שתף קטע נבחר

 

המאבטח המיתולוגי שסיכל פיגוע במטוס אל על בציריך לפני 46 שנה שב לזירה: "מרגש"

בפברואר 1969 הצדיעה המדינה למרדכי רחמים - מאבטח אל על שחיסל ראש חוליית מחבלים, ומנע פיגוע רב-נפגעים במטוס שהתכונן להמריא משווייץ. 46 שנה אחרי שהואשם שם ברצח - וזוכה, הוזמן רחמים לחזור ל"זירת הקרב": "בעקבות הפיגוע הזה הבינו שהמחבלים יתקפו בכל יעד ומטרה אפשריים"

 

"היה מרגש". מרדכי (במרכז) בשדה התעופה בציריך, השבוע ()
"היה מרגש". מרדכי (במרכז) בשדה התעופה בציריך, השבוע

"הביקור היה מרגש מאוד עבורי והיווה סגירת מעגל". 46 שנה אחרי שהצליח לסכל פיגוע רב-נפגעים במטוס אל על שהתכונן להמראה מציריך שבשווייץ, שב מרדכי רחמים, בן 69, לזירה שפעולתו ההרואית בה זיכתה אותו לתואר "המאבטח הישראלי המיתולוגי". רחמים, ששימש מאבטח של חברת התעופה הלאומית, ירה לעבר חוליית מחבלים שפרצה אז לעבר המטוס. בעקבות מעשיו הוא מונה בהמשך למאבטח של ראשת הממשלה גולדה מאיר.

 

ב-18 בפברואר 1969 פרצו ארבעה מחבלים למטוס בואינג 707 של אל על, שהתכונן להמריא מנמל התעופה הבינלאומי בציריך. על המטוס היו 17 נוסעים ו-11 אנשי צוות. המחבלים ירו לעבר תא הטייס ואל גוף המטוס ופצעו את חניך הטיס יורם פרס באורח קשה. חודש לאחר מכן פרס מת מפצעיו. רחמים, שהיה מאבטח המטוס, ירה לעבר המחבלים מחלון תא הטייס והצליח לחסל את ראש החוליה. כוחות הביטחון של שווייץ השתלטו לאחר מכן על שאר המחבלים.

פברואר 1969: הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על התקרית  (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
פברואר 1969: הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על התקרית (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

ההרצאה של רחמים השבוע ()
ההרצאה של רחמים השבוע

המוצגים מהתקרית נשמרו במוזיאון מקומי ()
המוצגים מהתקרית נשמרו במוזיאון מקומי

"זה היה מרגש בטירוף, גם בשבילי וגם בשביל כל החבר'ה שהשתתפו", סיפר רחמים ל-ynet אחרי החזרה הראשונה לנמל התעופה בציריך. "זאת הייתה הפעם הראשונה שתקפו מטוס אל על מהקרקע ופעם ראשונה שנחשף שאל על משתמשת במאבטחים חמושים. אחרי הפיגוע הזה הבינו שהמחבלים הולכים לתקוף אותנו בכל יעד ומטרה אפשריים, ולנסות לפגוע בבטן הרכה של המדינה".

 

רחמים אמר עוד כי "אחרי ההרצאה שלי והשחזור של האירוע, ירדנו לשדה התעופה, לאזור שבו היה הפיגוע. כמובן שמאז המקום השתנה מאוד, כבר בנו שם, אבל איכשהו הצלחנו לשחזר. הכי מרגש היה הביקור במוזיאון של משטרת הקנטון, כי הם שמרו את כל המוצגים: את שני הקלצ'ניקוב, את הרימונים, את מטעני החבלה שהכינו, וגם בנו מודל יפה של כל זירת האירוע".

 

אחרי התקרית החליטו הרשויות בשווייץ לעצור את רחמים ביחד עם חברי חוליית המחבלים שנותרו בחיים. אחרי כמה חודשים הועמד רחמים לדין בגין רצח, אולם במשפט הוא זוכה ואילו שלושת המחבלים נידונו ל-12 שנות מאסר. "הייתי עצור במשך חודש ימים במהלך כל החקירה, וכל הזמן היו ניסיונות לשחרר אותי בערבות עד המשפט", סיפר רחמים. "אחרי חודש של מאבק השוויצרים הסכימו לשחרר אותי בערבות. הייתי משוחרר בערבות במשך שישה חודשים, ובדצמבר 1969 זיכו אותי".

 

החזרה של רחמים ל"שדה הקרב" הייתה שיאו של אירוע מורשת שערכה תחנת אל על בציריך, ובו הוענק למאבטח אות הוקרה. באירוע השתתפו גם אנשי היחידה לאבטחת אישים של נמל התעופה הבינלאומי בציריך וכן שגריר ישראל בשווייץ יגאל כספי, נציגי אל על בשווייץ, נציגים של המשטרה הפדרלית ונציגי בית הספר למאבטחי מטוסים של המשטרה המקומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים