הממשלה אישרה רשות להתחדשות עירונית
הממשלה אישרה את ההצעה להקמת רשות להתחדשות עירונית, במסגרת תוכנית הדיור הלאומית. מטרת הרשות להרחיב את מספר התוכניות של תמ"א 38 ופינוי-בינוי לצורך מיגון מפני רעידות אדמה, וכן להגדיל את היצע הדירות
הממשלה אישרה היום (א') את התוכנית להקמת הרשות להתחדשות עירונית, במסגרת תוכנית הדיור הלאומית שמקדם שר האוצר, משה כחלון. כעת תעלה הצעת המחליטים לדיון בוועדת השרים. הרשות להתחדשות עירונית אמורה להביא לגידול במספר התוכניות להתחדשות עירונית, ובהן תוכניות לתמ"א 38 ופינוי-בינוי. המטרה המרכזית היא להגדיל משמעותית את היצע הדירות בטווח הזמן הבינוני, אולם מטרה נוספת ולא פחות חשובה היא חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.
- בצל רעש האדמה: תמ"א 38 תורחב?
- רפורמת הדיור של שר האוצר כחלון
- ראשי רשויות: "תנו לנו לבנות דירות בעצמנו"
במסגרת התוכנית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) שאושרה ב-2005, מבנים שנבנו עד שנת 1980 אינם עומדים בתקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה, ולפיכך יש לחזקם ולהתאימם לתקן. התמריץ העיקרי לבעלי הבתים הנובע מהתוכנית הוא הענקת זכויות בנייה לצורך מימון החיזוק. כיום מעדיפים דיירים ויזמים פרויקטים של פינוי-בינוי (הריסה ובנייה מחדש) או מסלול תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש).
הבעיה היא שרק באזורים שבהם ערך הקרקע גבוה, שמתרכזים בעיקר באזורי הביקוש, יצרה תמ"א 38 גל של יוזמות לביצוע פרויקטים אלה; ואילו באזורים הקרובים לשבר הסורי-אפריקני שמועדים להיפגע מרעידות, ליזמי הנדל"ן לא משתלם להוציא לפועל פרויקט כזה.
לשם כך נועדה הרשות להתחדשות עירונית, שביצועה אמור לתרום רבות לשיפור המצב הקיים בשכונות ותיקות, הן מבחינת מבני המגורים והן מבחינת התשתיות הסביבתיות. על פי התוכנית, באזורי הביקוש במרכז הארץ ימומנו עלויות הבנייה והפיתוח במסגרת ההסכם מול היזמים והרשות המקומית; ובפריפריה הן ימומנו מתקציב מדינה.
במסגרת הסכמי המימון, יתחייבו הרשויות לייעל את תהליכי הבירוקרטיה ואישורי הבנייה; ובתמורה הממשלה תחתום עמם על "הסכמי גג להתחדשות עירונית", כלומר תממן סכום ביחס ליחידת דיור מתחדשת. הקמת הרשות להתחדשות עירונית אושרה בקבינט הדיור בספטמבר 2014, וקיבלה תוקף של החלטת ממשלה באוקטובר באותה השנה.
"תמ"א 38 אינה הפתרון היחיד לרעידות אדמה"
אישור הממשלה היום להקמת רשות להתחדשות עירונית, בין היתר לקידום פרויקטים של תמ"א 38, נעשה בצל רעידת האדמה שאירעה אתמול בישראל. לדברי דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים, הקמת הרשות היא יוזמה מבורכת של הממשלה, אולם "תמ"א 38 אינה הפתרון היחיד להיערכות לרעידות אדמה, משום שפרויקטים כאלה יוצאים לפועל בבנייני מגורים בעיקר במרכז הארץ. על הרשויות, בשיתוף הגופים המתאימים, מוטלת האחריות במציאת פתרונות שיסייעו לציבור בהתמודדות במצבי קיצון אלה".
נסים אסייג, מנכ"ל חברת NSA המתמחה בהתחדשות העירונית, ציין כי "מדובר בצעד חיוני ונדרש שיסייע לקדם אלפי פרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38, לטובת בניית מאות אלפי יחידות דיור באזורי הביקוש. המצב כיום הוא אבסורדי - יזם המבקש לקדם פרויקט, יכול להמתין עשור עד שיוכל להתחיל לבנות. המהלך ירכז סמכויות שהיו פזורות לאורך השנים אצל גורמים רבים ויקצר את הליכי הביורוקרטיה משמעותית".
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, חיזק את הדברים והבהיר כי יש צורך להרחיב את תמ"א 38, מאחר שכיום היא אינה מספקת מענה ליישובי הפריפריה. "כדי לקדם כדאיות לתמ"א 38 בפריפריה צריך ליצור מנגנון תגמול, ולהציע לדיירים שבתמורה לחיזוק עמודי הבניינים - יקבלו מחסנים וחניות נוספות", הציע.
"אני מברך על ההחלטה ועל כך שסוף כל סוף הגיעו לתובנה שרק גוף אחד שיהיה אחראי על תחום ההתחדשות העירונית ברמה הארצית, הוא זה שיניע את התהליכים ויביא לשינוי אמיתי - הן ברמה התפיסתית והן ברמה הביצועית. זאת, במקום עשרות ועדות מקבילות שבכל פעם מציבות קשיים שונים ומשונים", הוסיף איציק אמסלם, יו"ר ובעלי קבוצת אלמוג ולשעבר סגן נשיא התאחדות בוני הארץ.
מאיר טל, מנכ"ל קבוצת כנען המתמחה בהתחדשות עירונית, אמר כי "צו השעה בנושא פינוי-בינוי הוא הקמת רשות תכנון שתאשר תב"ע (תוכנית בניין עיר) לפרויקטים בהליך מזורז של עד שנה. השלב הבא הוא להנפיק היתרי בנייה בתהליך של עד שנה וחצי. אם זה ייעשה - יהיה כאן מהפך של ממש, כי כיום רק התב"ע לבדה לוקחת 5 שנים לפחות".
לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, "לפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית חשיבות לאומית, מאחר שבמסגרת התהליך משדרג היזם את הבניינים והתשתיות הישנות, הופך את האזור לרקמה עירונית פעילה - וכך משפר את איכות החיים, הביטחון ותנאי המגורים של הדיירים הישנים והחדשים המאכלסים את הפרויקט. אם הרשות החדשה תרכז סמכויות ותצליח לקדם את הפרויקטים בהליך מזורז, היא תהווה גורם נוסף בטיפול בהיצע הדירות".
רחל מלכה, מנכ"לית ובעלים משותפים בחברת מעוז דניאל, ציינה כי מדובר במהלך נכון, אבל "חשוב שהרשות תהיה מקצועית ובעלי התפקידים בה יהיה אנשי מקצוע נטולי אינטרסים - שישימו לנגד עיניהם אך ורק את טובת העיר, הדיירים ובעלי הקרקע. הרשות תצטרך לבחון פרויקטים באופן אובייקטיבי ומקצועי, ובהתאם לעיר, לצפיפות, למתקנים הציבוריים ועוד".
לדברי עו"ד שרגא בירן, מייסד המכון לרפורמות מבניות, "הקמת הרשות מהווה מהפך במדיניות הדיור הלאומית של מדינת ישראל ומתנה נפלאה לשכבות העממיות - אולם זאת רק במידה שההחלטה אכן תבוצע. מדובר בהחלטה שמבטאת איכות סביבה חברתית, משום שהיא מונעת את הרס השטחים הפתוחים ומעודדת ניצול של השטחים העירוניים ליצירת מאות אלפי יחידות דיור חדשות בשכונותיה הקשות של המדינה. העובדה שהקמת הרשות מעוגנת בחוק, תעניק את הביטחון לתושבי השכונות - שהתפתחויות אלו אכן ירקמו עור וגידים".