שתף קטע נבחר

 

כלא ומכות חשמל. הגיהנום של עיתונאי מצרים

דו"ח של ארגון למען זכויות עיתונאים חושף מספר חסר תקדים של עיתונאים שכלואים כיום במדינה הערבית - 18. "הרשויות מפעילות לחץ על כלי התקשורת לצנזר קולות ביקורתיים ונוקטות אלימות כלפי כתבים, כולל עינויים"

הפגנה בקהיר למען שחרור צלם העיתונות המצרי הכלוא מחמוד אבו זייד, הידוע בכינוי "שאווקאן" (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בקהיר למען שחרור צלם העיתונות המצרי הכלוא מחמוד אבו זייד, הידוע בכינוי "שאווקאן"(צילום: AP)

הם שוהים בתאים מלוכלכים וצפופים, סובלים מהתעללות פיזית, ובמקרים רבים עדיין לא נקבע מועד למשפטם: ארגון "הוועד להגנה על עיתונאים" (CPJ) פרסם היום (יום ה') דו"ח לפיו עיתונאים סובלים מאיומים חסרי תקדים במצרים של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. על פי CPJ, מצרים מחזיקה בבתי הסוהר שלה את מספר העיתונאים הגבוה ביותר מאז שהארגון למען עיתונאים החל לתעד את הנושא ב-1990.

 

עוד חדשות בעולם :

נס בג'ונגל: אם ותינוקהּ שרדו התרסקות מטוס

בכירים אמריקנים לאובמה: "ההסכם עם איראן לא טוב"

 

הארגון, שמושבו בניו יורק, מצא כי 18 עיתונאים מצריים לפחות נמצאים מאחורי סורג ובריח בגין סיבות שונות שקשורות לעבודתם העיתונאית.

 

משמאל לימין: פיטר גרסט, עיתונאי אוסטרלי ושני הכתבים מאל-ג'זירה מוחמד פהמי ובאכר מוחמד (צילום: AP) (צילום: AP)
משמאל לימין: פיטר גרסט, עיתונאי אוסטרלי ושני הכתבים מאל-ג'זירה מוחמד פהמי ובאכר מוחמד(צילום: AP)
"האיום בכליאה במצרים הוא חלק מאווירה כללית שבה הרשויות מפעילות לחץ על כלי תקשורת לצנזר קולות ביקורתיים ומפרסמות צווי פרסום בנושאים רגישים", מסר ה-CPJ.

 

האישום המיידי: השתייכות ל"אחים המוסלמים"

חאלד אל-באלשי, ראש הוועדה לחירויות התקשורת במצרים, אמר כי מספר העיתונאים הכלואים במצרים גבוה יותר ועומד על יותר מ-30. "אנו נמצאים באווירה הקשה ביותר לעיתונאות בתולדות מצרים", הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. סוכנות הידיעות לא הצליחה לאשר באופן עצמאי את מספר העיתונאים הכלואים במדינה הערבית.

 

"הוועד להגנה על עיתונאים" מסר כי העיתונאים הכלואים נאשמים על ידי הממשלה המצרית בהשתייכות או בקשר כלשהו לתנועת "האחים המוסלמים", שמוגדרת על ידי משטרו של א-סיסי ארגון טרור.

 

הפגנה מול בית משפט בברלין למען שחרור העיתונאי אחמד מנסור מאל-ג'זירה שמבוקש במצרים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה מול בית משפט בברלין למען שחרור העיתונאי אחמד מנסור מאל-ג'זירה שמבוקש במצרים(צילום: AP)
הרשויות במצרים טוענות כי "האחים המוסלמים" מהווים איום על הביטחון הלאומי" ומכחישות כל טענות להתעללות בעיתונאים הכלואים. חלק מהעיתונאים מכחישים כל קשר ל"אחים המוסלמים".

 

"מספרים לא מדויקים, דו"ח לא אובייקטיבי"

"המספרים הללו אינם מדויקים והדו"ח הזה אינו אובייקטיבי", מסר מקור ממשלתי לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא הוסיף שכל העיתונאים הכלואים עומדים בפני אישומים פליליים ולא הוכנסו לבית סוהר מסיבות של פוליטיקה או חופש ביטוי.

 

בדו"ח של ארגון CPJ עולה כי שישה עיתונאים נידונו למאסר עולם וכמה אחרים מוחזקים במעצר לפני פתיחת משפט ומבלי שהרשויות בכלל קבעו מועד למשפטם. "המעצרים של עיתונאים במצרים הם לרוב אלימים ומלווים בהכאות, התעללויות, פשיטות לבתי העיתונאים והחרמת רכושם", מסר "הוועד להגנה על עיתונאים".

 

"לרוב, תאי הכלא לא נקיים וצפופים. במכתבים ששלחו מהכלא כתבו כמה מהעיתונאים שלא פעם מונעים מהם אור של שמש במשך שבועות. אחרים תיארו התעללות באסירים, כולל שימוש במכות חשמל", נכתב בדו"ח שפורסם היום. ממשלת מצרים מכחישה את הטענות לעינויים.

 

העיתונאי שנעצר בגרמניה לבקשת מצרים. מנסור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העיתונאי שנעצר בגרמניה לבקשת מצרים. מנסור(צילום: רויטרס)

על רקע כליאתם של העיתונאים, מצרים רבים תומכים בנשיא א-סיסי, בייחוד משום שהוא הצליח לייצב את המצב הביטחוני במדינה לאחר שנים של כאוס פוליטי וחברתי בעקבות המהפכה ב-2011, שהפילה את משטרו של חוסני מובארק, וההפיכה הצבאית שהפילה את משטרו של איש "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי.

 

לפי ארגון CPJ, מלבד מאסר עיתונאים, דיכוי חופש העיתונות במצרים כולל גם הגבלות נוקשות על עיתונאים שגורמות לכך שאזורים שלמים במדינה הערבית "לא מסוקרים באופן חסר תקדים". חצי האי סיני, למשל, הוא אזור שבו נאסרת הכניסה לעיתונאים ושבו מנהל משטר א-סיסי מלחמה עזה בארגוני הטרור מאז הפלת מורסי ביולי 2013. עוד נמסר כי כלי תקשורת מקומיים בסיני מקבלים איומים גם מצד הממשלה המצרית וגם מצד הארגונים האיסלאמיסטיים הקיצוניים באזור.

 

המשטר המצרי טוען כי האיסור על עיתונאים להיכנס לסיני נובע מסיבות ביטחוניות ומהרצון להגן על חייהם. "העיתונות בסיני מתה", ציטט ארגון CPJ כתב בצפון סיני. "הדיווח היחיד שאנחנו יכולים לספק הוא מה שהצבא מספר לנו. כל דבר אחר הוא בגדר משאלה להיכנס לכלא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנה בברלין למען שחרור עיתונאי אל-ג'זירה שמבוקש במצרים
צילום: AP
מומלצים