שפשוף נעים / סיכום באקו 2015
עם 12 מדליות, הרבה רגעים משמחים וגם כמה מאכזבים, משחקי אירופה בבאקו היוו הכנה מוצלחת לאתגר האמיתי שימתין לספורטאים בעוד שנה בריו 2016
כמעט שלוש שנים חלפו מאז הכישלון המהדהד של המשלחת הישראלית באולימפיאדת לונדון, וכעת בסיומם של 17 ימים עמוסים בבאקו,
נראה כי הספורט האולימפי הישראלי הצליח להחזיר חלק מאמון הציבור שאבד.
למרות מספר אכזבות, השורה התחתונה מעודדת. המשלחת הישראלית חוזרת ממשחקי אירופה הראשונים עם 12 מדליות (שתיים מזהב, ארבע מכסף ושש מארד), מעל הצפי שקבע הוועד האולימפי (בין שש לתשע מדליות).
שגיא מוקי מדבר על הזכייה במדליית הזהב (צילום: אורן אהרוני)
הענפים הפוריים ביותר היו ההתעמלות האמנותית שהניבה ארבע מדליות והג'ודו, שהתחרויות בו היוו אליפות אירופה, עם שלוש מדליות, כולל אחת מזהב.
נבחרת ההתעמלות האמנותית הרשימה במיוחד עם מדליה בכל תחרות בה השתתפה, כולל מדליית כסף בתחרות הקרב־רב, מקצוע אולימפי. נטע ריבקין הביאה את המדליה הרביעית עם ארד בתרגיל החישוק.
בג'ודו, אחרי יום פתיחה מאכזב, ההישגים התחילו להגיע ובגדול. שגיא מוקי שהוכתר לאלוף אירופה במשקל עד 73 ק"ג, עם ארבעה איפונים וניצחון על דקס אלמונט ההולנדי, האלוף היוצא, הציב את עצמו כמועמד לגיטימי למדליה אולימפית. גם אורי ששון הרשים עם מדליה ראשונה באליפות היבשתית, כשסיים שני במשקל מעל 100 ק"ג. ירדן ג'רבי, למרות יום לא מוצלח, לא יצאה בידיים ריקות וקטפה את מדליית הארד.
המתאבקת אילנה קרטיש זכתה זו השנה השלישית ברציפות במדליית כסף באליפות אירופה ויכולה להיות מעודדת במיוחד מהניצחון בחצי הגמר על האלופה האולימפית הרוסיה, נטליה וורובייבה.
שני ספורטאים יצאו מהתחרות לא רק עם מדליה, אלא גם עם הכרטיס לאולימפיאדת ריו 2016. אלו הם הקלע סרגיי ריכטר שסיים שלישי בירי מ־10 מ' ברובה אוויר והשחיין זיו קלונטרוב שהוכתר לאלוף אירופה לנוער עם שיא ישראלי מרשים ב־50 מ' חופשי, 22.16 שניות.
אליהם ניתן לצרף עם כוכבית קטנה את השחיין מארק חינאווי שקבע קריטריון B, שבהחלט עשוי להספיק להשתתפות באולימפיאדה, ב־1,500 מ' חופשי ועל הדרך גם זכה במדליית ארד.
באתלטיקה, מדליית הארד של הנבחרת הייתה משנית ביחס לעלייתה לדרג ב' האירופי (השלישי בטיבו). קריטריונים במלכת הספורט לאולימפיאדת ריו לא נקבעו בבאקו, ונותר לקוות כי עוד אתלטים יצטרפו לקופצת המשולשת, חנה קנייזבה-מיננקו, ומטילת הכידון, מרגריטה דורוז'ון, שכבר הבטיחו את מקומן במשחקים האולימפיים.
המתעמל אלכס שטילוב אמנם העפיל לגמר בקרב־רב ובקרקע, אבל למרות שסומן על־ידי הוועד האולימפי כמועמד למדליה, לא הצליח למצוא את הדרך אל הפודיום. אכזבה נוספת הייתה מצידו של שחקן הבדמינטון, מישה זילברמן, שדורג שני בתחרות והפסיד כבר בשמינית הגמר ליריב קרואטי אלמוני.
ענפים שיצטרכו לעשות בדק בית הם הטקוואנדו, טריאתלון, איגרוף וחץ־וקשת, שם נרשמו תוצאות מאכזבות. בכדורסל 3x3, בלטה בחירת שחקנים תמוהה בנבחרות הגברים והנשים. התוצאה הייתה עגומה: שמונה הפסדים ואפס ניצחונות לשתי הנבחרות הישראליות.
מנכ"ל הוועד האולימפי, גילי לוסטיג, מסכם: "אנחנו יכולים להיות גאים. ידענו מראש שמתוך 140 ספורטאים, יהיו הפתעות לטובה וגם כאלו שלא יצליחו. הספורטאים שלנו לומדים להתעלות ברגעים החשובים וראינו את זה בענפים בהן התחרויות היו אליפויות אירופה ברמה הגבוהה ביותר".
שגיא מוקי
צילום: EPA
מומלצים