תחקיר: מוטי אמסלם - אורח חייו של החייב
חובות של מיליונים? רשימה ארוכה של נושים? כינוס נכסים? יו"ר הפועל אילת לא מתרגש. דו"ח מיוחד שהוגש לבית המשפט מעלה בין היתר חשד לניהול אורח חיים שאינו הולם פושט רגל. אמסלם: "כל מי שפנה למפרק, קיבל ביד רחבה"
הליך כינוס הנכסים של מי שמכונה "יושב ראש הפועל אילת," אינו חדש. הוא החל בינואר אשתקד לבקשת אמסלם, שהצהיר כי חובותיו נאמדים בסך 3,094,333 שקל, ושמספר נושיו הוא עשרה. נכון ליום מתן צו הכינוס, נפתחו נגדו שישה תיקי הוצאה לפועל. מתוך הסכום הנ"ל, אישר המנהל המיוחד שמינה ביהמ"ש סכום של 1,171,559 שקל שיוחזרו במסגרת כינוס הנכסים. בין נושיו העיקריים מס ההכנסה, בנק מרכנתיל דיסקונט והבנק הבינלאומי הראשון. לא כל הנושים נתנו הסכמתם להסדר.
גם עברו של העסקן המזגזג בכדורסל הישראלי מוכר וידוע. תחת ניהולו של אמסלם התרסק בעבר מועדון הכדורסל גבעת-שמואל, ואחר-כך גם מועדון כדורסל הבקעה. בזכות תעלולי רישום באיגוד הכדורסל, מצא עצמו שוב בליגת העל, הפעם כיו"ר הפועל אילת.
הדיווח המפורט שהגיש ביום 31.5.15 עו"ד אופיר יצחק, המנהל המיוחד שמינה ביהמ"ש, חושף פרטים שלפיהם גם בפרק הנוכחי, התנהלותו של אחד העסקנים הבכירים בכדורסל הישראלי, חבר הנהלת איגוד הכדורסל ודירקטוריון המינהלת, בעייתית בלשון המעטה. בדיקת ביהמ"ש נעשתה בעקבות טענות שהעלו חלק מנושיו, ולפיהן אמסלם בן 57-ה מוסר לכונס הנכסים מצגי שווא באשר למצבו הכלכלי. בעקבות ממצאיו, המליץ עו"ד יצחק להמשיך בהליך הכינוס, אך להעלות את הסכום שהחייב מעביר מדי חודש - 500-מ שקלים בחודש 2,500-ל - לצד מימוש מכירה של דירת מגורים בגבעת שמואל שמחציתה נמצאת בבעלותו. שווי הדירה כולה מוערך בקרוב למיליון שקלים.
כאמור, המנהל המיוחד מתח ביקורת נוקבת על התנהלותו של אמסלם, אך קבע כי לאור הנסיבות המיוחדות הוא ממליץ למצות את הליך פשיטת הרגל, בדרך של הכרזת החייב כפושט רגל ואישור תוכנית פירעון. בפרק המסקנות וההמלצות לקראת הדיון בביהמ"ש המחוזי בת"א בפני השופטת חנה פלינר ,20.10.15-ב נאמר: "סה"כ יהא על החייב לשלם 581,000 שקל." כל זה אינו מפריע להפועל אילת (שמעסיקה אותו כיו"ר),לאיגוד הכדורסל (שם הוא מכהן כחבר הנהלה) ולמינהלת ליגת העל (שבה הוא חבר בכיר בדירקטוריון). שלשום, בגמר הפלייאוף על האליפות מול הפועל ירושלים, הוא התראיין כיו"ר הקבוצה. בטקס סיום העונה שערכה המינהלת בסוף השבוע שעבר במלון הילטון בת"א, התכבד אמסלם בהענקת גביע השחקן המצטיין של הפלייאוף. אין ספק, בניגוד לתשלום חובותיו, במוסדות הכדורסל האיש ממצה את מעמדו.
יו"ר או יועץ מקצועי?
באילת מועסק אמסלם כארבע שנים וחצי תחת הבעלים, ידידו דורון הרציקוביץ', בתחילה בחברת "קומספורט," ולאחר מכן ב"קומספורט אילת." לפי דיווחיו לבית המשפט, בהפועל אילת הוא משמש כ"יועץ מקצועי" בלבד, תמורת שכר חודשי של 10,500 שקל, שהם 6,600 נטו, בנוסף לרכב צמוד. לבודק המיוחד סיפר כי הוא מקדיש לקבוצה שעתיים-שלוש ביום בלבד, ומצטרף לנסיעות למשחקים. מעניין, אבל באתר איגוד הכדורסל ובפרסומים בכלי התקשורת, אמסלם מוגדר כיו"ר הקבוצה.
עו"ד יצחק מסייג בסיום המלצתו כי "הדו"ח מוגש באישורו של הכונס הרשמי וכפוף לסילוק מחדלי החייב בנושא הגשת דו"חות חודשיים ומיצוי יכולת ההשתכרות. בדו"ח שהועבר לביהמ"ש נאמר: "יש מקום להניח כי באפשרותו של החייב להגדיל את השתכרותו באופן משמעותי, לפחות לסך של 8,500 שקל לחודש."
אז האם אכן מדובר ביו"ר שיכול להשתכר יותר? בתצהיר שהגיש דורון הרציקוביץ' לבית המשפט ,31.3.14-ב הוא מאשר כי החברה בראשותו משלמת את שכרו של אמסלם, וגם עבור מגוריו, רכבו והטלפון הנייד שלו. מימון המגורים לא מופיע משום מה בדיווחים שמסר אמסלם לבודק מטעם בית המשפט.
גם בתמונות שהפיצה בשבוע שעבר בפייסבוק יעל ברנדווין-הרציקוביץ', מנכ"לית הקבוצה, היא מכנה את אמסלם - היו"ר שלנו. ועוד פרט מעניין: חיים ברנדווין, אביה של מנכ"לית הפועל אילת, משמש כראש האגף הלוגיסטי באיגוד הכדורסל.
עו"ד יצחק ציין בדו"ח המפורט שלו כי אחדים מנושיו של אמסלם טענו שנתוני השכר שהציג החייב אינם תואמים את המציאות, וכי אינם כוללים הטבות שונות. לדבריהם מדובר בלינה בבתי מלון באילת והחזרי הוצאות שאמסלם נמנע מלדווח עליהם לכונס הרשמי, כפי שחויב בצו שהוצא לבקשתו. עו"ד יצחק כתב כי לא מצא סימוכין לטענות אלה, אך הדגיש כי לפי תלושי השכר שהגיש החייב בשנת ,2014 לא שולמו לו דמי הבראה שלהם הוא זכאי על פי חוק.
כהוכחה לצדקת טענותיהם בדבר אורח חייו של החייב, מצביעים חלק מהנושים על עמוד הפייסבוק של אמסלם. היו"ר שנמצא בהליך כינוס נכסים ויכול להחזיר רק 500 שקלים מדי חודש, מרבה לדווח שם על שהיותיו בשלושה בתי מלון באילת - "הרודס," "יו סוויט," "לאונרדו פלאזה" - לפני משחקי הבית של הקבוצה. לדיווחיו הוא נוהג לצרף צילומים פנורמיים ממרומי הקומות הגבוהות של בתי המלון היוקרתיים, ולעתים תכופות נוהג היו"ר השקוע בחובות לדווח גם על טיסותיו לעיר, על בילויים במסעדות ובמועדונים. לא רע עבור מי שמקבל ממעסיקו שכר של 6,600 שקל בלבד ורכב, לא מטוס, צמוד.
הפירוקים והנדודים עם הבוס
תקציר הפרקים הקודמים: אמסלם נחשב בעבר לידידו הקרוב של ראש מועצת גבעת שמואל לשעבר, זמיר בן-ארי, וסייע לו להיבחר. במהלך שנות כהונתו של בן-ארי, הוזרמו למועדון הכדורסל המקומי סכומים גבוהים במיוחד. ,2008-ב כשבן-ארי הפסיד בבחירות ליוסי ברודני והודח אחרי 11 שנות כהונה, הזרמת הכספים נגמרה.
גבעת שמואל התרסקה וירדה ללאומית, אבל האיש שהוביל אותה לשם ממש לא. ואמסלם לא היה לבד. 2009-ב צירף אותו ידידו דורון הרציקוביץ' למועדון כדורסל הבקעה - שאיחד את גבעת שמואל, קריית-אונו וגני תקווה, עד שלפני כשלוש שנים נסגרו גם שם הברזים המוניציפליים.
בהסבר שמסר בבקשה לכינוס נכסיו, טען אמסלם כי חובותיו נעוצים במועדון הכדורסל שהקים בגבעת שמואל, ושזכה לתמיכת העירייה וספונסרים שונים. לדבריו, 2010-ב נבחר ראש עיר חדש שבניגוד לקודמו הפסיק את התמיכות במועדון. לפי הבודק המיוחד מטעם בית המשפט, זה לא מנע מאמסלם להמשיך לתפעל את הקבוצה כרגיל, והחובות הלכו ותפחו.
לפי הדו"ח שהוגש לבית המשפט, נושיו של אמסלם טענו כי מדובר בחובות שצבר בחוסר תום לב, במצגי שווא ובעשיית מעשים הגובלים ברמייה. לדבריהם, אמסלם לקח מהם הלוואות למרות שידע כי לא יוכל להחזירן בשל הפסקת התמיכות בקבוצה. המנהל המיוחד קבע כי "טענות אלו אינן מופרכות," אף לנוכח דברי החייב כי המשיך בפעילות הקבוצה כרגיל, למרות שידע כי התמיכות הופסקו. יצוין כי במהלך התקופה בה שימש כיו"ר גבעת שמואל, במאי ,2005 נורה אמסלם בידי אלמונים כאשר יצא סמוך לחצות ממשרדו. הוא נפצע קל בשתי רגליו וטען בחקירת המשטרה כי אינו יודע מה הרקע למעשה. מקורביו הכחישו שהאירוע היה קשור להלוואות בשוק האפור. חקירת המשטרה לא הובילה לפתרון התעלומה.
אבל אמסלם, בניגוד למ.כ גבעת שמואל, ידע להתאושש יפה מאוד. הוא חבר לדורון הרציקוביץ' בקבוצה המאוחדת של מועדון כדורסל הבקעה, ומה שקרה בהמשך כבר ידוע: גם הבקעה נעלמה, אך שני החברים הצליחו להרים ראש בליגת העל. עם קריסת מועדון כדורסל הבקעה, חיפש הרציקוביץ' קבוצה אחרת שיוכל לשמש כבעליה. בתחילה ניהל מו"מ עם עמותת האוהדים של הפועל ת"א, אך בסופו של דבר שודך 2012-ב להפועל אילת שנהנתה מזכויות מ.כ. הבקעה - שפשוט נמחקה.
אילת, שהתרסקה בעצמה והידרדרה לליגה השלישית, קיבלה קיצור דרך בחזרה לליגה הבכירה - ככה זה במולדת התחמנויות הבלתי מוגבלות. אמסלם - שטען כי "מ.כ. הבקעה היא מפעל חיים בשבילי" - מצא מפעל חיים חדש.
"אם אוכרז כפושט רגל, אתפטר מכל תפקידיי"
שלום מוטי אמסלם, ראית את הדו"ח של המנהל המיוחד?
"לא ראיתי."
הדו"ח שהוגש לבית המשפט.
"הוא קבע כמה אני צריך לשלם."
עד היום שילמת 500 שקל בחודש, הוא קבע שמעכשיו תוסיף .2,000
"לא, אתה לא קורא את הנכון. הוא קבע סכום של 570 אלף שקל בשביל לסגור את התיק, בלי שום תשלומים כי אני לא רציתי. זה מקובל עליי וברגע שזה יקבל פסק דין אני אסיים את הפרק הזה בחיי."
הוא קבע 581 אלף שקל.
"אז חשבתי ,570 אני לא מתווכח. מקובל עליי 580-ה אלף שקל שאני מפריש לקופת החובות של גבעת שמואל. זה בתיאום איתי. אני מוכר דירה 50-ש אחוז ממנה בבעלותי. יותר פייר מזה"?
ומה עם הנושים?
"כל מי שפנה למפרק קיבל, וקיבל ביד רחבה."
זה לא מה שהם טוענים. החובות מעל שלושה מיליון.
"יש חוקים. לא נכנס לזה."
אתה יועץ במשרה חלקית באילת?
"כן, אני עובד שכיר."
אתה לא יושב ראש?
"יושב ראש זה תואר, אני שכיר של דורון הרציקוביץ'".
לפי הדו"ח אתה יועץ במשרה חלקית שעובד שעתיים-שלוש ביום ונוסע למשחקים.
"הוא לא כתב את זה ככה."
הדו"ח לפניי. כתוב שעתיים-שלוש ביום.
"האמת שזה שעתיים-שלוש ביום."
וההכנסות הן 6,600 שקל נטו ורכב צמוד בלבד.
"האמת שכן."
אבל אתה מבלה בבתי מלון בעיר, וטס חופשי לאילת.
"בתי מלון זה ספונסר של הקבוצה. זה אני, זה שיבק, זה השחקנים. איך אני נוסע על חשבוני."?
לפי הדו"ח משלמים לך רק שכר ורכב.
"הרציקוביץ' משלם את המלונות, טיסות, הכל, אבל זה ספונסרים, זה לא הוא משלם. יש לנו את זה בעסקה עם רשת המלונות ועם ישראייר. אני גם משתמש בזה כמו כולם."
המנהל המיוחד כתב שניצלת לרעה את הליך פשיטת הרגל, שקיים חשש לאי מיצוי הכנסות, שלא העברת דיווח מלא על הכנסות, וחשד לאורח חיים שאינו הולם פושט רגל וסבירות ליצירת חלק מהחובות בחוסר תום לב.
"לא קראתי דו"ח כזה."
לכן שאלתי אותך על העניין של בתי המלון, הטיסות.
"אז מה רצית, שאישן ברחוב"?
חס וחלילה, אבל יש דירות שהן לא סוויטות.
"אני לא ישן בסוויטות, אני מקבל חדר פשוט על בסיס מקום פנוי."
אין בעיה עם זה שאדם שמצוי בכינוס נכסים יכהן בהנהלת האיגוד ובדירקטוריון המינהלת?
"אם יוכרז עליי כפושט רגל, אתפטר מכל תפקידיי."
אתה ביקשת הליך של פשיטת רגל.
"ביקשתי תהליך של כינוס נכסים והחזרת חובות. יהיה דיון בספטמבר."
את חיים ברנדווין אתה הבאת לאגף הלוגיסטיקה באיגוד. אין פה ניגוד עניינים?
"זה בחור שמרוויח 2,000 שקל בחודש, מנהל מחסן. הוא בא, הציע את עצמו, אני אמרתי, יודעים כולם את הקשר שלי אליו. זה פנסיונר שחסך לאיגוד מיליוני שקלים. כשהתחילו לדבר על זה הוא הראשון שביקש לעזוב, ולא נתנו לו. ודרך אגב, אני לא בתפקיד באיגוד כבר חמש שנים."
הרציקוביץ': "מה זה עניינכם מה אני משלם לו"?
שלום דורון הרציקוביץ', הבעלים של הפועל אילת. ראית את הדו"ח האחרון של המנהל המיוחד מטעם בית המשפט בעניין כינוס הנכסים של מוטי אמסלם?
"לא."
יש שם כמה אמירות קשות.
"אני לא מטפל בזה בכלל, לא אגיב."
מה תפקידו, יושב ראש?
"הוא שכיר בחברה, פקיד."
לא יושב ראש?
"הוא פקיד. לא יושב ראש של החברה."
אתה משלם גם את מגוריו?
"הוא מקבל משכורת, זה הכל."
אבל יש תצהיר לבית משפט שאתה משלם לו גם מגורים.
"מה זה עניינכם בכלל מה אני משלם לו"?
למה לא שולמו עבורו דמי הבראה כמתחייב?
"כל מה שסוכם עם מוטי משולם לו לפי חוק."
לא מפריע לך להעסיק אדם שהסתבך בחובות ופירק קבוצות, חלקן ביחד איתך?
"אני עובד עם אמסלם הרבה שנים. הוא לא לקח לעצמו כלום, ואם היה איש לא ישר הוא לא היה עובד אצלי. אין לו נגיעה בכסף."
הוא רק לוקח הלוואות, צובר חובות, ולא מחזיר.
"אצלי הוא עוסק בקטע המקצועי בלבד."
מאיגוד הכדורסל נמסר: "לאיגוד לא הגיע דו"ח כזה. במידה ויגיע נפעל על פי התקנון."
מהמינהלת נמסר: "המסמך לא הגיע לידינו. אמסלם הבטיח לנו שהוא מטפל בתהליך".