שתף קטע נבחר

 

השר גבאי: "המדינה היא ריבון ולא שותף עסקי של חברות הגז"

חבר הממשלה היחיד שהתנגד לניסיון לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים בנושא מתווה הגז היה השר להגנת הסביבה. "המדינה לא צריכה לנהל מו"מ עם החברות", הוא אמר. ח"כ כבל פנה ליועמ"ש לקראת ההצבעה: לבדוק אם יש ח"כים עם ניגוד עניינים

 

ארכיון. אסדת הקידוח תמר (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
ארכיון. אסדת הקידוח תמר(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

למרות ההתנגדות והמחאה הציבורית, השרים אישרו היום (א') להעביר לממשלה את הסמכויות בנוגע למתווה הגז, אבל לא פה אחד. היחיד שהתנגד הוא השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שמתח ביקורת על המתווה שגובש: "המדינה היא ריבון ולא שותף עסקי של חברות הגז. עליה לקבוע את הרגולציה ולא לנהל איתן משא ומתן".

 

החלטת השרים היא למעשה הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, ובכך הם מתכוונים לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים ולאשר את ההסכם עם חברות הגז. השלב הבא הוא אישור ההחלטה בכנסת, וגם שם – בזכות התמיכה של מפלגת ישראל ביתנו – צפוי ראש הממשלה נתניהו לזכות לרוב.

 

"על המדינה לשמוע וללמוד את טענות ודרישות החברות ולאחר מכן להפעיל את סמכותה וריבונותה בנושא זה כדי להגיע למתווה הנכון ביותר עבור אזרחי ישראל", סיכם השר גבאי.

 

בנוגע לתוכנית האסטרטגית שהוצגה במהלך הישיבה לשרים אמר השר גבאי: "תוכנית אסטרטגית היא מהלך חשוב, אבל רק מדדים ויעדים מספריים ברורים שיתלוו אליה יהפכו אותה לאפקטיבית".

 

באופוזיציה עדיין מנסים לסכל את הצלחת הקואליציה בהצבעה מחר במליאה. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל פנה ליועץ המשפטי לממשלה וליועץ המשפטי לכנסת, על מנת לבדוק ניגודי עניינים של חברי כנסת, עוד בטרם תתקיים הצבעה בכנסת בסוגיה.

 

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, הבוקר    (צילום : אלי מנדלבאום)

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, הבוקר    (צילום : אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחד פסל את עצמו, השני התנגד. כחלון וגבאי (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
אחד פסל את עצמו, השני התנגד. כחלון וגבאי(צילום: ג'ורג' גינסברג)

עדיין לא מוותר. ח"כ איתן כבל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עדיין לא מוותר. ח"כ איתן כבל(צילום: מוטי קמחי)

במכתב ציין ח"כ כבל: "לאור בקשתו של שר הכלכלה, אריה מכלוף דרעי, להעביר לממשלה את סמכויותיו בנוגע להפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, ועל בסיס סעיף 31 (א) ו(ב) לחוק יסוד הממשלה, המחייב את אישורה של הכנסת להעברת סמכויותיו של השר, וכן לאור הימנעותם של שר האוצר ושר הבינוי מלעסוק ובוודאי להצביע בסוגיית הסכם הגז, ולאור פרסומים בתקשורת בדבר ניגודי עניינים אפשריים של חברי כנסת בעיסוק בשאלת הגז, אבקש את בדיקתך הדחופה בדבר ניגודי העניינים של חברי הכנסת עוד בטרם תעבור הסוגיה להצבעה בכנסת".

 

היועץ המשפטי של הכנסת, עו״ד איל ינון, השיב ליו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל כי הכנסת אינה יכולה לפסול חבר כנסת המצוי לכאורה בניגוד עניינים, והחובה על הגילוי הנאות מוטלת על הח"כ. "חבר כנסת שמצוי לכאורה בניגוד עניינים צריך להצהיר על כך בפני יו"ר הכנסת וועדת האתיקה ולהחליט בעצמו על הימנעות בהצבעה", הבהיר ינון. "הוא יכול לבחור לא להשתתף בדיון אך רשאי לעשות זאת בהתאם לגילוי נאות. אם לחבר הכנסת יש ספקות באשר להיותו בניגוד עניינים, עליו לפנות לייעוץ משפטי לכנסת לצורך קבלת הנחיות בעניין".
 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בבוקר בפתח ישיבת הממשלה: "המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול ויכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות ולעוד דברים רבים אחרים לטובת כל אזרחי ישראל". בתום הישיבה זימן נתניהו אליו את ראשי מפלגות הקואליציה לפגישה על המתווה.

 

הרוב הדחוק של נתניהו במליאה גם בימים שבשגרה הפך לבעייתי יותר על רקע סירובם של שלושה שרים לפחות להשתתף בהצבעה: שר האוצר משה כחלון (שפסל עצמו בשל חברותו עם קובי מימון, מבעלי מאגר הגז "תמר"), חבר מפלגתו יואב גלנט (היה מנכ"ל חברת חיפושי הנפט והגז של בני שטיינמץ), ושר הרווחה חיים כץ (שמחזיק מניות בשותפות חיפושי הנפט והגז ישראמקו). השלושה הבהירו כי לא ישתתפו בהצבעה גם אם תינתן חוות דעת משפטית על כך שלא מתקיים ניגוד עניינים בנושא.

 

לפיכך, אם האופוזיציה בת 59 החברים הייתה מאוחדת בהתנגדותה, סביר שהסמכות לאשר את המתווה לא הייתה עוברת לממשלה, אך נראה שלא זה יהיה המצב: בישראל ביתנו מתכוונים ככל הנראה לתמוך בעמדת הממשלה מבחוץ ולאשר את העברת הסמכויות. גורמים במפלגה אמרו כי מלכתחילה הבהירו שבכוונתם להיות אופוזיציה עניינית, ובשל כך יתמכו בעמדת הממשלה.

 

במחנה הציוני היו רוצים לראות את שורות האופוזיציה מתאחדות נגד היוזמה, ואכן יזכו לתמיכה מהרשימה המשותפת, יש עתיד ומרצ. ביש עתיד הבהירו כי המפלגה תומכת באופן עקרוני במתווה, אבל בתנאי שיוכנס מנגנון לפיקוח על מחירים וההליך יתבצע בשקיפות מלאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
השר אבי גבאי
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים