פרשת שבוע: לא לקבל החלטה על בסיס רגש
אחד מהמנהיגים הבולטים בתורה, משה רבנו, לא הורשה להיכנס לארץ ישראל משום שקיבל החלטה מוטעית בשל עומסים רגשיים. לעיתים, דחיית קבלת החלטה אפילו ביום, עד חלוף תחושות הבטן הראשוניות, עשויה לסייע
(במדבר כ, 5-3, 8-7, 12-11)
- לטורים נוספים של פרשת שבוע כלכלית
עם ישראל מגדיש את הסאה הן בתדירות והן בעוצמת התלונות שהוא מביא בפני משה, ומצליח לשבור את האיפוק שלו. באירוע ב"מי מריבה" מאבד משה את יכולת שיקול הדעת הצלולה וטועה: אולי מתוך תחושות של חוסר אונים ועייפות מכה משה על הסלע ולא מדבר אליו, כפי שאלוקים מצווה אותו. טעות זו עולה למשה במחיר הכניסה לארץ ישראל. משה, שמנהיג את העם במשך כל כך הרבה שנים ומוליך אותו בהצלחה גם בעתות משבר, לא זוכה להיכנס לארץ ישראל.
סיפור מי מריבה מלמד אותנו על הדרישות הנוקשות והגבוהות מבעלי תפקידים בכירים. בעל תפקיד בכיר אינו יכול להרשות לעצמו לטעות בשל "עייפות החומר". מנהיג או מנהל בכיר חייבים להיות מודעים לעומסים הרגשיים המופעלים עליהם ולהכיר במגבלותיהם האנושיות, ובעיקר – לקבל תמיד החלטות מתוך שיקול דעת וצלילות.
מוטב לפעמים לדחות, ולו במקצת, קבלת החלטה, כאשר מרגישים שהיא נעשית מתוך עומס רגשי. דחיית קבלת החלטה אפילו ביום, עד חלוף תחושות הבטן הראשוניות, עשויה לעתים לסייע; ובמקרים שבהם אין הדבר אפשרי, כדאי להיוועץ בגורם נוסף, אשר אינו מעורב רגשית ויכול לתמוך בקבלת החלטה מתוך התבוננות שכלתנית נטולת מעורבות רגשית.
לאסוף מידע לפני קבלת החלטה
בספר בראשית אפשר למצוא זוויות הסתכלות נוספות על סוגיית "קבלת החלטות" מלבד זו שראינו כאן בפרשת השבוע שלנו פרשת חוקת.
ויָּקֻמוּ מִשָּׁם הָאֲנָשִׁים וַיַּשְׁקִפוּ עַל פְּנֵי סְדֹם וְאַבְרָהָם הֹלֵךְ עִמָּם לְשַׁלְּחָם: (בראשית יח, 16)
לפני שיצאו המלאכים מבית אברהם בדרכם לסדום, עמדו בבית אברהם והשקיפו על סדום. אומר המלבי"ם: "שכאשר ראו גודל מדת הגמילות חסד הנעשה בבית אברהם, כן גדל לפי ערך זה עוון סדום שנהגו בזה בהפך. וזה שאמר שמשם השקיפו השקפה לרעה על פני סדום". המלאכים הציבו את התנהגותו של אברהם כרַף, שביחס אליו נמדדו התנהגויות של אחרים, ועל סמך אומדן זה גובשו דעות ונתקבלו החלטות.
בבואנו לקבל החלטות עלינו לבסס תחילה את הרף, שלפיו אנו מעוניינים למדוד ולהעריך את המידע, ולבדוק אם הרף שהצבנו הוא נכון לנו ולסביבה הנבדקת.
וכן: אֵרֲדָה נָּא וְאֶרְאֶה הַכְּצַעֲקָתָהּ הַבָּאָה אֵלַי עָשׂוּ כָּלָה וְאִם לֹא אֵדָעָה: (בראשית יח, 21)
לפני שאלוקים מחליט סופית לכלות את העיר סדום, הוא מציע שיירד לראות בעצמו מה באמת קורה שם. מדוע עורך אלוקים את הבדיקה הזו, אם כבר קיבל, לכאורה, את ההחלטה להחריב את העיר?
בארגונים רבים – במיוחד בעלי מבנה היררכי – אין הרבה נקודות חיכוך או מפגש בין דרג מקבלי ההחלטות ובין הדרג הפועל בשטח. התורה מרמזת לנו כאן כי במקרים, שבהם לפועל היוצא של ביצוע ההחלטה קיימת השלכה מעשית על הנפשות הפועלות, מן הראוי כי מקבלי ההחלטה "יירדו לעם" לראות ולהתחכך עם הנעשה בשטח. חיי הנפשות הפועלות הם בעלי משמעות וצריכים להיכלל במסגרת מערכת השיקולים המובאים בחשבון לפני קבלת החלטה.
ובמילים פשוטות: הירגעו, קחו אוויר, הציבו רף והתחככו בשטח. בהצלחה בקבלת ההחלטות!
מרים שפיר היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע