פיתוי קטלני: מתכונים עם דובדבנים
דובדבנים מזכירים למיכל וקסמן תקופות נשכחות, בהן הם היו מצרך נדיר שכמעט בלתי אפשרי להשיג. היום, כשהם זמינים בכל פינה, היא עדיין זוכרת להם חסד נעורים ומשלבת אותם בתבשיל עוף וגם בעוגה, שאפשר להכין בבית בקלות
איכשהו הם תמיד מתחברים עם פיתוי, אבל בעיני הם דווקא סמל של תמימות. תלויים להם זוגות זוגות על גבעולים דקיקים, קטנים וסמוקים, מבטיחים ומקיימים מתיקות גדולה וכתמים ורודים שמעידים שאושר גדול היה פה.
דובדבנים מביאים איתם זכרונות מתקופות רחוקות וצעירות יותר, כשבארץ אפשר היה רק לחלום עליהם. שקיות חומות מרשרשות על הדוכן בשוק של רו מופטאר בפריז, חצי קילו בזלילה מהירה כל בוקר בדרך לאוניברסיטה. ויכוח שכמעט נגמר בסטירה מהמוכר הטורקי העצבני בקצה השוק המצרי באיסטנבול, שסירב בתוקף למכור לי מדובדבניו כי התעקשתי לבחור אותם בעצמי. בָּגָז' מלא קופסאות, ובתוכם פירות טריים ומוצקים שנקטפו בבוקר בשדות ליד מג'דל שמס ונסעו כל הדרך עם אחמד לבקר חברים בירושלים, וגם אותי.
היום הם פה בכל פינה, אדומים או צהובים, קטנים או גדולים, מתוקים או חמוצים. כל כך זמינים שאפשר לקנות מהם הרבה ולצרף לסירים ותבניות, לעוף ולעוגה.
עוף צלוי עם דובדבנים
התבשיל הזה, ראשיתו בהבזק של רגע בשוק של שישי בבוקר, וכל כולו שליפות מתוך פנטזיית קיץ עמוקת טעם וצבע שהתגבשה לכדי סיר משמח כל כך - מהמשמחים שיצאו תחת ידי בזמן האחרון. עם אורז לבן וחלה טרייה, הוא חוסל כלא היה ומיציו, שצבעו את הצלחות בוורוד עמוק, נספגו ונוגבו עד הטיפה האחרונה.
המצרכים (ל-12-10 שוקי עוף):
10-12 שוקיים קטנים של עוף1/2 ק"ג דובדבנים מגולענים וחצויים
1 בצל גדול חצוי, חתוך לאורכו לפלחים צרים
8-10 עלי מרווה טריים
4-6 ענפי תימין טריים
10 גרגירי פלפל שחור שלמים
1/2 כפית זרעי כוסברה שבורים
מלח ים
1/2 כוס עראק
1 כף רכז רימונים
שמן זית לזילוף
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות. בוחרים תבנית או סיר שיש לו מכסה ויכול להיכנס לתנור. בתחתית הסיר או התבנית מפזרים את פלחי הבצל. מעל הבצל מפזרים 1/2 מכמות הדובדבנים, וממליחים מעט.
- מסדרים את שוקי העוף, ומפזרים ביניהם את יתר הדובדבנים. מוסיפים מרווה, תימין, פלפל שחור, זרעי כוסברה ועוד מלח. בקערית מערבבים עראק ורכז רימונים, ויוצקים על שוקי העוף. מזלפים על הכל שמן זית בנדיבות.
- צולים 45 דקות ללא כיסוי בחלק התחתון של התנור, עד שהעוף משחים. מכסים במכסה או בנייר כסף, וממשיכים לצלות 1/2 שעה נוספת. מסירים, מכסה וצולים 1/4 שעה נוספת או עד שהעוף שחום מאוד והנוזלים בסיר מסמיכים ומצטמצמים.
- אוכלים עם אורז, קוסקוס או מה שאוהבים.
עוגה בחושה ומהירה עם דובדבנים חמוצים (או רגילים)
באמת שאין מהירה ופשוטה להכנה כמו העוגה הזו. כשהיא יוצאת מהתנור חמה, מוזהבת, ריחנית ומוכתמת במיץ דובדבנים, אי אפשר לעמוד בפניה. אפשר להכין אותה עם דובדבנים מתוקים, אבל דובדבני וישניה, אלה החמוצים, נפלאים בתוכה שבעתיים. מהרו, כי תיכף הם נעלמים.
כשייגמרו הדובדבנים, היא תקבל באהבה גם פלחי שזיפים או נקטרינות בשלות.
המצרכים:
1 ק"ג דובדבנים חמוצים (וישניה) מגולענים - אם אין, גם רגילים יעבדו200 גר' חמאה רכה אבל לא מומסת
4 ביצים
1/2 1 כוסות סוכר + 2 כפות נוספות לפיזור על העוגה
1/4 כוס חלב
2 כוסות קמח תופח מנופה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית עגולה או מלבנית בנייר אפייה.
- בקערת המיקסר מקציפים סוכר וחמאה, עד לקבלת קרם צהוב ותפוח. מוסיפים ביצים וחלב, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים קמח, ומערבבים שוב עד לקבלת תערובת אחידה.
- מפזרים 1/3 מהדובדבנים בתחתית התבנית. יוצקים מעליהם חצי מתערובת העוגה. מפזרים 1/3 נוסף של הדובדבנים. יוצקים מעליהם את שארית תערובת העוגה.
- מפזרים למעלה את שאר הדובדבנים. מנערים ודופקים את התבנית בעדינות על משטח העבודה כדי ליצור פיזור אחיד של הפרי ותערובת הבצק בתוכה. מפזרים מעל העוגה 2 כפות סוכר.
- אופים במרכז התנור במשך 45 דקות, או עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא נקי. אוכלים חמימה או קרה עם כף של שמנת חמוצה ליד, ולא מאמינים כמה מהר היא נעלמת.
- לבלוג האוכל של
מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
- לכל הטורים של מיכל וקסמן