הפלסטינים בהאג: הוגש מידע על "פשעי ישראל"
בניסיון לעודד את בית הדין הפלילי הבינלאומי לפתוח בחקירה מקיפה של מעשי ישראל בגדה ובעזה, הגישו הפלסטינים מסמכים על "פשעי" ישראל בהתנחלויות, בעזה וכלפי האסירים. משרד החוץ: "פרובוקציה"
הפלסטינים - תחת השם "מדינת פלסטין" - הגישו אחר הצהריים (יום ה') לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מידע ראשוני נגד ישראל על מה שהם מכנים "פשעים" בשלושה נושאים: הבנייה בהתנחלויות, רצועת עזה והאסירים. המטרה של הגשת המסמכים היא לשכנע את התובעת הכללית של בית הדין פאטו בנסודה לפתוח בחקירה נגד ישראל.
דובר משרד החוץ עמנואל נחשון הגיב למהלך הפלסטיני "הצעד הזה הוא לא יותר מפרובוקציה ומניפולציה על בית הדין בהאג. אנו מקווים שהתובעת לא תיפול במלכודת הזו", אמר נחשון.
ערב הגשת המסמכים אמרו הפלסטינים כי המידע שיעבירו לבית הדין יהיה מידע כללי ומידע סטטיסטי על הכיבוש הישראלי, ואילו מידע ספציפי יותר הם שומרים להמשך. זו אמנם הפעם הראשונה שבה הפלסטינים מגישים חומר נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי, אך לא מדובר בתלונה רשמית אלא בחומר כללי שמטרתו היא כאמור לשכנע את התובעת לפתוח בחקירה נגד ישראל בגין פשעי מלחמה. אין משמעות הדבר שחקירה שכזאת תיפתח.
חבר הוועדה שהגישה את המסמכים, מוסטפא ברגותי, אמר כי מטרת הפלסטינים היא להשיג צדק ולגרום לכך שמי שביצע את הפשעים כלשונו יישא באחריות לכך. לדברי הפלסטינים, המסמכים שהוגשו מצביעים על פשעים שבוצעו בידי ההנהגה הישראלית. עם זאת, באש"ף הדגישו היום במקביל להגשת המסמכים נגד ישראל, כי הם תומכים בפתרון שתי המדינות כפתרון המועדף עליהם לסיום הסכסוך. ברשות הפלסטינית דאגו להנמיך ציפיות בקרב הציבור הפלסטיני לנוכח הצעד בהאג. השגריר הפלסטיני בהולנד הבהיר כי מדובר רק בתחילת ההליך וכי הוא עשוי להימשך בין חמש לעשר שנים.
בתחילת השנה הודיעה בנסודה שהיא פותחת בבדיקה מקדמית של האפשרות שבוצעו פשעי מלחמה בעזה ובגדה. בתום הבדיקה, שעשויה להימשך אפילו שנים, היא אמורה להחליט אם לפתוח בחקירה בהיקף מלא. לאחרונה איימה שאם ישראל תמשיך לא לשתף איתה פעולה ולא תעביר לה מידע, היא תבסס את החלטתה על טענות הפלסטינים בלבד. בנובמבר אמורה התובעת לפרסם דו"ח שוטף שבו תעדכן היכן עומדת הבדיקה המקדמית שלה.
לאחר הגשת המידע היום עשוי בית הדין הבינלאומי לשלוח לאזור משלחת לבירור העובדות במסגרת הבדיקה שלו, אך ישראל יכולה להחליט שלא לאפשר לה להגיע לשטחים. פקיד ישראלי מסר בתגובה: "מדובר בספין פלסטיני. מדובר בהגשת
חומר לצורכי מניפולציה וניסיון להשפיע על התובעת בנסודה לפתוח בהליכים".
עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, יו"ר ארגון זכויות האדם "שורת הדין" הפועל נגד ארגוני טרור, טענה לפני הגשת המסמכים שחובה לעצור את ההליך כבר עם לידתו, שכן אחר כך יהיה מאוחר מדי: "ישראל כופרת בסמכות בית הדין ורואה בו בית משפט מוטה. אם תשתתף בהליך, היא תיחשב כמי שמכירה בסמכות בית הדין, ותהא חייבת לקבל את פסיקתו".
ארה"ב הודיעה בתגובה כי היא מתנגדת למהלך. בוושינגטון אומרים זהו "שלב מוקדם מידי" לפעול חד צדדית דרך פנייה לבית הדין הבינלאומי. "אנחנו לא מאמינים שהפלסטינים זכאים להצטרף לאמנת רומא ולהצטרף לבית המשפט הפלילי הבינלאומי", אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. הוא הדגיש כי ארה"ב מתנגדת לחקירה בהאג נגד ישראל.