אזרחים ותיקים? אלו הזכויות שלכם. מדריך
כיצד תוכלו ללמוד ולהשכיל בקלות, האם אתם מנצלים את ההטבות של "שלישי בשלייקס" והאם ידעתם שעומד לרשותכם מוקד סיוע שיטפל בכל פנייה שלכם בכל נושא? ynet בשיתוף המשרד לאזרחים ותיקים עושים לכם סדר בזכויות שלכם. מדריך - חלק שני
מאות אלפי אזרחים ותיקים בישראל זכאים למגוון שירותים, הנחות והטבות בשלל תחומים.
פוגעים לכם בפנסיה? פנו למלשינון של האוצר
בשבוע שעבר פירטנו את הזכויות על פי סדר האותיות מ-א' ועד כ'. השבוע נפרט את החלק השני של המדריך.
ל
לימודים
קיימות מספר אפשרויות ללימוד והעשרה לאוכלוסייה המבוגרת. לדוגמה, המשרד לאזרחים ותיקים תומך בהפעלת תכנית תהיל"ה - תכנית להשלמת השכלה בקרב מבוגרים שאינם יודעים קרוא וכתוב או לא השלימו השכלה יסודית. בנוסף המשרד תומך במערך הקתדראות ואוניברסיטאות עממיות המופעלות בכ-60 רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ, מרמת הגולן ותל חי בצפון ועד אילת בדרום.
מוסד הקתדראות העממיות הינו מוסד לימודי- תרבותי, אשר נועד להרחיב ולהעמיק את תחומי הדעת ואת אופקיו הרוחניים של המבוגר ולפתח את כישוריו היצירתיים. לקבלת פרטים על רשימת הקתדראות והצטרפות חייגו למוקד פניות הציבור של המשרד לאזרחים ותיקים.
כך גם "כיתות ותיקים" פרויקט חדש ביוזמת המשרד לאזרחים ותיקים שמטרתו לקיים מסגרות לימוד והעשרה לאזרחים ותיקים תוך חיזוק הקשר הבין דורי שבין תלמידי בתי ספר לבין האזרחים הוותיקים. המורים הינם צוות ההוראה של ביה"ס ומורים חיצוניים שאושרו על ידי המשרד.
הלימודים מתקיימים יומיים בשבוע למשך 4 שעות. התלמידים הוותיקים שמצטרפים לפרויקט הם כל תושב ותיק המתגורר בשטח רשות מקומית אשר הצטרפה לתכנית. נושאי הלימוד מגוונים, לדוגמה: חברה ואומנות, תאטרון, מחשבים, התעמלות, כלכלה, ביולוגיה, פיזיקה ועוד. לפרטים כנסו לאתר המשרד לאזרחים ותיקים.
מ
מוסדות סיעודיים
מימון השהות של החולים המאושפזים במוסדות סיעודיים מגיע בחלקו מן המדינה ובחלקו מהשתתפות עצמית בה נושא הקשיש או בני-משפחתו בהתאם ליכולתם הכלכלית.
את ההפרש שבין הסכום שמשלם הקשיש או משפחתו ובין עלות האשפוז- משלם משרד הבריאות. משרד הבריאות משלם למוסדות תשלום חודשי שוטף על בסיס מחיר יום אשפוז.
על מנת להסדיר את תהליך האשפוז יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית שבאזור המגורים.
מים
אזרחים ותיקים העונים על הקריטריונים הבאים זכאים לתוספת של 3.5 מ"ק לחודש בתעריף המים הנמוך:
• זכאים לגמלה לפי חוק הבטחת הכנסה (השלמת הכנסה).
• זכאים לקצבת זקנה לנכה
• מקבלי גמלת סיעוד בהתאם לחוק הביטוח הלאומי ברמת הביניים - תלוי במידה רבה מאוד בעזרת הזולת לביצוע רוב פעולות יום-יום, ברוב שעות היממה או (2) (הרמה המרבית – תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע כל פעולות יום-יום בכל שעות היממה, או הזקוק להשגחה מתמדת) לפי חוק הביטוח הלאומי (מקבלי 16 ו-18 שעות סיעוד שבועיות).
משכנתא
השתתפות בהחזרי משכנתא לקשישים נזקקים ניתנת לקשישים נזקקים, בני 70 ומעלה, אשר נטלו משכנתא לרכישת דירה לפני 4.11.2007 העומדים בכל התנאים הבאים: המחיר המשוערך של הדירה הנוכחית שבבעלות הקשיש נמוך מהסכומים המפורסמים על-ידי משרד הבינוי והשיכון, ההחזר החודשי הוא מעל הסכומים המפורסמים על-ידי משרד הבינוי והשיכון, מתקיים מקצבאות הקיום של המוסד לביטוח לאומי או מקצבת נפגעי הנאצים עם סוג נזק 1, 2 או 3 ועד 49% נכות. טלפון לבירורים – 1-800-800-214
מכשירי שמיעה
אזרח ותיק שחלה ירידה בשמיעתו – מומלץ לפנות לרופא אף-אוזן-גרון בקופת החולים על מנת לבדוק זכאות להטבה לקבלת מכשיר שמיעה. לאחר מתן האישור הרפואי ניתן לקבל השתתפות של הקופה במימון מכשירי השמיעה ובזכאות להחלפתם אחת לשלוש שנים.
מוקד הפניות של המשרד לאזרחים ותיקים
המשרד לאזרחים ותיקים הקים מוקד פניות ציבור שמסייע בכל מימוש הזכויות במגוון תחומי החיים של האזרחים הוותיקים. כל פניה של אזרחים ותיקים מתקבלת בברכה ומטופלת אישית על ידי צוות מיומן של מוקדנים ויועצים.
טלפון המוקד 8840*. המענה גם בשפות אנגלית, רוסית, ערבית וגרמנית. פקס: 02-5605034 דוא"ל: infovatikim@pmo.gov.il שעות פעילות: א'-ה' 08:00-20:00
נ
נכה – תו חניה משרד התחבורה
תו חניה לנכה מאפשר להחנות את הרכב במקומות המיועדים לנכים ובמקומות בהם אין החניה מותרת, בהתקיים תנאים מסוימים הקבועים בחוק חניה לנכים, שעיקרם אי הפרעה לתנועה. מוגבלי ניידות יצרפו אישור ממשרד הבריאות (רופא מומחה) שהם זקוקים לרכב כאמצעי תנועה בגלל רגליהם הנכות או שדרגת נכותם מגיעה ל-60% לפחות ותנועתם ללא רכב בדרכים עלולה לערער את מצב בריאותם. במידה ולא קיים אישור ממשרד הבריאות, יש להגיש מסמכים רפואיים עדכניים (שאינם דיסקים וצילומי רנטגן), המתייחסים לקשיים ביכולת התנועה.
ס
סיוע משפטי – משרד המשפטים
האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים מאפשר ייצוג במרבית תחומי המשפט האזרחי בעבור מי שאין בידיעתם ויכולתם להתמודד עם הבעיה המשפטית או שאינם יכולים לממש את זכות הפנייה לערכאות.
הסיוע ניתן בערכאות השונות, לרבות בתי משפט, בתי דין רבניים ובתי דין לעבודה. ניתן סיוע בין היתר בנושאי מעמד אישי, כשרות משפטית ואפוטרופסות, ביטוח לאומי, עבודה, גמלאות, הוצאה לפועל וחובות, תביעות כספיות ונזיקיות, הגנה על זכויות במקרקעין, בתביעות לפינוי וסילוק יד, ועוד. בנוסף, במסגרת תכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין מעניקים עורכי דין מתנדבים ייעוץ משפטי ראשוני בתחומים אזרחיים. מוקד טלפוני לפניות: 1-700-505-500.
ע
עובד זר סיעודי
מי שהגיע לגיל פרישה וצבר ב"מבחן תלות" את מספר הנקודות הדרוש, זכאי לקבל היתר להעסקת עובד זר. מבחן התלות מתבצע, לרוב במסגרת הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת גמלת סיעוד. מי שאינו זכאי לעבור מבחן תלות במסגרת הביטוח הלאומי, בשל אי עמידה במבחן ההכנסות של במוסד, יופנה על ידי רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול לביצוע מבחן תלות בתשלום.
תהליך העסקה: לקבלת היתר העסקה של עובד זר, יש לפנות לענף הסיעוד של רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים.
• היתר העסקה לעובד זר כרוך בתשלום אגרה בסך 310 שקל. אגרת מבחן הערכת התלות למי שאינו זכאי לבצעו במסגרת הביטוח הלאומי היא בסך של 290 שקל*.
• לאחר קבלת ההיתר יש להסדיר את אשרת הכניסה של העובד ולשלם אגרה בסך 180 שקל.
• העובד הזר צריך להיות רשום באחת הלשכות הפרטיות המורשות בענף הסיעוד. הלשכות הפרטיות רשאיות לגבות מהמעסיק עד 70 שקל לחודש עבור שירותים שהן מספקות כגון: ביקורי בית, סיוע בפתרון בעיות, טיפול באשרות ועוד.
פ
פטאנק
פטאנק הוא משחק כדור תחרותי ומאוד פופולרי לבני גיל הזהב. המשרד לאזרחים ותיקים מפעיל יחד עם משרד התרבות והספורט ליגת פטאנק לאזרחים ותיקים, וזאת כחלק מהטמעת חשיבות הפעילות הספורטיבית בגיל המבוגר. ליגה זו פועלת בכ 90- ישובים, מורכבת מ- 200 קבוצות וכ 850- אזרחים ותיקים המשתתפים בתחרויות הליגה ברמה הארצית. לקבלת פרטים והצטרפות חייגו למוקד פניות הציבור של המשרד לאזרחים ותיקים 8840*.
צ
צרכנות
אזרחים ותיקים הינם צרכנים כמו כולם. בישראל יש חקיקה נרחבת בנושאי צרכנות ובהם הגנה על צרכנים מפני עסקאות שתכליתם הטעייה, אי הספקת מוצרים, מוצרים פגומים, אי הספקה בזמן, הטעיית לקוח וכדומה. האזרחים הוותיקים נתקלים בכמה תופעות צרכניות שפוגעות בהן דוגמת ניצול קשישים בשיווק שירותי רפואה דחופה, לחץ לסגירת עסקאות מרחוק בטלפון, כאשר אין קשר בין הקונה למוכר ואין בחינה מעמיקה של המוצר וכן קשיים במימוש ביטוח סיעודי מול חברות הביטוח, מקרים אשר לא פעם נגררים לבתי משפט.
לסיוע ניתן לפנות לארגוני צרכנים וייעוץ דוגמת המועצה הישראלית לצרכנות, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, שיל – שירות יעוץ לאזרח וארגון אמון הציבור – לקידום הגינות בעסקים.
ק
קוד אשפוז סיעודי
אחת הדרכים לקבלת עזרה במימון בית אבות סיעודי היא לבקש השתתפות במימון ממשרד הבריאות. ההליך נקרא בקיצור בקשה ל-"קוד" ממשרד הבריאות. בתי אבות העובדים עם קוד, מקבלים את התשלום החודשי ישירות ממשרד הבריאות.
עם כניסת הדייר לבית אבות, משרד הבריאות מנכה ממנו השתתפות עצמית בהתאם ליכולת הכלכלית של הקשיש ובני משפחתו ומשלים את יתרת הסכום למחיר הקוד. בנוסף להשתתפות העצמית, נקבע סכום חד פעמי של דמי כניסה והוא מחושב כסכום ההשתתפות העצמית של הילדים כפול שתיים.
קצבת זקנה
ביטוח זקנה הוא אחד מענפי הביטוח החשובים ביותר ונועד להבטיח לתושבי ישראל הכנסה חודשית קבועה לעת זקנה.
לקצבת זקנה זכאי תושב ישראל שהגיע לגיל המזכה בקצבת זקנה, ובלבד שהיה מבוטח פרק זמן כנדרש בחוק, ושולמו בעדו דמי ביטוח כחוק.
גיל הזכאות לקבלת הקצבה: גיל הזכאות לגברים ולנשים ללא תלות בהכנסות הנו- 70.
זכאות לקצבה לפני הגעה לגיל הזכאות (גיל 62 לאשה וגיל 67 לגבר): מגיל פרישה ועד לגיל הזכאות לקצבת זקנה, מותנית במבחן הכנסות. ההכנסות שנלקחות בחשבון לשם כך הן ההכנסות של מבקש הקצבה בלבד (ולא הכנסות בן הזוג) מעבודה ושלא מעבודה. בהגיעו של האזרח הוותיק לגיל הזכאות לקצבת הזקנה, יהיה זכאי המבקש לקבלת הקצבה ללא קשר להכנסותיו.
ר
רכישת מכשירי שיקום וניידות רפואיים
משרד הבריאות משתתף במימון 75% מעלות מכשירי שיקום או מתקרת המחיר כפי שנקבע על ידי משרד הבריאות, הנמוך מבניהם. כמו כן, המשרד משתתף במימון 90% מעלות מכשירי ניידות או מתקרת המחיר כפי שנקבעה, הנמוך מבניהם. הזכאות היא לזקוקים למכשירים לצמיתות ובעלי נכות קבועה.
ש
שלישי בשלייקס – תופסים אותך נהנה
יום התרבות הבילוי והפנאי של האזרחים הוותיקים. מגוון הנחות והטבות רק לאזרחים הוותיקים: החל מסרט קולנוע בעשרה שקלים, הנחות במבחר רשתות וחנויות ועד כניסה מוזלת למוזיאונים ולאתרי מורשת. ניתן להתעדכן ולראות את הרשימה המלאה באתר: http://www.shlaykes.co.il/redirectload
שכר דירה
סיוע בשכ"ד מיועד לחסרי דירה, בעלי הכנסות נמוכות (מקבלי השלמת הכנסה מהמוסד לביטוח לאומי) המחזיקים תעודת זכאות בתוקף ממשרד הבינוי והשיכון.
הסיוע מורכב מסיוע בסיס ותוספת בגין גיל.
הסיוע יינתן לקשישים העומדים, בין היתר, בתנאים הבאים: אין בבעלותם, ולא הייתה בבעלותם , דירה או חלק בדירה; אינם מתגוררים בדיור ציבורי; מתקיימים מקצבאות הקיום של המוסד לביטוח לאומי או מתקיימים מקצבת נפגעי הנאצים
קשישים שהוכרו כוותיקי מלחמת העולם השנייה ו/או מנטרלי הכור בצ'רנוביל ו/או נכי המלחמה בנאצים ו/או ניצולי שואה זכאים לתוספת של 10% בסיוע בשכר דירה.
על מנת לקבל את הסיוע יש לגשת לאחת מהחברות הרשומות מטה ולהגיש בקשה לקבלת סיוע בשכר דירה: עמידר: *6266, מתן חן: 1599-563-007, מ.ג.ע.ר: 1599-500-301
שיניים
אוכלוסייה נזקקת יכולה לפנות למחלקה לשירותים חברתיים על מנת לקבל טיפולי שיניים בסבסוד משרד הרווחה. האפשרות לקבל טיפול תלויה בתקציב ומוגבלת על-ידי קריטריונים ברורים.
גובה התשלום עבור הטיפול ייקבע בהתאם למצבו הסוציאלי של מקבל הטיפול. המחלקה לשירותים חברתיים קובעת את הזכאות ע"פ קריטריונים של גיל, מצב בריאותו, ליקוי נפשי או גופני, או מסיבות אחרות ועל-פי אמות מידה של המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית.
ת
תחבורה ציבורית
מכוח החוק כל גבר שמלאו לו 65 וכל אישה שמלאו לה 60 (שימו לב שהנחה זו מוקנית כבר שנתיים לפני האזרחות הוותיקה על פי החוק) זכאים להנחה של 50% מדמי הנסיעה בתחבורה ציבורית, הן עירונית והן בין עירונית. הנחה זו תינתן על כל סוגי הכרטיסים הקיימים בתחבורה הציבורית - אוטובוסים, רכבת ישראל והרכבת הקלה. באוטובוסים וברכבת ישראל ההנחה ניתנת עם הצגת תעודת זהות. ברכבת הקלה ההנחה ניתנת למימוש באמצעות רב קו בלבד.
תרופות
המקבל קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה לפי חוק הבטחת הכנסה, והמקבל קצבת זקנה לנכה זכאים להנחה בשיעור של 50% ממחיר התרופות שנקבע לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. ההנחה משולבת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הזכאות להנחה קיימת בין אם רוכשים את התרופה בבית מרקחת של קופת החולים, ובין אם רוכשים את התרופה בכל בית מרקחת אחר על פי מרשם רפואי שניתן על ידי קופת חולים ובהתאם לנהליה.