שתף קטע נבחר

 

גאים ישראלים רוצים אמריקה: "עושים צבא, משלמים מסים, אבל לא נחשבים פה שווים"

החלטת בית המשפט העליון בארצות הברית לאפשר נישואים חד-מיניים, עוררה תקווה בקהילת הלהט"בים בארץ. "לא תוכל לטעון שאתה מדינה מתקדמת וליברלית, ובמקביל למנוע זכויות מהלהט"ב". מצד שני, יש מציאות פוליטית. "כשאתה מסתכל על הממשלה, אתה מבין שהנושא הזה לא יגיע לסדר היום"

 

 

הבית כבר לא רק לבן. מתי הכנסת בישראל תיצבע כך? (צילום: AP) (צילום: AP)
הבית כבר לא רק לבן. מתי הכנסת בישראל תיצבע כך?(צילום: AP)

ההחלטה שקיבל אתמול (ו') בית המשפט העליון בארצות הברית, לאפשר נישואים חד מיניים בכל 50 המדינות, יכולה רק לגרום לקנאה בקרב קהילת הלהט"ב בארץ. "בישראל לצערי דת ומדינה הם שני מושגים שקשורים יחד וקשה עד בלתי ניתן להפריד ביניהם כדי לאפשר לאנשים להינשא, אלא רק בקונספט הדתי של גבר ואישה", אומרת מירב איתן, שיחד עם בת זוגה מגדלת את בתן הקטנה.

 

עד אתמול, נישואים חד מיניים בארצות הברית היו אפשריים רק ב-37 מדינות ובוושינגטון הבירה. המשמעות היא שכעת זוגות חד-מיניים יוכלו להתחתן באופן חוקי בכל אחת מ-50 המדינות, אפילו באלו הנחשבות לשמרניות ביותר, כמו טקסס ואוקלהומה.

 

בישראל אין הכרה בנישואים חד-מיניים בשל סיבות דתיות-ממסדיות. בשנים האחרונות העסיק נושא קידום זכויות הלהט"ב גם את הכנסת. בליכוד, שנחשבת למפלגה עם זיקה מסורתית, קם תא גאה ראשון שגם קיבל רוח גבית מהשרים משה (בוגי) יעלון, מירי רגב, גילה גמליאל, אופיר אקוניס ואחרים. במפלגות אחרות ציינו לא פעם שהן בעד שוויון זכויות ללהט"ב, ונציגיהן התארחו ונאמו לא פעם באירועי הקהילה. אלא שלמרות ההצהרות הרבות והכוונות הטובות, לא רק של הליכוד והמחנה הציוני אלא גם של מפלגות המרכז דוגמת יש עתיד והתנועה, לא התאפשרו יוזמות חקיקה דרמטיות שישפרו משמעותית את מצבם של אנשי הקהילה בעניין נישואים לדוגמה, בדרך כלל בשל מגבלות קואליציוניות.  

רוברט אוליבר ומרק הלר צועדים אל עתיד טוב יותר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוברט אוליבר ומרק הלר צועדים אל עתיד טוב יותר (צילום: AFP)

 

יואב אלעני בנפאל. "אנחנו חיים בשנת 2015, תתעוררו" ()
יואב אלעני בנפאל. "אנחנו חיים בשנת 2015, תתעוררו"

בקדנציה הקודמת הייתה זו חברת הכנסת סתיו שפיר שהגישה הצעת חוק להכרה בנישואים חד-מיניים. גם ביש עתיד הבטיחו לקדם הצעה דומה, אלא שההצעה של שפיר נדחתה וההצעה של מפלגת יש עתיד לא קודמה. אם לא די בכך, מפלגת הבית היהודי איימה במשבר בקדנציה הקודמת אם הנושא יוסדר בחקיקה, וציינה מפורשות שמבחינת אין מניעה לתת זכויות, אך היא לא תסכים לשנות את מבנה התא המשפחתי בישראל. כך קרה שלא פעם עלתה יוזמת חקיקה הנוגעת בנושא, אך בסופו של דבר נגנזה ולא קודמה בשל וטו שהטילה אחת המפלגות. בממשלה הנוכחית, שבה שותפות המפלגות החרדיות והבית היהודי, סביר להניח שאף יוזמה מהסוג הזה לא תוסדר בחקיקה.

 

מירב איתן, בת 35, חיה עם בת זוג מזה שנתיים וחצי ולשתיהן יש תינוקת בת שנה ועשרה חודשים. "אין ספק שמדובר בהחלטה מאוד משמחת שיש לה השלכות תודעתיות וכמובן שוויוניות", היא מתייחסת להחלטה שהתקבלה בארצות הברית, "בישראל יש אוכלוסייה מאוד גדולה של זוגות חד-מיניים שנחשבים לחד-הוריים בעיניי המדינה. אני באופן אישי יכולה להעיד על פגיעה במובנים הכלכליים שלא מאפשרים לקחת משכנתה, ועד למצבים רפואיים שבהם לא מאפשרים לנו ללוות את התינוקת בטיפולים רפואיים בבתי החולים ובקופות חולים. במשרד הרישוי למשל לא ניתנה לי אפשרות להעביר את הרכב על שם שתינו. מעבר לזה, אין הכרה בנקודות זיכוי למס הכנסה. מעציב מאוד שבגלל דת ומדינה אנחנו לא זכאים לשוויון זכויות. זו אוכלוסייה שמשרתת בצבא וממלאה את כל חובותיה למדינה. בסופו של דבר אנחנו לא שונים".

 

איתן אומרת כי לצערה היא לא אופטימית. "יש ממשלה צרה שאני לא חושבת שתחזיק מעמד הרבה זמן. כדי לעשות שינוי כזה, הן מבחינה תודעתית והן מבחינה כלכלית, צריך ממשלה חזקה שתעשה אותו מתוך אמונה. אני חיה את חיי באופן מלא ושלם, מוקפת באנשים שמקבלים אותי, את הזוגיות והתא המשפחתי שלי. אי אפשר להתעלם מהשינוי שהיה בישראל בעשרות השנים האחרונות, בעיקר מבחינה תודעתית ומבחינת קבלת הקהילה, אבל אני מקווה שיבוא יום וגם אנחנו נזכה שבישראל יכירו בנישואים חד-מיניים".  

רשיון נישואין חוקי לזוגים חד מיניים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רשיון נישואין חוקי לזוגים חד מיניים(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

החגיגות בארצות הברית אחרי החלטת בית המשפט העליון ()
החגיגות בארצות הברית אחרי החלטת בית המשפט העליון
 

יואב אלעני, חי עם בן זוג כבר 14 שנה ויחד הם הביאו תאומים בהליך פונדקאות מנפאל. הם היו אחד מעשרות הזוגות שחולצו בעקבות רעש האדמה שפקד את המדינה לפני כחודש וחצי. "זה מאוד מרגש וצודק", הוא אומר על ההחלטה שהתקבלה אתמול בארצות הברית. "אין שום סיבה למנוע מפלח מהאוכלוסייה הזה את האפשרות להתחתן. בישראל הבעיה הרבה יותר חריפה כי אין כאן נישואים אזרחיים. השליטה המוחלטת של מוסד הרבנות בכל נושא הנישואים הוא דבר איום ונורא בעיניי. המשמעות היא שאזרחים לכל דבר, שהמדינה מכירה ביהדות שלהם, צריכים לטוס לחו"ל בשביל להינשא, אבל בסופו של דבר יחולו עליהם רק החובות ולא הזכויות. זו הסיבה שלא התחתנו בחו"ל. כל זמן שבמדינת ישראל אין משמעות לכך שאני נשוי לגבר - לא בוער לי להתחתן בחו"ל רק כדי שיהיה כתוב שאני נשוי.

 

"אנחנו שירתו בצבא, משלמים מסים, אנחנו היסודות שהמדינה הזו נשענת עליהם", הוסיף אלעני. "מעולם לא קיבלנו קצבה כלשהי מאף אחד, אנחנו רק אלה שמהכסף שלהם משלמים את הקצבאות, וזה חוסר שוויון משווע. אנחנו חיים בשנת 2015, תתעוררו. אנשים לא רוצים להינשא דרך הרבנות, אלא בטקס אזרחי שיוכר על ידי מדינת ישראל וייערך בה".

גאווה ואהבה בקליפורניה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גאווה ואהבה בקליפורניה (צילום: רויטרס)

האהבה מנצחת, גם בקליפורניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האהבה מנצחת, גם בקליפורניה(צילום: רויטרס)
 

אלעני מציין גם את העובדה שזוגות חד-מיניים לא יכולים לקיים הליך פונדקאות בארץ, ומעלה נקודה נוספת שמתייחסת לילדיו בני השישה שבועות. "הרבנות לא מגיירת ילדים של גייז. אני רוצה שהם יהיו יהודיים, שיעברו ברית מילה. בישראל, כל ההתמודדות עם המוסד הדתי בהקשר הזה היא בעייתית. האנשים האלה חושבים שאנחנו חולים. איך אפשר לדבר עם אנשים שמראש חושבים שאתה חולה?".

אלעני, כמו רבים אחרים, מתקשה לראות את השינוי המיוחל באופק.

"כשאתה מסתכל על הממשלה אתה מבין שהנושא הזה לא יגיע לסדר היום, אבל מצד שני אולי דווקא בגלל שזו לא הממשלה הטבעית לבצע שינוי כזה – משם זה יגיע".

 

מיקי גיצין, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית וחבר מועצת העיר תל אביב שחי עם בן זוג, אומר כי "מי שקורא את החלטת השופטים בארצות הברית מבין שמעבר לנישואים מדובר פה בזכות חוקתית של שוויון, שזה דבר מדהים. בישראל המצב מקומם - פעמיים. כי גבר ואישה לא יכולים עדיין להינשא על פי דרכם ואמונתם וזה משאיר את ישראל מאחור בכל כך הרבה מובנים. וגם כי המנהיגות הישראלית עושה שימוש כל כך מרובה בלהט"בים כאיזשהו דגל ליברלי-חברתי, אלא שאין שום כוונה לשפר מבחינה חוקית את מצבה של הקהילה ובטח שלא להגיע לכדי נישואים".

 

לדבריו, "הנאומים של נתניהו באו"ם על כך שלהט"בים בישראל נהנים מחופש, לא יוכלו להיות מגובים יותר כשבכל העולם המערבי עוברים להכרה בנישואים חד-מיניים וישראל נשארת מאחור". למרות הכול, החלטת בית המשפט בארצות הברית מפיחה תקווה. "תהליכים כאלה נכנסים לתוך החברה כך שיהיו להם השלכות מרחיקות לכת, גם אם לא בטווח המיידי. אתה לא תוכל לטעון יותר שאתה מדינה מתקדמת, דמוקרטית וליברלית, ובמקביל למנוע זכויות מהלהט"ב".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כוח גאה עולה בקליפורניה
צילום: AFP
מיקי גיצין
מומלצים