שתף קטע נבחר
 

אפקט יוון: האירו נסחר הבוקר בשפל היסטורי

המטבע האירופי מאבד גובה מול המטבעות המרכזיים בעולם על רקע המשבר באירופה והחשש כי יוון תעזוב את גוש האירו. הבוקר צנח המטבע לשפל היסטורי אל מתחת ל-4.2 אך בשעה האחרונה התאושש מעט. איך נפילת המטבע האירופי תשפיע על הכיס שלנו והאם מחירי החופשות צפויים לרדת?

המטבע האירופי מאבד היום (ב') גובה מול המטבעות המרכזיים בעולם על רקע המשבר באירופה והאפשרות כי יוון תעזוב את גוש האירו. עם פתיחת שבוע המסחר במטבע חוץ, האירו צנח ב-1.2% ונסחר תמורת כ-4.2 שקלים - שפל היסטורי. בהמשך היום האירו התאושש מעט, והוא נסחר בירידה מתונה יותר של 0.6%. הדולר לעומתו עולה ב-0.1% ונסחר תמורת 3.79 שקלים

 

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל היום בירידות שערים קלות. זאת, לאחר שאתמול כבר "ספגה" הבורסה המקומית את הירידות החדות כתוצאה מהמשבר ביוון (הבורסה בישראל מקיימת מסחר ביום ראשון בניגוד למדינות העולם). גם בורסות העולם מגיבות לחוסר הוודאות ביוון ויורדות בחדות.

 

מדד הקאק בצרפת צונח 3.6%, הפוטסי בלונדון יורד ב-1.8% ומדד הדאקס בגרמניה צולל ב-3.3%. בנוסף, גם הנפט מגיב למשבר ויורד בחדות – החוזים על הנפט הגולמי מסוג WTI (הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) מאבד 2.2% ונסחר תמורת 58.3 דולר לחבית.

 

הבנקים ביוון לא ייפתחו השבוע

ממשלת יוון החליטה אתמול כי הבנקים במדינה לא ייפתחו היום וגם בהמשך השבוע. גם הבורסה באתונה לא תפעל ועל האזרחים תוטל הגבלת משיכת מזומנים מכספומטים. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס קרא אמש לאזרחי יוון "להישאר רגועים" והבטיח כי הפקדונות שלהם בבנקים "בטוחים".

האזרחים מסתערים על כספומטים ביוון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האזרחים מסתערים על כספומטים ביוון(צילום: EPA)
 

הצעדים, שהוכרזו באופן רשמי ב-3 לפנות בוקר באתונה, מגבילים את משיכת המזומנים היומית ל-60 אירו ואוסרים על תשלומים והעברות כספים מחוץ למדינה. הבנקים יישארו כאמור סגורים עד יום שני הבא, יום לאחר משאל העם המתוכנן. "בימים הקרובים חשוב לשמור על סבלנות וקור רוח", אמר ראש הממשלה אלכסיס ציפרס בנאום טלוויזיוני ששודר אמש בסיום פגישת קבינט דחופה.

 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר כי "שבוע המסחר נפתח על רקע הפיצוץ הגדול במו"מ בין יוון לנושיה. אם בשבועות האחרונים היו נקודות ציון שבהם נראה היה כי הצדדים עשויים להגיע חרף המחלוקות להסכמה על הסדר חוב חדש, נראה שכעת העניין כבר על סף פיצוץ שאין ממנו חזרה".

 

אנליסט אירופה באופנהיימר, ניר חצב העריך הבוקר: "הכדור נמצא כעת במגרש של הנושים של יוון – קרן המטבע העולמית, הבנק המרכזי של גוש האירו והנציבות האירופאית. במידה ויחליטו, הם יכולים לדחות את התשלום המתוכנן למחר בסך של 1.6 מיליארד אירו לקרן המטבע, ולתת ליוונים מספיק אוויר כדי לקיים את משאל העם ב-5 ביולי. במידה ולא ירצו לעשות זאת, יוון תיכנס לסחרור שקשה לדעת איך הוא ייגמר".

 

לדבריו, התנהגות השווקים מגלמת חשש שיציאה של יוון מגוש האירו תפגע ברעיון האידיאולוגי שמאחורי הגוש – אחדות וסולידריות בין המדינות האירופאיות. בנוסף, קיים חשש שמדינות מוטות חובות אחרות, כמו ספרד ואיטליה, עשויות להיות הבאות בתור. 

 

איך הנפילה באירו תשפיע על הכיס שלנו?

לנפילה בשער האירו יש גם השפעה על הצרכנים בישראל. בתחום התיירות, הצפי הוא שבטווח הקצר מחירי טיסות בחברות אירופיות יירדו מאחר שהן מתמחרות באירו. עניין זה יוזיל עלויות לתיירים ישראלים באירופה וגם לקונים דרך האינטרנט מאירופה.

הטיסות צפויות להיות זולות בטווח הקרוב (צילום: AP) (צילום: AP)
הטיסות צפויות להיות זולות בטווח הקרוב(צילום: AP)
 

לטסים ליוון מומלץ לקחת מזומן ולא לסמוך על כרטיסי האשראי. זאת, מאחר שהבנקים במדינה כאמור נסגרו וישנו חשש כי בתי עסק לא יקבלו כרטיסי אשראי וידרשו תשלום במזומן בלבד.

 

ומה לגבי ייבוא או מוצרים שמייצרים בארץ וכוללים רכיבים מאירופה? ירידת שער האירו לא בהכרח תוריד מחירים מייד, כיוון שלרוב החוזים נחתמים מראש ולתקופה ארוכה. אך אם האירו ימשיך להיות נמוך - אין ספק שזה אמור להשפיע על המחירים לצרכן של מוצרי צריכה. האם באמת ישפיע? תלוי בייבואנים וביצרנים. אלה בדרך כלל מעלים מחירים כששער האירו עולה וכששער האירו יורד, נוהגים לגלגל את ההפרשים לכיסם. אולי עכשיו כשיש פריחה של ייבוא מקביל, יורידו מחירים כדי להתחרות.

 

ומה באשר לייבוא כלי רכב מאירופה? נראה כי ירידת האירו לא אמורה להבטיח הוזלות בישראל. הסיבה הראשונה לכך היא מיעוט כלי הרכב המיובאים באירו, לנוכח העובדה שרוב כלי הרכב משולמים בדולרים (רוב המכוניות מיובאות לישראל בדולר ויין יפני).

 

בנוסף, כשיש משבר באירופה והיצרניות מצמצמות ייצור, דבר ראשון שהן עושות זה להעלות מחירים לשווקים קטנים דוגמת ישראל - בדיוק כפי שקרה בתחילת המשבר ב-2008. 

 

האם זה הזמן לרוץ ולקנות את המטבע האירופי? לשאלה זו אין ממש תשובה. מצד אחד, האירו אכן בשפל היסטורי אך מן הצד השני אף אחד לא יכול להבטיח שהוא לא ימשיך לצנוח.

 

מחירי החופשות לא צפויים לרדת

יש לציין כי המחירים בנופשונים באיי יוון לא ממש הוזלו בהשוואה לשנה שעברה. פה ושם נמצאו פערים של כעשרה אחוזים, שיקלית, לטובתנו. אבל צריך לזכור שגם היתה עליה של כ-11% בשער הדולר וירידה של כ-9% בשער האירו, שקיזזו חלק מהשינוי במחירים, כך שבאופן כללי המחירים לא שונים משמעותית לעומת הקיץ הקודם.

נופש ביוון ()
נופש ביוון

"נכון שהיתה צניחה בתיירות מרוסיה לאיי יוון, אבל לעומת זאת היה גידול של כ-30% בתיירות מאנגליה ובכ-40% בשוק הסקנדינבי," אומרת ברוריה חן, מנכ"ל חברת 'טיילת' המתמחה בתיירות ליוון. "במחצית הראשונה של יולי עוד אפשר למצוא הנחות. תחילת יולי היא תמיד בעייתית ובתי המלון לא מלאים. אבל לחודש אוגוסט אין כמעט חדר אחד פנוי במלונות הטובים ולכן לא יהיו 'ספיישלים'. יתרה מכך, איי יוון פועלים כמערכת עצמאית מהיבשת ולכן כל מה שקורה שם לא ממש משפיע על מה שקורה באיים. ההכנסה באיי יוון מתבססת על תיירות ולכן הם יעשו הכל כדי שהיא לא תיפגע," אמרה.

 

לעומת זאת, מה שקורה ביבשת די שונה, ובעיקר באתונה. שכן, הפקידות הציבורית שלא תקבל משכורת, כי אין כסף, עשויה להשבית את כל התשתיות ובכלל זה נמלי תעופה, רכבות, תחבורה ציבורית ועוד. "דעתי האישית שמבוססת על סטטיסטיקה שאני עושה במשך שנים רבות מלמדת שבכל המשברים שהיו ביוון הם השתדלו לפגוע כמה שפחות בתיירות וגם כשהיו השבתות בנמלי התעופה הן היו בימים שבהם הפעילות נמוכה. התיירות, בתקופה זו, היא הענף כמעט היחיד שמכניס להם כסף וזה יהיה 'גול עצמי' אם הם יפגעו בה," אומרת חן.

 

רועי צוקרמן השתתף בהכנת הידיעה


פורסם לראשונה 29/06/2015 09:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים