חדשות צורבות: המדוזות כאן - והן ענקיות
נחילי מדוזות נסחפו אל אזור החוף מאשקלון ועד אכזיב. עשרות מתרחצים טופלו לאחר שסבלו מצריבות. המדוזות בקוטר ממוצע של כ-40 ס"מ. דיווחים בקריית ים על מדוזות בקוטר של כמעט מטר. היכנסו למפת המדוזות
המדוזות כאן - והן גדולות במיוחד. בימים האחרונים הגיעו נחילי מדוזות גדולים לחופי ישראל - מאשקלון בדרום ועד לאכזיב וראש הנקרה בצפון. הרוחות והזרמים בסוף השבוע קירבו את הנחילים לחוף, אך בשל הים הסוער נמנעה כניסת רוחצים כך שמספר הפגיעות אינו גבוה, יחסית.
היכנסו למפת המדוזות בעמוד מזג האוויר
בחופי חיפה והקריות, טופלו במהלך סוף השבוע כמה עשרות בני אדם שסבלו מצריבות. ממד"א נמסר כי לא היו תגובות אלרגיות חריפות שחייבו התערבות רפואית, אך למוקד הארגון הגיעו טלפונים להתייעצות רפואית לטיפול בנעקצים. בחופים טיפלו במתרחצים החובשים המקומיים, ולא היה צורך בהתערבות רפואית.
המדוזות שהגיעו לחופי ישראל הם ממין "חוטית נודדת", מין פולש מאזור האוקיינוס ההודי שהגיע לים התיכון לאחר פתיחת תעלת סואץ. מאז שנות ה-70 הוא מתרבה ומתפתח גם בים התיכון. ייחודם של הנחילים שהגיעו השנה הוא בגודלן של המדוזות. הקוטר הממוצע של מדוזה בוגרת הוא כ-40 ס"מ, אך בקריית ים סיפרו הרוחצים על מדוזות בקוטר של קרוב למטר.
מנגד אומר ד"ר דרור אנג'ל מהחוג לציביליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה כי הדיווחים על מדוזות בקוטר של מטר מוגזמים, אך נתפסו פריטים בקוטר 80-70 ס"מ, שמשקלם מגיע לכ-30-25 ק"ג, "המדוזות הגיעו השנה מוקדם יחסית בעונה, אך משום שהנדידה מושפעת מטמפרטורת המים לא ניתן 'לעמוד עם סטופר' ולקבוע כי מדובר בהקדמה משמעותיה. מה שכן, התחושה שיש היא שהכמויות גדולות ביחס לשנה שעברה, וגם הגודל של הפרטים".
אז מדוע הן גדולות כל כך? "אנחנו מעריכים שזה קשור לכך שבאביב השנה הייתה פריחה גדולה של פלנקטון, ממנו ניזונות המדוזות. השנה היה שפע, עדיין יש שפע, ולכן עדיין יש להן מה לאכול. קיים סיכוי שנראה אותן גדולות אף יותר ממה שהן כעת", מסכם ד"ר אנג'ל.
"הנחילים הגדולים יותר נמצאים בדרום", סיפר יאיר ים ממועדון הצלילה פוצקר בנהריה, "אבל גם אצלנו יש כמויות גדולות של מדוזות בימים האחרונים. הן בולטות הפעם בעיקר בגודל שלהן, מדובר במדוזות ענקיות".
הביולוגית הימית שבי רוטמן, שצילמה בשבוע שעבר את המדוזות מתחת למים, אמרה: "הן פולשות ומזיקות ולא ממש רצויות, אבל ללא ספק מדובר ביצורים מסקרנים ביותר. אם לבושים בחליפה או לייקרה אפשר לצלול איתן, להתקרב ולבהות בפעימות הפעמון. בין הזרועות הצורבות מסתתרים להם דגיגונים שזוכים לשחות בגוף המים בלי להיטרף".