שתף קטע נבחר

השליח יצא למסור פיצה - וביצע החייאה באדם שהתמוטט

הוא יצא לשליחות פיצה, אבל סיים את המשמרת כגיבור, לאחר שביצע החייאה באדם שהתמוטט. "יצאתי ילד פיצה, וחזרתי גבר פיצה", סיפר

זו הייתה אמורה להיות עוד משמרת פיצה רגילה, אבל הפעם קרה משהו אחר לגמרי: אנסון למר, שליח פיצה יצא לעוד שליחות, וכשהגיע להעביר את הפיצה נתקל בגבר שהתמוטט. הוא ביצע בו החייאה, והציל את חייו.

 

עוד חדשות בריאות

אסף הרופא: בת 36 נפטרה מתסחיף מי שפיר בלידה

דירוג עולמי חדש: איזו תרופה לסרטן הכי יעילה?

חולה הורדם ורופאיו התבדחו על חשבונו - אבל הכל הוקלט

 

זה קרה לפני כשבועיים: למר בן ה-19, שהחל את עבודתו במסעדת "הדוד פיצה" בגלנווד מסצ'וסטס, יצא להעביר את הזמנת הפיצה שהתקבלה. אבל כשהגיע ליעד, נתקל באדם מחוסר הכרה ושלושה סביבו. "עברתי קורס החייאה כשהייתי בן 12 או 13", סיפר לכתבת הטלוויזיה ברשת פוקס שראיינה אותו, "ואלה כנראה דברים שלא שוכחים כל החיים".

 

הוא החל לבצע בו פעולות החייאה ראשוניות, עד להגעת הפראמדיקים. החולה הועבר תוך כדי פעולות החייאה לבית החולים, וחייו ניצלו הודות לשליח הפיצה.

 

העובדים שראו שהשליח הצעיר מתמהמה, חשבו תחילה שהוא אבד בדרכו אבל כשהתברר להם מה עשה, הוא הפך לגיבור המקומי. "עשיתי מה שהייתי צריך לעשות" הוא אמר, "ושמח שהאיש ניצל".

 

 

החייאה: כך מבצעים שלב אחר שלב

ארבע דקות - זהו הזמן הקריטי שבו אם לא יגיע דם למוח, ייגרם לאדם נזק בלתי הפיך. מסיבה זו, ההחייאה הראשונה, עוד לפני הגעת האמבולנס, היא החשובה ביותר והקובעת את גורל הנפגע.

 

מרבית מקרי ההחייאה במבוגרים נדרשים בשל מחלות לב, כשהשכיחה שבהן היא אוטם שריר הלב, מה שמוכר יותר כהתקף לב. כמו כל איבר בגופנו, זקוק גם הלב לאספקת חמצן שוטפת, המועברת לו באמצעות כלי דם קטנים, כלי הדם הכליליים (קורונריים).

 

חסימה באחד מכלי הדם גורמת נזק בלתי הפיך לשריר הלב, הוא התקף הלב. אלא שפעמים רבות מביא התקף הלב גם להפרעות בקצב הלב, עד כדי התמוטטות הנפגע.

 

אבל בטרם פוצחים בהחייאה, יש להשיב על שתי שאלות קריטיות: האם הנפגע בהכרה והאם הוא נושם?

  

נסו ליצור קשר עם הנפגע, ושאלו אותו: "אתה בסדר?". אם הנפגע אינו מגיב, נסו לנער את כתפיו או לצבוט אותן. אם הוא עדיין לא מגיב, ייתכן שהוא מחוסר הכרה אך נושם.

  

פתחו את פיו של הנפגע והסתכלו פנימה: בדקו אם יש שם שאריות אוכל, שיניים שנפלו או גשר דנטלי שהתמוטט. הטו את גופו ואת ראשו של הנפגע הצדה, ובתנועת גריפה נסו להוציא את השיירים

שעלולים לחסום את נתיבי האוויר שלו.

  

אם הנפגע עדיין אינו מגיב, הזעיקו את צוות מד"א בטלפון 101. אם אינכם לבד, הטילו את ההתקשרות על אדם אחר כדי שתוכלו לגשת מיד להחייאה. בשיחה עם מד"א מסרו את מספר הטלפון שלכם וכתובת מדויקת, והתחילו בשלבי ההחייאה.

 

 

החייאת לב ריאות כוללת שלושה צעדים: עיסוי לב, פתיחת נתיב אוויר והנשמה (לצוותי רפואה), על פי הנחיות איגוד הלב האמריקני משנת 2010.

 

1. עיסוי לב ראשוני

אם הנפגע מחוסר הכרה, אינו מגיב לגירויים ואין כל תנועה של בית החזה המעידה על נשימה, יש לבצע 30 עיסויי לב ראשוניים.

 

כך מבצעים עיסוי לב: החליקו את ידיכם מהטבור כלפי מעלה עד לנקודת החיבור בין הצלעות. הניחו שורש של כף יד אחת קצת מעל הנקודה הזאת, על חלקה התחתון של עצם החזה, ואת כף היד השנייה הניחו על כף היד הראשונה. לאחר מכן ישרו מרפקים והפעילו לחץ כלפי מטה לעומק של לפחות 5-4 ס"מ.

 

כאמור, יש לבצע 30 עיסויי לב ראשוניים. אם הנפגע חוזר לנשום במהלכם, יש להפסיק את העיסויים ולשמור על נתיב האוויר של הנפגע פתוח.

 

2. פתיחת נתיב אוויר

אם הנפגע אינו נושם, יש לפתוח את נתיב האוויר שלו כדי לאפשר בהמשך הנשמה יעילה, או כדי לסלק גוף זר המקשה על נשימתו.

 

הניחו יד אחת על מצחו, יד שנייה מתחת ללסת התחתונה, והטו אותו מעט אחורנית. הפעולה הזאת תפתח את נתיב האוויר.

 

אסור לבצע את הפעולה אצל נפגע שיש חשד שנחבל בגבו, שכן הטיית הראש אחורנית עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לחוט השדרה שלו.

 

3. הנשמה

אם הנפגע עדיין אינו נושם, קובעות ההנחיות כי צוותי הרפואה יבצעו הנשמות באמצעות מכשיר הנשמה ("אמבו"). בניגוד לעבר, יש להימנע מהנשמה ישירה לפה או לאף, מחשש להעברת מחלות זיהומיות.  כאמור, צוותי הרפואה המבצעים החייאה משולבת של עיסויים והנשמות, מבצעים זאת במחזור של שתי הנשמות לכל 30 עיסויי לב.

 

החייאת ילדים בני שנה עד שמונה דומה להחייאת מבוגרים, אלא שעיסוי הלב נעשה בעזרת שורש כף יד אחת בלבד לעומק של כ-2 ס"מ, בקצב של 100 עיסויים בדקה וביחס של שתי הנשמות לכל 30 עיסויים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים