שתף קטע נבחר
 

נדחתה בקשת יוון להארכת תוכנית הסיוע

שרי האוצר של האיחוד האירופי החליטו כי התוכנית תסתיים ב-30 ביוני כמתוכנן. נשיא היורוגרופ: "גם אם היוונים יאשרו את הצעת הנושים במשאל העם, הגישה השלילית של הממשלה מעמידה בספק את יכולתה ליישם את הרפורמות". בינתיים אזרחי יוון מסתערים על הכספומטים מחשש לקריסת הבנקים

"תוכנית החילוץ של יוון תסתיים ב-30 ביוני, כמתוכנן. שרי האוצר של גוש האירו מצטערים על החלטת הממשלה היוונית לדחות את הצעת הנושים", כך הודיע הערב (שבת) ירון דיסלבלום נשיא היורוגרופ. "הופתענו מהחלטת המדינה לקיים משאל עם - שהובילה לסיום השיחות אמש. בהצעות שהגשנו ליוון הגענו לגבול הגמישות שלנו. אבל ההצעות האלה עדיין לא היו סופיות. היוונים דחו את ההצעות שלנו - והחליטו ללכת למשאל עם".

 

משבר יוון וגוש האירו - כותרות אחרונות:

יוון תקיים משאל עם על תוכנית החילוץ

"גוש האירו מתכונן להכניס את יוון להסגר"

גוש האירו דחה את הפשרה היוונית, הבורסות נופלות

 

לדבריו, "גם אם היוונים יאשרו את ההצעה של הנושים במשאל העם, הגישה השלילית של הממשלה כלפיה מעמידה בספק את יכולתה ליישם את הרפורמות הדרושות במסגרת ההסכם. במקרה של דחיית ההצעה במשאל העם - קיים ספק אם תהיה הצעה טובה יותר מבחינתם בהמשך". דיסלבלום הדגיש כי "הממשלה היוונית צריכה לעמוד במחויבויות שלה לנושים; זה לא נעלם".

 

פסגת שרי האוצר של האיחוד האירופי נפתחה היום בבריסל, בירת בלגיה, כשבמוקד - הכרזתו של ראש ממשלתה אלכסיס ציפרס כי המדינה תלך למשאל עם בנוגע להצעת הנושים להארכת תוכנית החילוץ הקיימת, בתמורה לשורת רפורמות. הערב מתכנס הפרלמנט היווני לישיבת חירום לאשר את משאל העם. ההצבעה בפרלמנט היווני אמורה להיות בחצות.

 

ורופיקס. ביקש עוד זמן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ורופיקס. ביקש עוד זמן(צילום: רויטרס)

שר האוצר היווני יאניס ורופקיס אמר לסוכנות החדשות רויטרס כי בכוונתו לבקש משרי האוצר של גוש האירו הארכה של "כמה שבועות" בתוכנית החילוץ, כדי שיוכלו לארגן את משאל העם. לדבריו, הממשלה היוונית תהיה מחויבת לתוצאות משאל העם, ולהשגת הסכם מהיר עם הנושים ברוח התוצאות. הוא הוסיף כי היכולת של יוון לעמוד בתשלום לקרן המטבע עד ה-30 ביוני תהיה תלויה גם בגמישות שיפגינו הנושים. הוא מציע לשלם 1.9 מיליארד אירו מהרווחים של הבנק האירופי המרכזי מאג"ח יווניות שבבעלותו.

 

ואולם כבר בכניסה לפגישה בבריסל, ציינו שרי האוצר של גרמניה, סלובקיה ופינלנד כי לא יסכימו להארכת תוכנית החילוץ מעבר ל-30 ביוני. "אני חושב שיש רוב ברור בקרב קבוצת שרי האוצר על כך שהארכת תוכנית החילוץ אינה באה בחשבון", אמר שר האוצר הפיני אלכסנדר סטוב לעיתונאים. במקרה כזה, קרוב לוודאי שיוון תגיע לחדלות פירעון וגובר הסיכוי להחלת הגבלות הון החל ביום שני בניסיון למנוע קריסה של בנקים.

 

וולפגנג שוויבלה, שר האוצר הגרמני אמר כי יוון החליטה לסיים את המשא ומתן, אין עוד בסיס להמשך השיחות עם יוון, אך הוסיף כי עם יוון תמיד יש מקום להפתעות.

 

פייר מוסקביצ'י, נציב האיחוד האירופי לענייני כלכלה אמר לנוכחים: "הנציבות תמיד עבדה מתוך העמדה שמקומה של יוון בגוש האירו. כשאני מסתכל היכן אנחנו עומדים, אני רואה שיש פערים, הם די מוגבלים ומזוהים. דבר לא עומד בפני הרצון, ועל הממשלה היוונית להוכיח שיש לה רצון". הוא הוסיף כי ישוחחו עם נציגי הטרויקה (קרן המטבע, הבנק האירופי המרכזי והנציבות האירופית) ועם שר האוצר היווני יאניס ורופקיס. לטענתו, ההצעות שהונחו על שולחן הדיונים היו לטובת הממשלה היוונית.

 

יוון, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יוון, היום(צילום: AFP)

כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית אמרה: "ביחד עם שאר הנושים, הראינו תמיד גמישות על מנת להתאים למצב הכלכלי והפוליטי החדש ביוון. המטרה של המעשים שלנו היא להשיב את היציבות לכלכלה היוונית, ולהשיב את העצמאות הפיננסית כפי שקרה בפורטוגל וביוון. אנחנו נמשיך לעשות זאת... יוון חייבת ליישם רפורמות מבניות עמוקות".

 

ירון דיסלבלום, נשיא היורוגרופ דיבר אף הוא ואמר: "הופתעתי לשלילה מהחלטת הממשלה היוונית. נראה שהם דחו את ההצעה הסופית שהגישו הנושים. זוהי החלטה עצובה עבור יוון, שכן היא סגרה את הדלת על שיחות עתידיות.

 

אלכס סטוב, שר האוצר של פינלנד: אני חושב שיש רוב ברור בקרב קבוצת שרי האוצר על כך שהארכה של תוכנית החילוץ אינה באה בחשבון... ההכרזה על משאל העם הייתה הפתעה לא נעימה, ואני עצוב למדי מכל המצב, במיוחד מנקודת המבט של היוונים... אפשר כבר לטעון שהתוכנית החלופית הפכה לתוכנית הראשית".

 

תורים ארוכים לכספומטים

ההודעה של ציפרס בדבר משאל עם על הצעת הנושים הכתה בהלם את היוונים, שנהרו היום לכספומטים ברחבי המדינה. היוונים, שחוששים שארצם תהיה במצב של חדלות פירעון ותפשוט רגל, קיוו למשוך כסף שיספיק להם עד משאל העם ב-5 ביולי.

 

בנקאים בכירים מסרו כי עד שעות הצהריים אזל הכסף המזומן ביותר מ-500 מ-7,000 הכספומטים ברחבי המדינה. הבנק הלאומי הודיע כי הוא עושה "מאמצים כבירים" להבטיח שבכל הכספומטים יישארו מזומנים. באתרי החדשות ביוון כתבו שסכום המשיכה המירבי הוא אלף אירו, והביעו חשש שחלק מהבנקים לא ייפתחו במהלך השבוע הבא. המשטרה תגברה את האבטחה מחוץ לבנקים כדי למנוע בזיזה ואלימות בתורים. גם בתחנות הדלק נרשמה נוכחות גבוהה. זאת למרות שסגן ראש ממשלת יוון ניסה להרגיע ואמר, כי הבנקים ייפתחו כרגיל ביום שני, וכי אין כוונה להטיל מגבלות על משיכות כספים מהבנקים.

 

ואולם אנליסטים משוכנעים שלא יהיה מנוס מהטלת מגבלות שכאלה כדי למנוע את קריסת הבנקים. "הסיכוי שיוון תצא מגוש היורו גדל עתה מ-20% ל-50%", אמר וולפגנגו פיקולי, מחברת המחקר טינאו, "הטלת מגבלות על משיכת כסף מהבנקים תהיה הכרחית כבר השבוע".


פורסם לראשונה 27/06/2015 16:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים