מי זכה במכרז על תחנה מרכזית בת"א?
שיכון ובינוי ולוינשטיין הציעו את הסכום הגבוה ביותר - 560 מיליון שקל עבור התחנה המרכזית הישנה בת"א. ההצעה גבוהה ב-86% מההצעה הראשונית
עוד על התחנה המרכזית הישנה בערוץ הנדל"ן :
- מבוקשת: 7 הצעות לת' מרכזית ישנה בת"א
- ת"א: 1,000 דירות במקום ת' מרכזית ישנה
- למכירה: התחנה המרכזית הישנה בת"א
בתום 10 סבבים, אשר ארכו כ-5 שעות, נתקבלה ההצעה הגבוהה ביותר בסך של 560.5 מיליון שקלים, אשר הוגשה על ידי קבוצת שיכון ובינוי ביחד עם קבוצת לוינשטיין. עתה, בכוונת הכונסים, עוה"ד מרדכי גלוסקה ודורית לוי-טילר, להגיש את ההצעה לאישור בית משפט השלום בראשון לציון.
ההתמחרות למכירת מתחם התחנה המרכזית הישנה נפתחה בשעה 11 בבוקר, כאשר ארבע הקבוצות, שיכון ובינוי ביחד עם לוינשטיין, אקרו נדל"ן ביחד עם קבוצת אלעד מגורים, קבוצת חג'ג' וחברת קנדה ישראל, חולקו לארבעה חדרים נפרדים ובחדר נוסף המתינו נציגי הבעלים. סכום הבסיס להתמחרות הועמד על 350 מיליון שקלים – אשר שיקלל את ההצעות הגבוהות ביותר שניתנו לכל חלקה בנפרד. על המציעים נאסרה היציאה מהחדרים והם התבקשו שלא לתקשר עם מציעים אחרים.
חוות הדעת השמאית שבידי הכונסים העריכה את המתחם בכ-400 מיליון שקלים ואילו ההתמחרות שניהלו הכונסים, גלוסקה ולוי טילר, השיאה את עלות המתחם ל-560 מיליון שקלים. מכאן, שהצעה הגבוהה בהתמחרות, גבוהה ב-86% יותר מההצעה שהתקבלה אצל הכונסים בעת סגירת המכרז.
שאול לוטן, מנכל קבוצת משולם לוינשטין, אמר בעקבות הזכייה כי "אנו נרגשים עם הזכייה בפרויקט, אך ממתינים להחלטה הסופית של בית המשפט. אנו גאים לקדם ולפתח פרויקט שיפתח את האזור המתעורר של דרום תל-אביב באופן משמעותי".
זכויות בנייה בהיקף של 1,280%
לפחות כ-60% מזכויות הבנייה המתוכננות במתחם התחנה המרכזית הישנה יועדו לתעסוקה ולמסחר והיתר למגורים כולל מבני ציבור ושטחי ציבור פתוחים. תוכנית המתאר הנוכחית של העיר תל-אביב מאפשרת זכויות בנייה בהיקף כולל של עד 1280% בכפוף ליצירת שטחים לתועלת הציבור.
הקרקעות המוצעות במסגרת המכרז, בהליך של פירוק שיתוף במקרקעין, מצויות במתחם הרחובות מנחם בגין, שביל עכו הגליל, הגדוד העברי והר ציון. כיום משמש המתחם לחניונים, לדוכני פירות וירקות, רוכלות ולעסקים קטנים.
בחודש פברואר השנה אישרה הוועדה המקומית תל אביב-יפו והמליצה לוועדה המחוזית להפקיד תוכנית בניין עיר למתחם השומרון, הכולל בתוכו גם את שטח התחנה המרכזית הישנה. התכנון, אותו מוביל אדריכל דני קייזר עבור העירייה, כולל פיתוח מתחם בעל מובהקות עירונית אינטנסיבית, באופן היוצר עירוב שימושים של תעסוקה, מגורים, מסחר ומוקד תרבותי לאזור כולו. הוא כולל רצף מעברים להולכי רגל ורוכבי אופניים וכן הסדרת מערך התנועה לצורך חיבור של תנועת הרכבים והתחבורה הציבורית ושילובם עם מערכת הצירים הירוקים העירונית.
סך השטחים המוצע עומד על כ-40 דונם, כאשר תמהיל הבנייה כולל עד 40% שטחים למגורים ו-60% שטחי תעסוקה ומסחר. היקף יחידות הדיור המוצע מוערך בכ-1,000 יחידות דיור בתמהיל שיאפשר עד 20% דירות קטנות, 20% דירות גדולות ו-60% דירות בגודל ממוצע של 80 מ"ר עיקרי.
התוכנית מחלקת את השטח ל-8 מתחמי תכנון חדשים הכוללים בינוי המערב שימושים של תעסוקה, מגורים, מסחר ומבני ציבור. המבנים לאורך רחוב בגין יתאפיינו בבנייה אינטנסיבית התואמת את המשך מרכז העסקים הראשי (המע"ר) במגדלים עד 30 קומות, חלקם בשילוב עד 25% מגורים ויכללו חזית מסחרית רציפה מלווה בקולונדה.
המבנים אשר יפנו לרחוב השומרון, הגדוד העברי והגליל יתאפיינו בדגש לבניה למגורים, כאשר כל קומות הקרקע יהיו בשימושים מסחריים או ציבוריים. יינתן דגש רב ליצירת מרחבים פתוחים איכותיים לטובת בנייני המגורים במתחם. שני מגרשים לאורך שביל עכו מיועדים לשטחים ציבוריים וכוללים את שימור בית הבאר והצמחייה הייחודית שסביבו.