן, אין שום תקלה במתקן, הם לא יודעים איך זה נפל". הוא הוסיף כי המשפחות לא הביעו כעס בפני כהן: "אני מאמין שהוא לא עשה את זה בכוונה".
ממסמכים שהגיעו לידי ynet עולה כי עיריית יבנה הגישה כתב אישום נגד הבעלים, אך האולם המשיך לתפקד כרגיל. במהלך הדיון בבית המשפט עלה מדברי התובעת העירונית שלאולם אין אישור כיבוי אש ואין אישור משטרה. היא התריעה וביקשה לא לתת לבעלים אפשרות להמשיך ולהפעיל את האולם: "המדובר בעסק של אולם אירועים פעיל שמתנהל מאז חודש ספטמבר ללא רישיון עסק. אין אישור כבאות אין אישור משטרה ואין אישור משרד הבריאות". כאמור ניסו מוקדם יותר עורכי הדין של בעלי אולם "עדיה" לנסות להסביר כיצד פעל המקום ללא רישיון ולהתנער מאחריות: "האולם פעל על פי כל הוראות הדין בלי יוצא מן הכלל. מדובר באירוע כבד, קשה, חמור, שהוא למעשה כוח עליון".